Mülteciler, Avrupa sınırlarını tamamen kapatmadan bir an önce Türkiye’den dışarıya çıkmak istiyor. Bunun için kötü hava koşullarında, ölümü göze alarak Çanakkale’den Bodrum’a geniş bir güzergah da sınırı geçmeye çalışıyorlar.

Bu merkezlerden biri de İzmir’in Çeşme ilçesi. Çoğunluğunu Afganistanlı ve İranlıların oluşturduğu mülteciler bu güzergahı kullanarak Chios (Sakız) Adası’na geçmeye çalışıyor. İnsan kaçakçıları, karşıya geçireceği mültecileri, Çiftlikköy Domuzçukuru Koyu’ndaki kapısı penceresi olmayan harabe tatil köyünün evlerine yerleştiriyordu ancak Türkiye’nin AB ile imzaladığı 3 milyar avroluk anlaşmadan sonra “güvenlik önlemlerini” artıran devlet mültecileri bu evlerden zorla çıkardı. Koydan kovulan mülteciler kış sezonundan dolayı boş olan Çeşme merkezindeki otel ve pansiyonlara yerleşerek kaçakçılardan haber beklemeye başladılar. Ancak bu bekleyiş bazen bir haftayı bazen on günü buluyor. Bu arada mülteciler bir odaya günlük 40-50 lira para ödemek zorunda kalıyor.

ÖLÜMLERİ TAKİP EDİYORLAR

Mülteciler bir taraftan da denizlerden gelen ölüm haberlerini takip ediyor. Televizyonlardan, cep telefonlarından veya yakınları ile yaptıkları ile konuşmalarla denizlerdeki mülteci ölümlerini öğreniyorlar. Didim ve Çanakkale’de yaşanan son ölümleri duymuşlar. Kimisinin de bu konuda hiçbir bilgisi yok. Mülteciler arasında geçiş için güvenli olduğunu duyarak Çeşme’ye gelenler de var. Mültecilerin kaldıkları pansiyon ve otellere gidiyoruz. Denizlerdeki ölümlerle ile konuştuğumuz Afgan mülteciler, diğer mülteciler gibi Türkiye’nin kendileri açısından yaşanacak bir ülke olmadığını söylüyor. Türkiye’nin kendilerine mülteci statüsü vermeyerek sınırı geçmeye mecbur bıraktığını anlatıyorlar. Türkiye’de kalmaktansa ölümü göze aldıklarını da belirten mülteciler tek istediklerinin ölüm korkusu olmadan yaşamak olduğunu da ifade ettiler.

MÜLTECİLERE HALK SAHİP ÇIKIYOR

Çeşme’deki mültecilere devletin göstermediği desteği yerli halk gösteriyor. Çeşme’de yaşayan insanlar tarafından kurulan İmece Çeşme İnisiyatifi gıda, elbise, battaniye gibi yardımları günlük olarak mültecilere ulaştırıyor. Öte yandan mültecilere yönelik yaptığı çalışmalarla tanınan Halkların Köprüsü Derneği de, sağlık gönüllülerinin öncülüğünde Çeşme’de otellerde kalan mültecileri sağlık taramasından geçirdi. İmece Çeşme İnisiyatifi gönüllülerinin de katıldığı taramada çok sayıda hasta, takibi yapılmayan gebe kadın ve ilacını alamayan kronik hasta tespit edildi. Hasta olanlara ilaçları verildi. Çünkü herhangi bir sağlık güvenceleri olmadığı için hastaneye gidemiyorlar ve ilaçlarını alamıyorlar.

Metehan UD - Evrensel

Editör: Haber Merkezi