İZ GAZETE - Bir sahil şehri olan İzmir'de birçok plaj, özel işletmeler tarafından gasp edilmiş durumda. Kıyı Kanunu uyarınca "Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır." maddesi ve aynı kanunun 5/5 bendine göre, sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. Buna göre 50 metre mesafe içinde isteyen herkes ücret ödemeksizin, kıyılardan yararlanabilir. 

KANUN VAR AMA UYGULAMA?

Sahiller ile ilgili tasarrufta bulunma yetkisine sahip olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından pek çok koy/sahil işletilmek üzere özel sektöre kiraya veriliyor. Oysa bu kiralamalar, yasal olarak sahile ücretsiz giriş yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Plaj işletmesinden, şemsiye, şezlong hizmeti alınmadıktan sonra ve 50 metre mesafeden daha fazla içeriye girilmediği taktirde ( duş, tuvalet, vs.) ücret ödeme zorunluluğu yok ve işletmenin halkı plaja sokmama gibi bir hakkı da yok.

Türkiye’de  deniz turizminin yoğun olduğu pek çok sahil  beldesinde olduğu gibi Çeşme’de de artık ücretsiz denize girilebilecek sahil kalmamak üzere.

İMZA KAMPANYASI DÜZENLENDİ

Durumdan rahatsız olup hukuki haklarını savunan yurttaşlar change.org'ta bir imza kampanyası düzenlendi. Yasa ile tanınan hakların kullanılamamasından şikayetçi olan yurttaşlar özel işletmeler tarafından hak gaspına tepki göstererek bu tip işletmelere ceza verilmemesini de kınadı. 

Düzenlenen kampanyada, Çeşme Ovacık sahilinde ücretli girilebilen bir plaj daha eklenmek üzere olduğuna dikkat çekilerek, bu tip işletmelerin kanunsuzca davranışına tepki gösterildi. Kampanyada yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Azmak koyu olarak bilinen, Devletin Hüküm ve Tasarrufu altındaki  koyda, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından  herhangi bir kiralama dahi olmaksızın doğal sit alanı tahrip edilerek plaj işletmesi inşa ediliyor, koyun etrafı çevrilerek kapatılıyor. Doğal sit alanı olan araziye yüzlerce ton beton dökülerek inşaat yapımı sürüyor. Mülki ve mahalli idarelere yapılan tüm şikayetlere rağmen kanunsuz biçimde işgal ve doğanın tahribatı devam ediyor. Halkın yasal hakkı olan, tüm plajlardan  halkın özgürce ve bedelsiz yararlanabilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Sahiller hepimizin ortak malıdır. Kapatılamaz, ücretsiz kullanım engellenemez. Doğaya ve haklarımıza sahip çıkalım."

Kampanyaya destek olmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Editör: Haber Merkezi