İz Tv’de yayınlanan Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu Kapshon Ayakkabı ve Giyim Firma Sahibi Hakan Solak oldu. Programda Kapshon mağazasının açılış hikâyesinden, pandemi sürecinde esnafın yaşadığı sıkıntılara ve kurdaki yükselişin piyasalara etkisine dair birçok konu konuşuldu. 

Tek mağazadan 8 mağazaya ulaşan Kapshon markasının kuruluş sürecinden bahseden Solak, “ Karşıyaka’nın kendine ait hissettiği markayı yaratmak amacındaydım. İsmimizi Karşıyaka’dan esinlenerek oluşturduk. Marka olarak tek politikamız ayakkabıların içerisine ismimizi yazmamızdır. İsteğe bağlı bir şey ancak bizim amacımız firmalardan aldığımız ürünleri en uygun fiyata müşteriye ulaştırmaktır. Yıllardır da verdiğimiz söz buydu. Aldığımız ürünün kalitesinin her zaman arkasındayız. Markayı temsilen müşterilere numaramı vererek ürünle ilgili sorun yaşandığında bizzat ilgileniyorum” dedi.

‘RİSKLER ALDIK’

Pandemi döneminde 3 mağaza açtıklarını söyleyen Solak, kriz zamanlarında bazı risklerin alınması gerektiğini belirtti. Solak, “Markamız adına yaptığımız yatırımların meyvesini aldık. Zor dönemlerde suyun aktığı yönden ters tarafa kürek çeksek de; alınan riskler olumlu yönde döndü. Firma olarak istihdam yarattık. Buna bağlı olarak da her mağazaya aldığımız ürünlerle İzmir’in ayakkabı imalat sektörüne de büyük katkımız oldu. Amacımız da kentin kazanmasıdır” dedi. 

‘DEVLET SAHİP ÇIKMADI’

Pandemi döneminde devletin esnafa destek olmadığının altını çizen Solak,  “Türkiye’de son yıllarda ticaret yapmak şapkadan tavşan çıkarmaya benzedi. Salgın döneminde çoğu esnaf kepenk kapattı. Kurumsal olan birçok firmanın içi boşaltıldı. Bunun nedeni yanlış ekonomik politikalar yüzündendir. Salgın döneminde esnafına en az sahip çıkan ülke biz olduk. Hükümetin verdiği destekler ortada ve ülkemizin yarasıdır. 2 yıldır salgın devam etmekte ve esnafımızdan hala daha stopaj alıyorsunuz. Döviz kaynaklı bir ekonomik kriz daha yaşıyoruz ve sadece küçük esnaf değil; kurumsal şirketlerin buna dayanacağını düşünmüyorum” dedi.

Solak, Kapshon markasının büyüme hedeflerinden de şu şekilde bahsetti: “Kapshon markası önce mahallesinde büyüdü, daha sonra ilçesinde genişledi ve İzmir’de de yayılmaya başladı. Kentteki büyümesini tamamlayıp İstanbul’da İzmir’in markası olarak adını duyuracaktır.” 

Asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zammın değerlendirmesini yapan Solak, “Birkaç sene öncesine döndüğümüzde 2 bin 850 TL ile 4 bin 250 TL arasındaki alım gücü çok farklıdır. Esnaf açısından baktığımızda gelen bu zamla çalışanlarına bu parayı ödeme şansı ne kadar var? Kriz ortamından esnafa devletin destek vermesi gerekmektedir. Devlet en azından bu dönem içerisinde esnafın üzerindeki bazı yükleri kaldırsın. Ülke olarak bu muameleyi hak etmiyoruz” açıklamasında bulundu. 

PİYASALAR ALT ÜST OLDU

Solak, ayrıca TÜSİAD'ın son ekonomik gelişmelere ilişkin ‘İktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli’ çağrısını sorumluluk sahibi bir açıklama olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi kararına yönelik Solak şu açıklamada bulundu: “Faizi indiriyorum dedikten sonra doların fırlama sebebi Merkez Bankası’nda rezerv olmadığı içindir. Doları aşağı çekmek için para basılması gerekmektedir ve şuanda da yapılıyor. Karşılıksız para basılmasını asla kabul etmem ancak şuan için geçte olsa doğru bir karardır. Doların bu kadar yükselmesiyle piyasalar alt üst oldu” dedi.

BAŞKANLIK İÇİN ADI GEÇİYOR

CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı’na üye olma sürecinden bahseden Solak, “Her parti Türkiye’nin partisidir. Ülkeyi kim yönetirse yönetsin, bayrağına ve yüz ölçümüne karşı değilse; yönetim şekli laik anayasaya uygunsa hepsinin başımın üzerinde yeri vardır. CHP tarafından davet aldım ve CHP üyesi oldum. Karşıyaka İlçe Başkanı Serdar Koç rozetimizi taktı” dedi.  Karşıyaka İlçe Başkanlığı için aday gösterilmesi söylentilerine Solak,  “Üyesi olduğum parti bir görev verirse tabii ki yerine getiririz. Ama şuan için net bir şey diyemiyorum. Partiyi yöneten değerli bir isim var ve hepimizin ona destek olması lazım.  Siyasetle ilgili aktif bir görev içerisinde değilim” şeklinde yanıt verdi. 

DERLEYEN: TUĞÇE KAŞ

Editör: Haber Merkezi