Gizem TABAN/İZGAZETE- Son zamanlarda Cumhur İttifakı kanadının Türk Tabipler Birliği’ni (TTB) hedef alan açıklamaları sonrasında tabip odalarına birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden destek mesajları gelmişti. 
Bu kapsamda TTB’ye bağlı İzmir Tabip Odası’na da destek ziyaretleri sürüyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve yönetim kurulu üyeleri İzmir Tabip Odası’nı ziyaret etti. Sarı, TTB’ye ve İzmir Tabip Odası’na ‘tam destek’ mesajı verirken, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı da dayanışma vurgusu yaptı. Sarı ve Çamlı, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘Şu an itibariyle İzmir'de ilave bir tedbir almamızı gerektirecek bir durum yok’ açıklamasını değerlendirdi. Öte yandan Sarı, milletvekilleri özelinde çarpıcı bir çıkışa imza attı.

SARI’DAN ‘DESTEK’ MESAJI
TTB’nin ve İzmir Tabip Odası’nın sonuna kadar yanında olduklarını belirten DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bu zorlu süreçte yaşamlarını riske ederek, emekle özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarımızın, İzmir Tabip Odası’nın yanında olduğumuzu, onlarla birlikte TTB ile mücadeleyi omuz omuza götüreceğimizi ifade etmek için buradayız” dedi.

ÇAMLI’DAN DAYANIŞMA VURGUSU
DİSK Ege Bölge Temsilciliği’ne destek ziyareti için teşekkür eden Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, dayanışma vurgusu yaptı. Çamlı, “Gerek dünya olarak gerek ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Zor günleri dayanışma ile aşabiliriz. Dayanışma yaşatır. Ancak bu süreçte özveriyle çalışan tüm emekçiler ve sağlık emekçileri olarak yaşamımızı riske sokarak sağlık hizmeti vermeye çalıştığımız şu anda motivasyonumuzu düşüren, çalışma şevkimizi azaltan, zaten tükenmişlik noktasına gelen sağlık çalışanlarını ve hekimleri hedef alan açıklamalar bizleri gerçekten üzüyor. Bizim gündemimizde pandemi var, toplum sağlığı var, sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği var. Bu süreçteki desteğiniz gerçekten çok anlamlı. Bizlere büyük bir moral ve motivasyon veriyor. Disk Ege Bölge Temsilciliği’ne çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘Şu an itibariyle İzmir'de ilave bir tedbir almamızı gerektirecek bir durum yok’ açıklamasını değerlendiren Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı ve Disk Ege Bölge Temsilcisi Sarı çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

“EK TEDBİRE İHTİYAÇ YOK DEMEK İÇİN ÇOK ERKEN”
Pandemi ile mücadele sürecinin şeffaf yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Dr.Çamlı, İzmir’de ek bir tedbire ihtiyaç olmadığını söylemek için çok erken olduğunu belirtti. Çamlı, “Öncelikle, bu konuda açıklama yapabilmek için bu verilerin net bir şekilde kamuoyuyla ve başta İzmir Tabip Odası ile paylaşılması lazım. Bu verileri bilmeliyiz ki bu kapsamda ne gibi tedbirler alınmalı, ya da birtakım tedbirlerin gerekliliği daha net konuşulabilir. Son birkaç günde vaka sayılarındaki bir miktar düşmeyle pandeminin hemen kontrol altına alındığını söylemek çok erken. Sonuçta pandemi hala devam ediyor, vakalar tekrar artabilir. Sağlık Bakanı’nın bir açıklaması var; ‘Bir ay içinde bir bütün halinde bakıldığında yüzde 42’lik bir artıştan bahsetti. Dolayısıyla son birkaç gündeki vakadaki azalma tabi ki çok güzel ama pandeminin geçtiği, düzeldiği, ek bir tedbire ihtiyaç olmadığını söylemek için çok erken. Umarım ki bundan sonraki süreç daha şeffaf yönetilir. Özellikle İzmir özelindeki veriler kamuoyuyla, demokratik kitle örgütleri ile paylaşılır ve bu anlamda daha net görüş ve katkı sunma imkanımız olur” açıklamalarında bulundu.

“SERMAYE, KOVİD-19’U İŞÇİ SINIFI HASTALIĞINA DÖNÜŞTÜRDÜ”
Sermayenin, koronavirüsü bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürdüğünü ifade eden Disk Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çıktığında sadece kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma saatlerinin düzenlenmesini belirtmişti. Ama bu ülkede sadece kamu çalışanları yok özel sektör çalışanları da var. Küçük ölçekli işletmelerde çalışanlar var. Bugün baktığınızda normalleşme ile birlikte önce AVM’leri açtılar, ondan sonra yavaş yavaş normalleşme süreci içerisinde birçok alanı getirdiler. Ama zaten 11 Mart’tan bugüne kadar fabrikalarda organize sanayilerde işçiler zaten yan yana sırt sırta çalıştı. Doğal olarak emek sermaye çelişkisi açısından da sermaye kendini korurken kovid-19’u bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürdü” dedi.

HÜKÜMETE ŞEFFAFLIK VE SOSYAL DEVLET ELEŞTİRİSİ
Hükümete ‘şeffaflık ve ‘sosyal devlet’ konularında eleştirilerde bulunan Sarı şunları söyledi: “Vali Bey’in açıklaması ile ilgili şunu söylemek isterim; eğer elimizde veriler olursa şeffaf bir yönetim olursa zaten bununla ilgili başta tabip odalarımız ve demokratik kitle örgütleri bu konudaki taleplerini dile getirecektir ama şeffaf bir yönetim olmadığı için, birçok şey gizlendiği için biz sadece hizmet üreten yerler haricindeki her tarafın kapatılmasını, gerçek bir izolasyon sürecine geçilmesini, kovid-19’u işçi sınıfı hastalığından kurtarıp sağlıklı bir topluma dönüştürebilmenin koşullarını talep ediyoruz. Bunları yaparken de hükümetin kısmi çalışma ödeneğiyle bin 168 lirayla insanların yaşamını yoksullaştırmak yerine, iban numarası vererek para toplamak yerine, bu insanların elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak gerçek sosyal devleti yaratmasını talep ediyoruz.”

MİLLETVEKİLLERİNE KISMİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÇIKIŞI
Milletvekilleri özelinde de çarpıcı bir çıkışa imza atan Sarı, “Kısmi çalışma ödeneğinin sadece işçi sınıfına değil, bugün ülkede bunca sorun varken 2 aydır çalışmayan milletvekillerine de uygulanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi