İZ GAZETE- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde evleri yıkılan veya hasar alan bazı depremzedeler Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Bayraklı Belediye Başkanlığı’na taleplerini ve sorularını içeren dilekçe verdi. Dilekçelerin verildiği etkinliğe TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ile İzmir Barosu temsilcileri de katıldı.


ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE SORULAR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilen dilekçede binaların deprem öncesindeki kat sayısını geri istediklerini belirten depremzedeler, “Proje alanlarında kalan her binaya ait ayrı ayrı enkaz bedellerinin TL olarak ne kadar olduğu, binalara ait yıkım bedellerinin TL olarak ne kadar olduğu, ihale edilmişse ihale şartları,  deprem öncesi bağımsız bölümlere ait mülkiyetlerin, deprem tarih itibariyle güncel piyasa rayiçlerine göre hesap edilmiş kıymetlerinin ne kadar olduğu ve borçlandırma bedellerinden düşülüp düşülmeyeceği, proje alanı dışındaki depremzedelere tanınması muhtemel hem kendi yerine bina inşa etme hem tanınan 1 hak sahipliğine istinaden şehir hastanesi arkasındaki rezerv alandan kredi imkanı ile konut ya da dükkan sahibi olma hakkının proje alanı içindekilere de tanınıp tanınmayacağı, birçok bahane sunularak DASK bedellerini alamayan, 30 bin TL eşya yardımı alamayan vatandaşların haklarının ne zaman ödeneceği, inşaatların başlama bitiş ve teslim tarihlerinin ne olduğu, borçlandırma rakamları ile ödeme planlarının nasıl olduğu, tüm depremzedelere 7269 sayılı kanunun tanıdığı 20 yıl geri ödeme 0 faiz ve 2 yıl ötelemeli geri ödeme kredi koşullarının tanınıp tanınmayacağı, depremzedelerin hangi kriterlere göre proje alanı içi ve dışı olarak ayrıştırıldığı” soruları yöneltildi.


BAYRAKLI BELEDİYESİ’NE ‘DESTEK’ ÇAĞRISI
Bayraklı Belediyesi’ne verilen dilekçede ise siyasetçilerin vatandaşın mücadelesine destek olunması yönünde çağrıda bulunuldu. Dilekçede, “Bayraklı Belediyesi sınırları içinde aynı afeti yaşamış diğer yurttaşlar, depremden hasar gören ve riskli yapı olarak tespiti yapılan binalarını, belediye İmar planı ve plan notlarına tabi olarak ve depremden önceki katları korunmak suretiyle yeniden inşa etmektedirler. Söz konusu durum tüm vatandaşların kanun önünde eşit olması durumuna açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Oy verilmek suretiyle yetkilendirilen tüm seçilmiş siyasetçilerin vatandaşa karşı hem hizmet hem de siyaseten sorumluluğu bulunmaktadır. Tüm seçilmiş siyasetçilerin, vatandaşlar arasında ve muhatap ayrımı gözetmeksizin, hak ihlallerine karşı mücadelelerinde yanlarında durması, destek olması beklenir.  Bayraklı Belediyesi bu anlamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan 7 proje alanı içine alınarak mülkiyet haklarıyla ilgili mağdur edilen vatandaşlarının haklı mücadelesinde yanında olmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Editör: Haber Merkezi