DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Birkaç gün önce Ege Üniversitesi kampüsünde bir kadın öğrencinin 34 yaşındaki bir adamın tacizine uğraması üniversite içinde ve dışında birçok tepkiye sebep olmuştu. Kadın öğrenciye cinsel organını gösterip mastürbasyon yapan Aykut Y'nin Bornova Merkez Karakolu'na götürüldükten sonra mahkeme tarafından serbest bırakılması tepkileri daha da artırırken, Üniversiteli Kadınlar Platformu, ana kampüsün önünde toplanarak bir açıklama yaptı.

Açıklamayı, Üniversiteli Kadınlar adına Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Meryem Yıldırım yaptı. Yapılan açıklamada geçtiğimiz aylarda kampüste bir traktörün ona çarpması sonucu hayatını kaybeden Sezen Zambak'tan da bahsedildi.

'TACİZE UĞRAYAN KIZ ÖĞRENCİLER REKTÖRE ULAŞAMADILAR'

Meryem Yıldırım, tacize uğrayan kız öğrencilerin şikayeti üzerine karakola götürülen Aykut Y'nin serbest bırakılmasına yönelik tepkisini dile getirirken, rektörlüğün sessiz kalmasına da dikkat çekti. Yıldırım, “Tacize uğrayan kız öğrenciler, o gece rektöre ulaşmaya çalışıp geri dönüş alamadılar. Olayın ertesi gününde 5’e kadar açıklama yapacağını söyleyen rektörlükten bir açıklama gelmedi. Öğrencilerin gerçekleştirdiği #egedetacizvar tagi gündem olunca açıklama yapan Ege Üniversitesi Senatosu, hiçbir ışıklandırmanın olmadığı yola da tag sonrasında ışıklandırma yaptı” dedi.

Meryem Yıldırım ayrıca, geçtiğimiz aylarda bir traktörün ona çarpması sonucu hayatını kaybeden Sezen Zambak'a çarpan şahsın serbest bırakılmasına yönelik konuşarak, "Sezen'e çarpan şahıs gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ege Üniversitesi 2 günlük yas dışında öğrencilere herhangi bir açıklama yapmadı. Hukuki sürecin takipçisi olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Senatosu ise iki olayda da faillerin serbest bırakılmasına bir tepki vermemiştir" dedi.

‘REKTÖRLÜKTEN GÖRÜŞME TALEP ETTİĞİMİZDE DİKKATE ALINMADIK’

Yıldırım, “Bir hafta önce Üniversiteli Kadınlar olarak 6284 sayılı yasanın ve İstanbul Sözleşmesi'nin anlatıldığı broşürlerinin dağıtılması için rektörlükten görüşme talep ettiğimizde bu talebimiz dikkate alınmadı. Üniversitelerde bu yasa gereğince toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri uygulanması gerekirken bu dersler YÖK yönetmeliğinden kaldırılmıştır. 2 gün önce Ege Üniversitesi'nde kadınları taciz eden erkek akılla geçtiğimiz aylarda toplumsal cinsiyet eşitliği yönetmeliğini derslerden kaldıran akıl aynı akıldır. YÖK'ün üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak gibi bir derdi yoktur" dedi.

‘ERKEK AKIL DEĞİŞMEDİKÇE GÜVENLİKTEN SÖZ ETMENİZ İNANDIRICI DEĞİL’

Yıldırım, üniversitelerde güvenlik sağlamanın, ehliyetsiz traktör kullandırmakla, taciz eden kişiyi 1 günde serbest bırakmakla, güvenlik sayısını arttırmakla olmayacağını ifade ederken, “Bu erkek akıl değişmedikçe kadınların güvenliğinden söz etmeniz inandırıcı değildir” diye konuştu. Öğrenciler açıklama yaparken çok sayıda güvenlik görevlisi ve polisin çevrede olması dikkatleri üstüne çekti.

Editör: Haber Merkezi