İZ GAZETE- Karaburun Kent Konseyi, Öres Elektrik Üretim AŞ. tarafından Kentsel Sit Statüsüyle koruma altındaki Sazak Köyü’ne bitişik merayı ve bitki örtüsünü yok edecek Güneş Enerji Santrali için ÇED “halkın katılımı” toplantısının 9 Mayıs'da Parlak Mahallesi Köy Kahvesi'nde yapılacağını duyurdu. 

Daha öncesinde Parlak Köyü Köy Kahvesi’nde yapılması gereken “halkın katılımı” toplantısı firma yetkililerinin toplantı yerinde bulunmamaları sebebiyle iptal edilmiş, Parlak Köyü halkı ve Karaburunlu yurttaşlar, toplantının yapılamadığını imzalı tutanak ile kayıt altına almıştı. 

'KÜLTÜREL MİRASI ZARAR GÖRECEK'

Yapılan açıklamada, "Öres Elektrik Üretim A.Ş.’nin GES  proje alanı çevresinde “Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Ticaretinin Düzenlenmesine Dair Sözleşme” (CITES) ve “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamının Korunması Sözleşmesi” (Bern) gibi anlaşmalarla uluslararası ve ulusal ölçekte koruma altına alınan bitki, sürüngen, memeli ve kuş türleri mevcut. Diğer bir önemli konu ise 26.09.2019 tarihinde Kentsel Sit ilan edilen Sazak Köyü’nün,  “Karaburun Yarımadası ve Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi” sınırları içinde yer alması.  Öres Elektrik Üretim A.Ş tarafından işletilen Salman RES Projesi’ne ait türbinler köyün siluetini bozmakla birlikte yeni GES projesinin ve RES türbinlerinin bağlantı yolları da bu köyün ilişki kurduğu alanda. Sazak Köyü için Koruma Amaçlı İmar Planları hazırlanmadan, alan bütüncül şekilde ele alınmadan kültürel miras zarar görecek" denildi. 

'NEDEN İZİN VERİYORSUNUZ?'

"Karaburun yüzölçümünün yüzde 9’u 7 proje sahası olarak RES firmalarına tahsisli" denilen açıklamada, "RES  türbinleri, toplam yüzölçümü 484 km2 olan yarımada üzerinde yaklaşık 430 km2 ‘lik bir alana yayılmış durumda ve mevcutta 140 RES türbini bulunmakta. Mevcut RES’ler ve yolları orman, kadimden beri kullanılan ve tescilli mera alanı, tarım alanı ve doğal koruma alanı üzerinde.2018 yılı Karaburun Milli Emlak Şefliği verilerine göre Parlak köyünde toplam 753 hektar tarım ve mera alanı zeytinlik faaliyetleri için (ağaçlandırma) tahsis edilmiş durumda.  Şimdi bu alanlar RES ve GES projelerinin kullanımına açılacak.  Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırma çalışmaları devam ederken alanda yeni enerji yatırımların önerilmesi yok oluşun başlangıcı. T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruyoruz; Karaburun’u neden ÖÇKA ilan ettiniz, Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi'ni neden yürütüyorsunuz? Bir yandan bu araştırmalar yürütülürken diğer yandan tespit ettiğiniz tüm bu bitkilerin, canlıların, ekosistemlerin yok olmasına neden olacak RES, GES gibi yatırımlara neden izin veriyorsunuz? Yarımada’dan elinizi çekin" ifadeleri kullanıldı.  

Editör: Haber Merkezi