Gizem TABAN/İZ GAZETE- Kapshon Ayakkabı Mağazaları Sahibi Hakan Solak, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun’un sunduğu Sektör programının konuğu oldu. Solak, markanın doğuş hikâyesini, amaçlarını anlatırken siyasete dair mesajlar da verdi.

KAPSHON’UN HİKÂYESİ…

Karşıyaka’dan doğan ‘Kapshon Ayakkabı’ markasının kuruluş hikâyesini anlatan Hakan Solak, “Kapshon Ayakkbı’yı 2013 yılında kurduk. İzmir’in bir markasızlık olayı var. Bir İzmirli, bir Karşıyakalı olarak benim çocukluk hayalim; ülkeme, milletime, İzmir’ime, Karşıyaka’ma bir marka ortaya koymaktı. İzmir’in ve Karşıyaka’nın bir markası olması için çaba sarf ediyorum. Kapshon’un ‘K’ ve ‘A’ harfleri Karşıyaka’dan aldık. Hayallerimizin peşinden gittik. Bu doğrultuda da ilerleyeceğiz. Bunu tamamen öz sermaye ile yapıyoruz. Yatırımlarımızı, İzmir’in ve Karşıyaka’nın teveccühünden dolayı yapıyoruz. İzmir’de markamızı tanınır, bilinir hale getirdik. İmalatçılarımız bizi doğru ürün ve doğru fiyatla desteklediler, biz de tüketicimize doğru ürünleri doğru fiyatla sunduk. Çünkü bizim tek hedefimiz; müşteriye kaliteli ürünü uygun fiyata giydirmek” diye konuştu.

‘DURMAMAMIZ LAZIM’

Kentte aynı sektörde olup zamanla yok olup giden markalara dair değerlendirmelerde bulunan Kapshon Ayakkabı Mağazaları Sahibi Hakan Solak, şöyle konuştu: “Şişirilen kira fiyatları, olmayacak işler, aşırı borçlanmayla ciddi bir borç yükü altına girdiler. Ürünlerini imalatçılarından vade farkıyla aldılar. Bu kez giderlerin yükselmesinden dolayı ürünlerin satış fiyatı da yükseldi. Ancak biz üreticiden ürünü nakit aldık, doğru lokasyonlarda doğru kira miktarlarıyla iş yaptık. Aynı ürünü başka bir firma 100 liraya satarken biz 30 liraya sattık. Ürünü sadece satana kadar değil sattıktan sonra da arkasında olduk. İzmir’de şu an 8 mağazamız var, hepsinin başında duran arkadaşlarım benim yol arkadaşlarımdır. Çalışanım değildir. Açacağımız yeni mağazalarla çalışma arkadaşlarımızın sayısı da artacak. Durmamamız lazım. Ülkemizin üretmesi lazım, istihdam yaratması lazım. Elinde istihdam yaratma imkânı olan biz iş insanlarının durmaması lazım.”

‘MAĞAZA SAYISI ARTACAK’

Karşıyaka’da; Nergis Çarşı, Girne Caddesi, Karşıyaka Çarşı ve Bostanlı’daki mağazaların yanı sıra Güzelyalı’da, WestparkAVM’de, Balçova Ege Park’ta Kapshon Ayakkabı Mağazası’nın bulunduğunu dile getiren Solak, 2022 yılı için yeni şubeler konusunda görüşmelerin sürdüğünü de dile getirdi. Solak, “İzmir’de daha da büyüyeceğiz. Yapacağınız satış miktarının o bölgede yapacağınız yatırımla eşdeğer olması lazım. O mağaza kazanacak ki oradaki dükkân sahibi kazansın, dükkân giderlerini, personel giderlerini karşılayabilsin. Mağazacılık sektöründe en büyük yatırım giderleri kira ve personeldir. Bizde hiçbir arkadaşımız asgari ücret almaz. Bizdeki maaşlar hep asgari ücretin üzerindedir. Daha çok mağaza açıp daha çok istihdam yaratırken bunu imalatçıların üzerine basarak, şişirilmiş bir kasa açarak yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘FİYAT GARANTİSİ VERİYORUZ’

“Bizim kalite standardımız var” diyerek açıklamalarını sürdüren Hakan Solak, “Bizdeki en kaliteli ürünü, dışarıda bin lira ve 4 bin lira arasında alırsın ama aynı kalitede bizdeki ürün maksimum 400 liradır. O yüzden biz Kapshon Ayakkabı olarak, bizden alınan her ürün için fiyat garantisi veriyoruz; ‘Daha uygununu bulursanız gelin ikinci rengini bizden bedavaya alın’ diyoruz. Biz ayakkabılarımızı birçok bölgeden tedarik ediyoruz. Pandemi öncesinde ayakkabılarımızı genelde İstanbul, Adana gibi yerlerden alıyorduk ancak pandemiden sonra bir karar aldım; ‘İzmir’in sermayesi İzmir’de kalsın’ dedim. İzmir’deki imalatçım, yanında çalışan imalatçı kazansın, sermaye burada dönsün istedim. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bu yönde bir ricası olmuştu benden… Ben de bunu yapmaya başladım ve devam ediyorum” diye konuştu.

