Gizem TABAN/İZGAZETE- Bergama’da 14 Eylül Stadyumu'nu da içerisine alan ve 51 bin 569 metrekarelik alana yapılmak istenen 'Millet Bahçesi Projesi' nedeniyle mağduriyet yaşayan 86 esnaf dava açmaya hazırlanıyor. Proje hakkındaki tartışmalar sürerken AKP’li Hakan Koştu’nun başkan olduğu Bergama Belediyesi, stadyum çevresindeki esnafa; kiracı bulunduğu adresin ‘riskli yapı’ tespiti nedeniyle ivedilikle yıkımının yapılacağı, bu nedenle de 60 gün içerisinde tahliye etmesi gerektiğine dair bir yazı göndermişti. Gelinen noktada Millet Bahçesi Projesi nedeniyle mağdur olan 86 esnafın haklarını aramak için dava açacağı belirtildi. Konuya ilişkin stadyum esnaflarından; İbrahim Dericioğulları ile Erhan Uğuluer, İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu.

‘MAĞDUR ETMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ’
Yaşanan süreç ve mağduriyet hakkında açıklamalarda bulunan esnaf İbrahim Dericioğulları, “Hakan Koştu, belediye başkanı olmadan önce buradaki esnafla bir araya gelerek burayla ilgili projesini açıkladı, proje de gerçekten güzeldi. Otoparkı olan, dükkanlarımızın daha modern bir şekilde tesis edileceği, yeşil alanların olduğu, çevre düzenlemesinin yapıldığı bir projeydi. Maksimum 2 ayda çevre düzenlemesini yapılacağını, yeni dükkanlarımıza geçebileceğimizi söyledi. Zaman geçti, belediye başkanı oldu, projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve kimsenin mağdur olmayacağını ifade etti, ta ki Cumhurbaşkanımız Kuzey Ege Otoyol açılışına gelene kadar. Sayın Cumhurbaşkanı açılıştan sonra Bergama’ya ziyarete geldi. O akşam belediye başkanı, belediyenin sosyal medya hesaplarından buranın Millet Bahçesi olacağını açıkladı. Ardından belediye başkanı, biz stat esnaflarını Millet Bahçesi Projesi hakkında bilgilendirmek için toplantıya çağırdı ve ‘Arkadaşlar Millet Bahçesi tip proje, ticari alan yapılamıyor ancak merak etmeyin başka yerlerde imar değişikliği yaparak hemen işyerlerini mağdur etmeyeceğiz, verdiğimiz sözün arkasındayız’ dedi” ifadelerini kullandı. 

‘GİZLİCE ÖRNEKLER ALINMIŞ’
Dericioğulları, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Biz hala mağdur olmayacağız diye bekliyoruz derken dükkanlarımızın arka cephelerinden gizlice, depreme dayanıklı mı değil mi diye karot örnekler alınmış. Biz tabi buna anlam veremedik. Meğer sebebi şuymuş; imara açmak istediği yerler kanuna aykırı ve yeşil alanın ticari alana çevrilmesi mümkün olmadığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve meslek odaları dava açmış. Ama bu arada projenin ihalesi olduğu için süreç başlamış, yeri teslim etmesi lazım. Yani bizi çıkarması lazım. Dükkanların depreme dayanıksız olduğuna dair raporlar hazırlanarak bize tahliye kağıdı gönderildi. Gelen kağıt da; ‘Depreme dayanıksız, riskli binada bulunmaktasınız, 60 gün içinde terk edin, terk etmezseniz elektriğinizi, suyunuzu, doğalgazınızı keseceğiz. Çıkış yapmazsanız kolluk gücüne başvuracağız’ gibi şeyler yazıyordu.” 

‘HAMZA DAĞ’DAN HABER BEKLEDİK AMA GELMEDİ’
Tahliye yazıları kendilerine ulaştıktan kısa bir süre sonra AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ ile bir görüşme yaptıklarını belirten Dericioğulları, “Hamza Bey’e sorunumuzu ilettik, o da bize; ‘Ben en azından kışı geçirebilmeniz için tahliye sürecini bir an önce uzatmaya çalışacağım. İstediğiniz ticari alanlarla ilgili proje değişikliği için elimden geleni yapacağım ancak söz veremiyorum bu zor bir iş’ demişti. Ama aradan 15 gün geçmesine rağmen herhangi bir cevap gelmedi. Bugüne kadar bekledik. Artık mağdur olan 86 esnaf olarak davalarımızı açıyoruz” diye konuştu.

‘BU KADAR ESNAF GÖZ ARDI EDİLMEMELİ’
Esnaf Erhan Uğuluer ise, “Başta ‘mağdur edilmeyeceksiniz’ dendi, bu nedenle esnaf olarak hazırlık yapmadık, 40 gün süremiz kaldı, ortada hala dükkan yok. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. İsteğimiz; tahliye sürecinin en az 6-7 ay uzatılması, projenin revize edilip burada esnafın sayısı kadar ticari alan oluşturulması. Bizim, bakmakla yükümlü olduğumuz insanlar var, bir düzenimiz var. Proje yapılmasın demiyoruz ama bu kadar esnafın göz ardı edilmemesi lazım. Bizim tek gelirimiz bu dükkanlar, geçimimizi buradan sağlıyoruz. Esnafın birçoğu hala pandeminin yaralarını saramadık. İnsanlar yıllardan beri bizi bu çarşıda görmeye alışık, bir yerde gidilip dükkan açılır ama başka bir yere adapte olmak, insanların ona alışması… Bunlar esnaf için çok güç işler” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi