İZMİR Berberler Odası Başkanlık seçimlerinde aday olan Nihat Başakıncı, sektörün sıkıntılarını ve projelerini anlattı. Başakıncı, berberler odası üyelerine oy kullanması çağrısında bulunan Başakıncı, “Sandığımıza sahip çıkalım ve oy kullanalım” dedi. İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu İzmir Berberler Odası Başkan Adayı Nihat Başakıncı oldu. Akıncı, salgının sektör içerisinde yarattığı sıkıntılardan, başkanlık döneminde yaptığı çalışmalardan ve Ocak ayında gerçekleşecek seçimlerde seçilerse yapacağı projelerden bahsetti. Yaklaşık 9 yıl boyunca Berberler Odası Başkanlığı yapan Nihat Başakıncı, mesleğini severek yaptığını ve eğitimin sektörde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Başakıncı, “Tekrar dünyaya gelsem yeniden bu mesleği seçerdim. Çünkü mesleğimiz bir nevi güzel sanatlar dalına giriyor. İstediğiniz kadar pahalı giyinin, eğer saç ve sakal tıraşınız iyi değilse, olmaz” dedi. İzmir Berberler Odası Başkanlık adaylığını Ocak ayında açıklayan Başakıncı, tekrar aday olma sebeplerini şu şekilde açıkladı: “Esnafın olumsuz yorumlarıyla birlikte adaylığı düşünmeye başladım. Çünkü berber esnafını dolaştığımda ilk tepkileri ‘yeter ki mevcut Başkan gitsin’ olmuştu. Ayrıca etrafımdaki arkadaşlarım ‘Neden aday olmuyorsun’ söylemleriyle birlikte gerçekleştirmek istediğim projelerinde olduğunu düşünerek yeniden aday oldum. Başkan olmadığım süreçte mesleğimden hiç uzaklaşmadım. Berber esnafıyla sürekli temas içerisindeyim. Geliştirdiğim projeler var kafamda. İlk gözüme çarpan şu anda odamızın bulunduğu yer bize ait. 12 senedir eğitim salonumuz yok. Burada kurslar düzenledik diyorlar, ama onların hepsini özel firmalar yaptı. Ayrıca mevcut yönetim Alsancak’taki eğitim salonunu satmış. Orada sıkıntılı bir ortam varmış, o ada sit alanıymış ondan diyorlar, ama oraya restoran yapılmış. Böyle olumsuzlukları gördükçe çok üzüldüm. Aday olmama neden olan bir sebepte buydu”