‘KAZANAN VE KAZANDIRAN’

Hedeflerine dair de konuşan Solak, “Ben İzmir’de yaşıyorum, İzmir’de çalışıyorum, dolayısıyla benim İzmir’e bir vefa borcum var. Ben İzmir’e kaliteli ürünü uygun fiyata giydirmeliyim. Hedefimiz bu… Biz, İzmir’in markasıyız. İzmir’de bir tane marka yok. Ben bunu 13 yıl önce gördüm. Şimdi şunları duyuyorum, insanlar ‘Balçova’da, Güzelyalı’da Kaphson Mağazası’na girdim, bir İzmirli, bir Karşıyakalı olarak gurur duydum’ diyor. Bu bize büyük bir mutluluk veriyor. İzmir’de birkaç yatırımımız daha olacak. Ortaklarımızın vereceği karar da önemli ama İzmir’in ardından belki Ege Bölgesi’nde de mağazalarımızı açarız. Ben İstanbul’da açalım istiyorum. Bu konuda fikir alışverişlerimiz sürüyor. Şu an tüm mağazalarımız kendimize ait ancak Franchising konusuna da kapalı değiliz. Bir her zaman, kazanan ve kazandıran olmak istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘DUYARSIZ KALAMAYIZ’

“Yaşadığımız topluma faydamız olması lazım” diyen Solak, “Geldik, kazandık ve paylaştık. Bunu yapmak zorundayız. Duyarsız kalamayız. Derneklere, sosyal etkinliklere sponsor oluyoruz, elimden geldiği kadar herkesin gönlünü yapmaya çalışıyorum. İmkânlarımız dâhilinde, imkânsızlığı çözmeye çalışıyoruz. Bunu kısmen başardığımızı düşünüyorum. Bunda da hiçbir siyasi parti ayrımı yapmıyoruz. Hepsi bizim insanımız” dedi.

 ‘GÖVDEMİZİ KOYDUK’

İş insanı kimliğinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partili (CHP) de olan Hakan Solak, siyasete dair soruları da yanıtladı. Solak, “Ben neden CHP’deyim? Başka partiye zaten gidemezdim, biz aileden CHP’liyiz. Ama ben siyasetten hep uzak kalmaya çalıştım. Bir gün kıramayacağım bir ağabeyim bana; ‘Bu ülkeye borcun var, ailen her zaman yanımızda oldu, senin mutlaka siyasete girmen lazım, Solak soy ismi bizim için çok değerli, rahatını bozman lazım, çünkü ülke elden gidiyor’ dedi. Bunun üzerine ben rahatımı bozdum. Ancak kendim için değil, çünkü benim bir şeye ihtiyacım yok. Neden rahatımı bozdum, siyasete girdim? Bir defa; ülkemize, Atatürk’e ve onun silah arkadaşlarına minnet borcumu var. Gelecek nesle, çağdaş, laik ve Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir ülke bırakmak zorundayız. Eleştirdiklerimizi düzeltebilmek adına taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk. Ve böyle bir siyasi yolculuğa çıktık. Ülkemize, İzmir’imize, Karşıyaka’mıza, partimize faydalı olabilirsek ne mutlu bize…” açıklamalarında bulundu.

 ‘GÖREVDEN KAÇMAYIZ’

Kulislerde; isminin CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı için geçtiğinin hatırlatılması üzerine Solak, şunları söyledi: “Dostlarımız, ağabeylerimiz, sevdiklerinden yakıştırıyorlar. Karşıyaka’ya hizmet eden bir insanım. Bugüne kadar hep yararımız olmuş, ters bir şey yapmamışız. Bize yönelik sevgi oluşmuş. Dolayısıyla, sevenler beni bir yerde görmek isteyebilir. Ama onların fikri benim isteğim anlamına gelmiyor. Serdar Koç Başkanımız da görevini layıkıyla yapıyor. Kendisine çok haksız eleştiriler yapılıyor. Seçim geliyor, tüm CHP’lilerin kişisel hırslarını bırakıp buna odaklanması lazım. Bu bir vatan mücadelesi… Benim adımın geçmesi benim dışımda gelişen bir olay, beni sevenler o makamda görmek istedikleri için oluyor. Tabii ki de görev verildiğinde kaçacak değiliz. Ama bunları konuşacak zaman değil. Tüm CHP’liler omuz omuza vererek partimize 1 oy daha nasıl kazandırırız diye çalışmalı. İlçe başkanlığı, belediye başkanlığı meselesini bıraksınlar, bu insanları da eleştirmesinler. Yapmaları gereken tek şey önümüzdeki seçimi kazanmak için ellerinden geleni yapmak.”