ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - İklim krizi kapıda. Bilim insanları okyanusların önceki tahminlere göre %40 oranında daha hızlı ısındığını açıkladı. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında gerçekleşen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nde küresel sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre en az 1,5 derece artabileceği duyuruldu.

16 yaşındaki Greta Thunberg işte tam da böyle bir zamanda okulunu bırakıp İsveç parlamentosu önünde Friday For Future eylemlerine başladı. Yaşıtları Greta'ya 105 ülkenin 1659 kentinde destek verdi. 15 Mart ve 24 Mayıs'ta gerçekleşen küresel iklim grevlerinde 1,5 milyonun üzerinde çocuk ve genç sokağa çıktı.

LİSELERDE ÖRGÜTLENİYORLAR

Elif Deniz Çelikcan, Helin Ozan ve Deniz Küçükler ise Greta'ya İzmir'den ses veren lise öğrencileri. Onlar bir süredir İzmir'deki yaşıtlarını iklim krizi için örgütlemek için çalışıyor. Onuncu sınıf öğrencisi olan Elif, Helin ve Deniz, Greta'nın başlattığı Friday For Future eylemleri için İzmir'deki birçok lisede temsilciler belirleyip örgütlenme sağladı.

İzmir Amerikan Koleji, Cihat Kora Anadolu Lisesİ, İzmir Işıkkent, Özel Ege Lisesi, İTÜ Geliştirme Vakfı, Uğur Okulları, BAL, Saint Joseph, TAKEV, Yunus Emre Anadolu Lisesi, Fevzi Özakat, Atakent Anadolu, Çınarlı Meslek, Selma Yiğitalp ve Fen Bilimleri Lisesi’nde örgütlenen gençler okullarında iklim eylemlerine hazırlanıyor.

Elif Deniz Çelikcan, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün kurumların iklim acil durumu ilan etmesini istiyor. “Ne yazık ki artık bireysel olarak yaptığımız kısıtlamalar veya yardımlarla iklim krizini durdurabilme aşamasını geçtik. Bu kriz kontrolden çıkmadan önce, bu da şimdilik yaklaşık 11 yıla karşılık geliyor, daha radikal kararların alınmasını istiyoruz. Greta’nın da dediği gibi, şu an evleri yanıyor gibi hareket etmelerini istiyoruz, çünkü yanıyor” diyen Çelikcan halkın iklim kriziyle ilgili bilgilendirilmesini talep ediyor.

Helin Ozan ise, Friday For Future hareketinin barışcıl bir hareket olduğunun altını çizerek İzmirlilerin dikkatini iklim krizine çekmek istediklerini söylüyor. Ozan “‘İklim krizinin farkında mısınız? İsterseniz anlatabilirim’ gibi yazılarla insanları bize soru sormaya, bilgi almaya teşvik ediyoruz. Bunun ötesinde en önemli adımlardan biri küresel grevler, şu an en yakın grev 20 Eylül’de.” diyerek, 20 Eylül’deki küresel iklim eylemlerinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

'GRETA'YA BORÇLUYUZ'

Deniz Küçükler’e ise Greta Thunber’in dünyanın seyrini değiştirdiğini söyleyerek şöyle diyor; “16 yaşında karbon emisyonu yaratmadan seyahat edebilmek için küçücük bir botun içinde 15 gün geçirdi, Birleşmiş Milletler’de konuşmalar yaptı. Daha iklim ne bilmeyen insanların ilk kez iklim krizini duymasını sağladı. Kendisinden yarım asır büyük dünya liderlerine işlerini nasıl yapması gerektiğini öğretiyor, üstlerinde müthiş bir baskı kurdu ve onları harekete geçmeye zorluyor. Elbette o olmasa da bir grup insan, belki de biz bir şeyler yapmaya çalışacaktık ama bu örgütlenmeye ulaşmak mümkün olur muydu bilmiyorum. Bence eğer şu an hala bu krizi atlatmaya dair bir umudumuz varsa bunu Greta’ya borçluyuz.”

Friday For Future eylemleri, çocuk ve gençlerin dünyanın her yerinde düzenlediği ve hükümetlerden iklim acil durumu ilan etmeleri istediği bir öğrenci hareketi olarak şimdiden tarihe geçti.

Editör: Haber Merkezi