İZ GAZETE - 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale  Zaferi'nin 104. yıldönümü İzmir'de unutulmadı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü nedeniyle Kadifekale Şehitliği’nde düzenlenen tören, duygu dolu anlara sahne oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Recep Doğru, günün anlam ve önemini anlattı. Karataş Anadolu Lisesi Öğrencisi İrem Demirel “Bir Mehmet Daha”, İzmir Atatürk Lisesi öğrencisi Furkan Safa Öztürk ise “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirleri okudu. İzmir İl Müftsüsü Recep Şükrü Balkan’ın duasın ın ardından İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.

"TÜRK İNSANI CANINI VERİR TOPRAĞINDAN BİR KARIŞ VERMEZ"

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin 104.yıl dönümünü ve Şehitler gününü mesajında, bu büyük zaferin yüzlerce yıl sonra bile tarihin yazdığı en büyük zafer olacağını belirterek, şunları söyledi; "18 Mart 1915’de Çanakkale’de Türk ordusunun kazandığı zafer, üzerinden değil yüz yıl, yüzlerce yıl geçse bile tarihin yazdığı en büyük zaferlerden ve en görkemli kahramanlık destanlarından birisi olarak kutlanmaya ve anılmaya devam edecektir. Dünyanın en güçlü ordularına, en yeni silahlarına ve büyük ekonomik imkanlara sahip ülkelerin bir araya gelerek, güçlü bir direnişle bile karşılaşmadan kazanabileceklerini düşündükleri savaş, o ülkelerin tarihleri boyunca unutamayacakları bir hüsran ve yenilgiyle sonuçlanmıştır. Hasta diye tabir edilen ve Osmanlı imparatorluğundan elde kalan tek vatan toprağı olan, bugünkü ülke sınırlarımız itilaf devletleri tarafından yeniden çizilmeye başlanmış, zaten bitmiş bir imparatorluğun kendilerine direnemeyeceği düşüncesiyle, Çanakkale nasıl olsa ele geçirilmiş bir yer olarak görülüyordu.Ama hesaba katılmayan şey, Türk milletinin bağımsızlığına, vatanına olan bağlılığı ve tam bir dahi olan Mustafa Kemal Atatürk’tü.  Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ki ordumuz, göstermiştir ki, düşman en modern silahlarla, sayıca çok üstün olsa da, inançla, imanla ve özgürlük sevdasıyla savaşan Türk ordusuyla baş etmek mümkün değildir. Öyle ki, bu savaş öncesi hiçbir kayıp vermeden Türkiye’yi işgal edebileceklerini düşünen işgal kuvvetleri, tarihlerinin en büyük kayıplarını vermişler ve uğradıkları ağır yenilginin başlarına nasıl geldiğini anlayamamışlardır bile. Çanakkale de yaşananlar, Türk insanını tüm dünya ya bir kez daha tanıtmıştır. Bu zaferden sonra herkes bir kez daha anlamıştır ki, Türk insanı canını verir, toprağından bir karış bile vermez. Türk insanı canını verir, bayrağını indirmez. Bu millet için şehit düşen her Türk, bu milletin gönlündeki en değerli insandır. Şehitlerimizin emanetine sahip çıkmaya devam ederken, başta destansı Çanakkale zaferini bize yaşatmış olan Ulu Önderimiz ve Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi, Şehitler gününde saygı, rahmet ve minnetle anıyorum, onlara layık olacağımıza söz verirken, Çanakkale Zaferinin 104. Yıldönümünü kutluyorum."

"BAĞIMSIZLIĞA SAHİP ÇIKMAK BİZİM EN ÖNEMLİ VAZİFEMİZDİR"

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter 18 Mart ile ilgili yayınladığı mesajında, dün olduğu gibi bugün de ülkenin her karış toprağını korumanın ve bağımsızlığına sahip çıkmanın en önemli görevlerinden biri olduğunu vurguladı. Serter mesajında şu ifadelere yer verdi; "Türk tarihinin en şerefli sayfalarından, destanlarından olan Çanakkale Zaferi’nin 104.yılında, Türk ulusunun askeri tarihinin, varlığının kanıtlanmasında emeği geçen ve bu vatan uğruna cansiperane bir mücadeleyle Çanakkale’de savaşan tüm askerlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Çanakkale zaferi, Büyük Atatürk’ün, adını zaferle tarihe yazdırdığı ilk savaştır ve Cumhuriyet’imizin kuruluş ve kurtuluş temellerinin belki de en büyük adımıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve beraberliğinin en önemli göstergelerinden olan Çanakkale Savaşı’nda, tüm dünya bir ulusun direnme gücünü görmüştür. Dün olduğu gibi bugün de bağımsız, hür ve birlikte yaşama arzusunda olan Türk milletinin, milletimizin verdiği en büyük mücadelelerden biri olan Çanakkale Zaferimiz ve sonrasında Kurtuluş Savaşımız sonucu elde ettiğimiz bu ülkenin her karış toprağını korumak, bağımsızlığına sahip çıkmak bizim en önemli vazifemizdir. Bir kez daha Çanakkale Zaferi’nin 104.yılında Büyük Atatürk başta olmak üzere bu topraklar için canının veren tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum."

