EFE CAN TAN/İZGAZETE - İçişleri Bakanlığı’nın 21 Mart’ta yayınladığı ek genelge ile restoran ve lokantalar sadece ‘paket servis’ veya ‘gel- al’ şeklinde hizmet vermeye başladıktan sonra motorlu kuryelerin iş yükü 2 katına çıktı. Evden çıkmak istemeyenler yiyecek, içecek, erzak gibi aklınıza gelebilecek her türlü şeyi online olarak satın almaya başladı. Dışarı çıkmak zorunda olanlar veya eve online sipariş verenler artık birbirine yürüyen virüs gözüyle bakmaya başlayınca motorlu kuryelerin de işleri zorlaştı.

İzmir’in Buca ilçesinde motorlu kurye olarak çalışan Mustafa Yeniçeri Koronavirüs krizi başladıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor;

‘ÇOĞU İNSANIN YÜZÜNÜ BİLE GÖRMÜYORUM’

‘’Genelde müşteri online ödeme yapıyor, biz gidiyoruz aşağıdan zilini çalıyoruz. Aşağı kapıyı açıyor, gidiyoruz evinin kapısının koluna bırakıyoruz. Tamamen böyle çalışıyoruz neredeyse. Biz de risk almak istemiyoruz. En kötü günde 25- 30 farklı yere gidiyoruz. Büyük risk. Çoğu insanın yüzünü bile görmüyorum. Kullandığımız pos cihazını dahi dezenfekte ediyoruz.

BU KADAR MI KORKUYORSUNUZ DİYEN DE VAR!

Çoğu insan korkuyor, yüzde %75 korkuyor. Çok umursamayan insanlar da var tabi. Ben eldiven kullanıyorum her zaman bu nedenle bazen bu kadar mı korkuyorsunuz diyen de oluyor. Ben ailemi korumak için alıyorum bu tedbirleri. Genel olarak motorlu kurye ile çalışan tüm firmalar bu tedbirleri almış durumda zaten’’.

Karşıyaka Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Batuhan Bursalı ise pek sıcakkanlı tepkiler almadıklarını söylüyor;

‘PARA UZATIP YAKLAŞMA DİYORLAR’

‘Kapılara gittiğimizde hiç sıcakkanlı tepkiler almıyoruz maalesef. Eldivenle para uzatıp yaklaşma diyenler var. Bizden paketi 1 metre öteye bırakmamızı istiyorlar genelde ama biz zaten çoğunlukla temassız teslimat yapıyoruz online ödeme ile temassız teslimat güzel bir uygulama aslında müşteriyle hiç temas etmeden güvenli bir şekilde teslimat yapabiliyoruz ama şöyle bir eksisi var; müşterilerin adreslerinde yanlışlık olabiliyor veya iç kapı numaraları yazmıyor, müşteri teslimatı alamıyor. Biz siparişi bırakıyoruz ama bu nedenden dolayı biz siparişi bırakmamışız gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bizi şikayet ediyorlar. Acaba kurye paketi kendi evine mi götürdü gibi sorular akıllara geliyor. Temassız teslimatın kötü yanı olarak bunu söyleyebilirim.

‘PARAYI ÇAMAŞIR SUYUYLA YIKADIM’

Bazı müşteriler notlar bırakıyor; bizlere teşekkür edenler var, bu zor zamanlarda ihtiyaçlarını karşıladıklarımız için. Bir müşteri bahşiş bırakıp içine not yazmıştı ‘parayı çamaşır suyuyla yıkadım’ şeklinde.

Kapının önüne teslimatı yapıyoruz. Bir not görüyoruz ‘ilginize teşekkürler bu kadar insan dışarı çıkmaya korkarken, siz bize hizmet ediyorsunuz’ şeklinde, bunlar bizleri sevindiriyor elbette. Bazı müşterilerse bizden çekiniyor; eldiven, maske taktığımız için bizi hasta sanıyorlar, oysa biz sadece tedbir alıyoruz. Tek amacımız işimizi iyi yapıp, hizmet etmek’’.

Editör: Haber Merkezi