MEVCUT BAŞKANA ELEŞTİRİ

Salgın sürecini berberlerin sıkıntılı geçirdiğini söyleyen Başakıncı, mevcut yönetimin aldığı önlemleri de eleştirdi. Başakıncı, “Salgının ilk başlangıcında hepimizde bir panik havası vardı. Kapanma sürecinde sektör içerisinde ilk kapanan berber ve kuaförler oldu. Her sektörün olduğu gibi bizler de hazırlıksız yakalandık. Pandemi bize bir şeyler öğretti. İlk kapatma dilekçesini İzmir Berberler Odası verdi. Ama bir önlem alınarak ve mevcut Başkanın çağrısı doğrultusunda yapılsaydı daha doğru olurdu. Sahaya çıkarak sektörde çalışanlara da sesini duyuracaktı. Yaklaşık 3 ay boyunca kapalı kaldık. Müşterilerimiz bu dönemde ciddi anlamda destek oldu. Örneğin; bazıları telefonla arayıp, IBAN numaralarımızı istedi ve ‘5 tıraş parası atmak istiyorum’ dedi. Böyle şeyler yaşadık. Oda’ya kayıtlı yaklaşık bin 200 tane üyemiz var. Hiçbiri kira yardımı alamadılar. Kira alamama nedenleri şudur: mevcut oda başkanı; ‘Şehir merkezindeki berberlere 750 lira, dış semtlerdekilere 500 lira kira yardımı yapılacak’ dedi. Berberin en basit usulde olabilmesi için kriterler var, dükkan kirasının 800 lira limitinin altında olması gerekiyor. Berberlerimiz kriterlere uyamadı. Bu nedenle çıkarılan yanlış kararla kimse yardım alamadı. Biz hükümet değiliz, odanın belli bir geliri var. Gelirin ancak yüzde 10’unu kullanabiliyorsun, onun için de karar alınması gerekiyor. Örneğin; Berberler Odası’nın bu yıl içerisinde 1 milyon lira hasılatı olduysa; bunun içerisinden 100 bin lirasını harcayarak üyelerine yardım edebilirsin. Oda’nın açıklamasında 100 bin lira maaşlarından koyarak, 100 bin lira da oda kasasından karşılayarak feragat etmişler. Birde 450 bin lira feragatte bulunduk dediler. Ayrıca 3 ay boyunca da muhasebe almadık diyorlar. Bu durum benim çok gücüme gitti. Bir de alsaydınız? Mevcut para zaten berberin parası. Önemli bir iş yapılmış gibi bunu anlatıyor. Ne yazık ki mevcut başkanı odayı geçim kapısı olarak görüyor” dedi. Salgın döneminde berberlerin yaşadığı sıkıntıları gerçekleştirecekleri projelerle birlikte bir nebzede olsa azaltacaklarını söyleyen Başkakıncı, “50 yaşını geçen ustalarımızdan ayrıca muhasebe ücreti almayacağız, Muhasebe borcu olan berber esnafımıza söz veriyorum, odaya olan borçların 6 aylığını almayacağız. Düzenli ödeme yapanlardan da 6 ay muhasebe almayacağız. Eğitim odaklı bir başkanım ve 12 yıllık oda başkanlığı yaptığım süre zarfında eğitim seviyesini yükselttim. Meslekle ilgili kurslar düzenledim. Her konuda eğitim ve liyakat şart” açıklamasında bulundu.

‘KİMSE BENİ YOK SAYAMAZ’

Seçimde başkan olursa gelecek dönemde gerçekleştireceği projelerden bahseden Başakıncı, “Uzun yıllardır hayallerimiz arasında Berber Vakfı kurmak vardı. İş insanlarından destek alarak vakıfta biriken parayla; berberimizin üniversiteye giden çocuğuna buradan burs yardımı yapabileceğiz. Ayrıca vakfı kurarsak berber arkadaşlarımız yönetime geçecek. Projelerimiz arasında Berber Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi kurmakta var. Berberlerin kullandığı ürünlerin hepsini imalattan direkt alımını sağlayacağız. Yapabilir miyiz? Tabii ki yapabiliriz. Kuramazsın diyenler de var, onları dinlemiyorum. Nihat Başakıncı’yı yok sayıyorlar ancak kimse beni yok sayamaz. İzmir’de değil, Türkiye’deki başarılarımla önemli işler yaptım” diye konuştu.

‘DENETİMLER SIKI OLMALI’

Odanın belirlediği fiyat tarifesinin dışında berberlerin farklı fiyatla hizmet vermesini değerlendiren Başakıncı, “Sadece tek bir bölgeyi değil de, İzmir’i genel alırsak; sanatın tarifesi olmaz. Tabi ki denetimleri sıkı tutmak lazım. Odanın bu konuda yetkisi var. Ancak her berbere aynı fiyat al dersek yanlış olur. Her berber aynı fiyatı alırsa hizmet yarışı başlar. Kim daha iyi hizmet veriyorsa o öne çıkar. Eğitime her zaman önem verdiğimi söylüyorum. Berber ve çırak açığımız var, bunları hızla kapatmak için çalışacağız. Eğitimlere önem vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Tüm üyeleri sandıkta oy kullanmaya çağıran Başakıncı, son olarak şunları söyledi: “9 Ocak’ta herkesi sandığa davet ediyorum. Berberlerimiz ilgisiz kalmış ve sorunları var. Eşrefpaşa Akçiçek Kültür Merkezi’nde seçimimiz var. Bu süreçte tüm arkadaşlarımızı dolaşıyorum. Şikâyetlerini de dinliyorum. Sonuç sandıkta çözülecek. Ayrıca hepimiz sandığımıza sahip çıkalım ve oyumuzu kullanalım”