"MİLLİ BİLİNCİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK GÖREVİMİZDİR"

Millet İttifakı’nın Çiğli Belediye Başkan Adayı Utku Gümrükçü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla “Milletimizin onurlu direnişinin en büyük örneklerinden biri olan Çanakkale Zaferinin 104. Yılında tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi. Gümrükçü, 18 Mart 1915’te kazanılan deniz zaferiyle, Çanakkale’yi denizden geçmeyi planlayan emperyalist güçlerin hüsrana uğradığını, bu zaferin millete büyük güç ve moral vererek milletin direniş gücünü artırdığını vurguladı. Utku Gümrükçü: “Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük askeri dehası ve kahraman Mehmetçiklerimiz ile bir milletin yazgısını ve tarihin akışını değiştiren destansı zafer haline gelen Çanakkale Muhabereleri dünya savaş tarihinde Türk Askerinin kahramanlığı olarak anılmaktadır. O günleri anlatan kitapları okuduğumuz, yaşanılan tanıklıkları dinlediğimizde nasıl bir yokluk içerisinde askerlerimizin mücadele ettiklerini yüreklerimizin derinliklerinde hissediyoruz. Çanakkale Deniz Zaferi, bağımsızlığı ve vatanı için kahramanca mücadele eden milletimizin onurlu direnişini gösteren tarihimizin en önemli zaferidir. Bizlere düşen görev atalarımızdan aldığımız bu mirası korumak ve milli bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır” dedi. Gümrükçü “Türk Milleti’nin Kahramanlık Destanı Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde bağımsızlığımızın ve bölünmez bütünlüğümüzün kazanılmasında, korunmasında şehadet mertebesine ulaşan, başta Çanakkale Şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimizi, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını bir kez daha saygı, rahmet ve gönül borcuyla anıyorum” diye konuştu.

GÜZELBAHÇE'DE ŞEHİTLİK ANITI'NDA BULUŞULDU

18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıldönümü nedeniyle Güzelbahçe'de bir tören düzenlendi. Güzelbahçe Yalı Mahallesi’inde bulunan Şehitlik'te yapılan törene Güzelbahçe Kaymakam Hüseyin Kulözü, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Garnizon Komutanı Topçu Albay Ferudun İşler, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, Gazileri ve kalabalık vatandaş topluluğu ile öğrenciler katıldı. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Şehitlik Anıtı'na çelenkler konuldu. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapıldı. Tören, daha sonra Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan çeşitli gösteri ve etkinliklerle devam etti.

KARABAĞLAR'DA YOĞUN KATILIM

Karabağlar Belediyesi tarafından Şehitler Parkı’nda düzenlenen, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. Yıldönümü anma etkinliği büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe şehit aileleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte Konuşan Başkan Muhittin Selvitopu, bundan 104 yıl önce emperyalistlere tüm zorluklara rağmen geçit verilmediğine işaret etti. Başkan Selvitopu, “Bu mücadelenin içerisinde önemli bir komutan vardı. Mustafa Kemal vardı. Birçok cephede savaşan Mustafa Kemal, Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında da çok önemli bir rol oynadı. Böylece ülkemizin Kurtuluş Savaşı bence Çanakkale’de başladı. Çanakkale’de o ruh oluştu ve daha sonraki yıllarda ulusal mücadele, Kuva-yı Milliye ruhuyla yedi düvele kaşı savaşılarak kazanıldı. Bu uğurda canını veren tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Sadece bir gün değil yılın 365 günü önlerinde saygıyla eğilmek görevimiz. Bizler bugün buradaysak bağımsız, Cumhuriyetimiz ayakta kalabiliyorsa onların sayesinde. Asla unutmayacağız. Yüreğimizde, gönlümüzde yaşayacaklar. Aynı şekilde gazilerimizin önünde de saygıyla eğiliyoruz. Onlar da bu ülkenin bağımsızlığı için korkmadan canlarını ortaya koyan arkadaşlarımız, dostlarımız” dedi.

Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği İzmir İl Başkanı Gazi Astsubay Recep Doğru da etkinlikte bir konuşma yaparak günü anlam ve önemine değindi. Konuşmalar sonrasında Karabağlar Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi (KARBEM) öğrencileri, Çanakkale Savaşı’nın konu edinen bir oratoryo sergiledi. Daha sonra Başkan Selvitopu, protokol üyeleri, şehit aileleri ve gaziler ile birlikte Şehitler Anıtı’na karanfil bırakarak dua etti. Etkinlikte ayrıca şehitler için lokma döküldü.

Editör: Haber Merkezi