CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, annesini kaybeden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a başsağlığı dileklerini iletti. Türkiye’de pandemi sürecinin ağır şartlarda geçtiğini kaydeden Kemalbay, “İzmir Milletvekiliyim ve İzmir’de hastanelerin doluluk oranlarına baktığımız zaman yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolduğunu, ek üniteler yapıldığını onların da dolduğunu yani büyük bir trajediye doğru gittiğimizi görüyoruz” dedi.

PANDEMİYE MARUZ KALAN İŞÇİLER ÇALIŞTIRILIYOR

Bu süreçte, işletmelerde, fabrikalarda işlerin sürdüğünü,, işçilerin pandemi koşullarında çalıştırılmaya devam ettirildiğini ifade eden Kemalbay, yüzde 30’u pandemiye maruz kalan Vestel çalışanları arasında covid-19  virüsüne bağlı ölümlerin yaşandığını ancak işletmenin çalışmaya devam etmesine tepki göstererek, “Türkiye’de işletmelerde, iş yerlerinde çarklar dönsün diye aslında işçiler, emekçiler biraz gözden çıkartılmış bir durumda ve onların pandemiye karşı korunmadığını biliyoruz. Ticaret Bakanlığının Ocak-Ağustos döneminde yüzde 69,9 artan dış ticaret açığından bahsediliyor ve bunu da Covid-19’a bağlıyorsunuz. Yanılmıyorsam, rakam yanlışsa siz düzeltirsiniz. Covid-19’a bağlı bir kayıptan bahsediliyor ve bu biraz sorumluluktan kaçmak gibi de geliyor. İşler kötüye gittiğinde pandemiye bağlı açıklanıyor” eleştirisinde bulundu.

ÇARKLAR BEŞLİ ÇETE İÇİN DÖNÜYOR

Ticaret Bakanlığı’nın da diğer bakanlıklar gibi finans kapitalin bakanlığı olduğunu, “Beşli çete” diye adlandırılan Kalyonlar, Kolinler gibi şirketlerin çarklarını döndürdüğünü söyleyen Kemalbay, “Vergi indirimleri vesaire şeyler, bu işletmeler için, bu şirketler için sağlanıyor. Şimdi, bakıyoruz bir ihaleye, 9 milyarın üstünde bir ihaleye giriyor. Örneğin Kolin de aynı miktarda vergi muafiyetiyle karşılaştığını da görüyoruz… Bakın, işyerlerinde işçilerin, esnafların korunmaya ihtiyacı var. Bu süreçte güvenceli bir kapanmaya ihtiyacımız var. Ücretli kapanmaya, korunmaya ihtiyaç var. Bu süreçlerin olabilmesi için sizin Bakanlığınıza da düşen görevler var. Özellikle esnaflar, küçük ölçekli işletmeler için. Biliyoruz ki aslında istihdamın çok büyük bir bölümünü de bu küçük ölçekli işletmeler sağlıyorlar. Ama hep destekler büyüklere gidiyor. Onlar her zaman zaten kâr ediyorlar ve o kârlarını işçilerle, emekçilerle paylaşmıyorlar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İZMİRLİ EĞLENCE İŞLETMELERİ TÜKENDİ

Pandemi koşullarına uyarak İzmir’de küçük esnafın, kültür, sanat ve eğlence işletmecilerinin Alsancak’ta her akşam eylem yaparak seslerini duyurmak istediklerini vurgulayan Kemalbay,  bu insanların sekiz aydır kiralarını ödeyemediklerini, evlerine ekmek götüremediklerini ve güvenceli olmayan sokağa çıkma yasağı durumunda bu işletmelerin kapatılmasının da söz konusu olabileceğini kaydetti.

KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK VERİN

Bakan Pekcan’a, pandemi sürecinde büyük işletmeler yerine, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan küçük işletmelere destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Kemalbay, işletmelerin kira, elektrik, su faturalarını ödemek için destek taleplerini dile getirdi. Ticaret Bakanlığı’nın Sayıştay’a konu olan raporlarının, ceza gerektirebilecek konuların düzenlenmediğini, işleme alınmayışının nedenlerini de soran Kemalbay, Bakan Pekcan’a bu konularda şeffaf olunması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi