Hilal Taşçı/ İZGAZETE- İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “Türkiye korona virüs salgının getirdiği zor günler yaşamakta. Toplumun her kesimi gerek maddi gerek manevi anlamda sıkıntılar yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Ancak bu süreçte olumsuz yönde en fazla etkilenen kesim de esnaf ve sanatkarlar oldu. Çünkü esnaf sanatkarlar doğrudan halka hizme veren bir kesimi oluşturmaktadır. Mart ayından itibaren alınan tedbirlerle iş yerlerimiz kapatıldı. Kademeli normalleşmenin başlamasıyla önce kahvehanelerimiz, geç de olsa internet kafelerimiz açıldı. Ne var ki işlerimizin açılması esnafımıza yararı olmadı. Hatta yarardan çok zararı oldu. Çünkü Kahvehanelerimizde oyun oynamak yasak” İfadelerini kullandı.

Kırdı, “İşyerlerin açan esnafımız su, elektrik kullanmaya başlıyor, yanında çalışanın haftalığını, maaşını ödüyor ama oyun oynama yasağı olduğu için gelir elde etmiyor. Kahvehanelerin bu haliyle açılması yarar değil, bize zarar getirdiği derken bunu kastediyoruz.Alınan tedbirleri son derece yerinde buluyor ve destekliyoruz. İnsan sağlığı herşeyin önünde gelmektedir. Ancak anayasanın 173. Maddesine göre devlet, esnaf sanatkarları korur koruyucu tedbirler almakla yükümlüdür. Yani devlet toplum sağlığı için gereken tedbirleri alırken, esnaf sanatkarları rahatlatacak, işyerini kaybetmemeleri için tedbirleri hayata geçirmelidir” şeklinde konuştu.

NASIL GERİ ÖDEYECEĞİM...

Kırdı “Bugüne kadar esnaf kesimi için verilen 25 bin lira destek kredisi üyelerimizi bir nebze rahatlatmıştır, devletimize teşekkür ederiz. Ancak yeterli değildir. Çünkü bir kısım esnaf sicil affı olmadığı için, geçmişteki borçlarından veya ödemelerdeki aksaklıklardan dolayı bu imkandan yararlanamamıştır. Alan arkadaşlarımız ise bu parayı geçen süreçte kullanmış, şimdi de nasıl geri ödemesini yaparım diye kara kara düşünmektedir. İnternek kafeler, çok geç henüz ay başında açılabilmiş, kahvehaneler de oyun oynamadığı için müşterilerini kaybetmiştir. Öte yandan bu zor süreçte işyerimizin kiraları, vergileri, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz işlemeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Kırdı, “Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’a sesleniyorum TV reklamlarında “Esnafın arkasındayız” lafını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Destek ihtiyacı olan esnaflarımıza TC Devleti ve hazinesi var demektedir. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Şimdi zamanı… Sayın Bakanım, bizler devletimize esnaflar olarak vergi veren SSK Bağkur muhtasar ödeyen istihdam sağlayan devletine milletine bağlı kesimiz. Devlet vergi ödeyen, sicile kayıtlı, oda üyesi olan esnaf sanatkarlara kira desteğinde bulunmalıdır. Mülk sahipleri anlayışlı olan bazı arkadaşlarımız vardır ama üyelerimizin büyük çoğunluğu kiralarını ödeyemedikleri için işyerlerini kapatma zorunluluğu ile karşı karşıya kalmışlardır. Pek çok arkadaşımızın işyerini kapattığını üzülerek buradan ifade etmek isterim” ifadeleriyle Maliye Bakanı Berat Albayrak’a seslendi.

UYGUN ŞARTLARLA OYUNLAR SERBEST BIRAKILMALIDIR

Kırdı “Maske ve mesafe kuralına riayet edilmesi şartıyla, kahvehanelerde oyun oynanması serbest bırakılmalıdır. Her oyunda yeni kağıt açılmalı, ıstakalar dezenfekte edilmeli. Bulaşa meydan vermeyecek şekilde her tedbirin alınacağı bilinmelidir. Salgın hala sürmekte ve ekonomik anlamda da olumsuz etkilerini göstermektedir. O zaman, Halkbank’ın dağıttığı 25 bin lira destek kredileri dahil, üyelerimizin kredi borçları yıl başından itibaren başlatılmalıdır. Esnaflarımızın kapalı olduğu süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri, vergilerinin devletimizce ödenmesini, tüm kredi borçlarımızın yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu

İnternet kafeler çok geç açılmıştır ve açılan işyerlerimiz salgın korkusu nedeni ile iş yapamamaktadır. Oturacak boş yer bulamazken, şu an internet kafelerimize müşteri uğramamaktadır. Dolayısıyla internet kafelere ekonomik destek verilmelidir.Ayrıca devlet esnaf ve mülk sahibi arasında arabulucu olup kurallar koymalı, esnaf sanatkarlara kira desteği yapılmalıdır. Sayın cumhurbaşkanım, bakanlarım, milletvekillerimiz derdimiz geçim, emek derdi, bizi virüs değil şu andaki ekonomik durumumuz öldürecek. Bizlerde bir an önce sorunlarımıza çare bulunmasını istiyoruz

Editör: Haber Merkezi