İZ GAZETE - Karabağlar Müteahhitler ve İş Adamları Derneği (KAMİDER) Başkanı Hasan Özkaya, İz Tv’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu oldu. Karabağlar’ın imar sorunlarının ve kentsel dönüşümün konuşulduğu canlı yayında Özkaya önemli açıklamalarda bulundu.

SEKTÖR ZORLUK İÇİNDE!

İnşaat sektörünün pandemiden dolayı ciddi sorunlar yaşadığını belirten Özkaya, alınan normalleşme kararlarına göre yaptıkları çalışmalara kaldıkları yerden devam edeceklerini belirtti. 2-3 yıldır sektörde daralmalar yaşandığını ancak iktidarın bazı dönemlerde sunduğu kredi destekleriyle nefes alma politikaları uyguladıklarını kaydeden Özkaya, “Bugünlerimize de şükürler olsun diyoruz. Çünkü bu süreçte ciddi kopmalar oldu. Bu sektöre İzmir’in ve Karabağlar’ın çokça ihtiyacı varken bu kadar kopmaların olması hiç iyi değil. Sektörden kopanlar ya başka alanlara gitti ya da kendini duraksamaya aldı” diye konuştu.

Parası olan herkesin müteahhitlik yaptığı yönündeki eleştirilerin doğru olduğunu vurgulayan Özkaya, “Ülkemizde bir hareketlilik olunca herkes oraya doğru yöneliyor. Ancak insanlar kendi mesleklerini yapmalılar ve o mesleği en iyi pozisyonlara taşımanın gayretini göstermeliler. ‘Bu sektörde iyi para var’ gibi bir anlayışla bu işlere girilmez. Bunun ne kadar yanlış oluğunu görüyoruz; kriz dönemlerinde yaşanan kopmaların sebebi de bu” ifadelerini kullandı.

‘SAHİPSİZ BİR İLÇE!’

Karabağlar’ın problemleri ile ilgili gelen soruya derin bir ‘of’ çekerek yanıt veren Özkaya, “Gerçekten Karabağlar deyince cümleye önce derin bir ‘of’ ile başlıyoruz; çünkü biz ilçemizin dertleriyle dertleniyoruz. Karabağlar, İzmir’in en güzel ama en sahipsiz bırakılmış ilçesi. Konak’tan koparak 2009 yılında ilçe olan Karabağlar’a o günden bugüne ele alınabilecek herhangi bir yatırım yapılmadı” diyerek eleştirilerde bulundu.

‘BELEDİYE ÇOK YAVAŞ!’

Karabağlar’ın inşaat sektörüne aç bir ilçe olduğunu ve bu anlamda önlerinin açılmasını istediklerini vurgulayan Özkaya, “Karabağlar’da faaliyet gösterip de farklı ilçelere kayan birçok arkadaşımız oldu. Bunun sebebi; imar planlarındaki sorunlarla birlikte sektörle ilgili yapılacak tüm işlerin Karabağlar Belediyesi’nde yavaş ilerlemesi ve sürecin uzatılması. Ruhsatlandırma aşamasında ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bunu sektördeki herkes söylüyor. Ruhsat konusunda hızlı bir gelişme olursa farklı ilçelerden de Karabağlar’a yatırımcı alabiliriz. Karabağlar Belediyesi’ne bir dosya teslim ediyoruz, takip etmesek o dosya orda tarihe karışıp gidebilecek pozisyonda. Öte yandan imar planlamalarından dolayı da ciddi sorunlar yaşıyoruz. İnsanların yaşam kalitelerini arttırabilecek konutlar yapılmadığı sürece Karabağlar diğer ilçelerdeki vatandaşlar tarafından da tercih edilmeyecektir. Halbuki ilçenin coğrafi konumuna baktığımızda Karabağlar’dan başka bir yere gidilmemesi gerekir. Ancak bugün Balçova’daki bir vatandaş Menderes’ten ev alıyor, Karabağlar’ı tercih etmiyor. İlçemizin en değerli yerleri hep atıl şekilde kalmış” diye konuştu.

‘SAĞLIKLI BİR ADIM YOK!’

“Kentsel dönüşüm istediğimiz şekilde gerçekleşse; alt yapı ve üst yapısıyla düzgün bir yapılaşma olsa selden de depremden de etkilenmeyiz. Bu konuda çok geç kaldık ve kalıyoruz” diyen Özkaya, genel ve yerel iktidarın ortak noktada buluşamadığını da ifade ederek, “Karabağlar, siyasete kurban edilmemeli. Deminden beri bahsettiğim tüm konular üzerine Karabağlar’ı yönetenlerin düşünmesi gerekiyor; ‘neden böyle oluyor’ diye. Açık yüreklilikle söylüyorum; seçim dönemlerinde bizimle ilgileniyorlar, sonrasında ise unutuluyoruz. Biz tüm tereddütlerimizi belirtiyoruz ancak çözüm konusunda sağlıklı adımlar atıldığını düşünmüyorum. Karabağlar’da taş üstüne taş koyan herkesin yanında oluruz. Ancak Karabağlar’ı kısır bir döngüye sokan ya da geleceğine pranga vuranların da karşısında oluruz” şeklinde konuştu.

Karabağlar’daki en büyük sorunun planlar olduğunu, bakanlığın yaptığı kentsel dönüşüm alanlarındaki planlara belediyenin itiraz ettiğini açıklayan Özkaya, “İlçemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın bile gündeminde! Son İzmir ziyaretinde, belediye başkanımıza yönelik, ‘Karabağlar’ı nasıl düzelteceğiz?’ şeklinde söylemleri oldu” ifadelerini kullandı.

‘KARABAĞLAR BUNU HAK ETMİYOR’

Karabağlar’da yaşayan vatandaşların İzmir gibi bir şehirde bu kadar imkânsızlıklar içinde olmak istemediğini ifade eden Özkaya, “Bugün doğal gaz olmayan bir sokağın varlığı mantıklı mı? Karabağlar’daki halkımızın deprem olduğunda sığınabileceği bir boş alanı bile yok. İlçede otopark yok, insanlar araçlarını sokaklarına bırakıyor. Bir yangın olsa itfaiye giremez. Karabağlar’da yaşayanlar bunları hak etmiyor. İzmir’in göbeğinden bahsediyoruz. Karabağlar’da bugün bir sürü banka var. O bankaların müdürleri, başka ilçelerde yaşıyor. Çünkü Karabağlar’da prestijli diyebileceğimiz proje sayısı çok az” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi