Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve İzmir Barosu’nun temsilcilerinden oluşan Tertip Komitesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’na yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Söz konusu sendika ve meslek odalarının görüşlerinin yer aldığı ortak metni DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

Açıklamada; ‘AKP mezara halk iktidara, Zafer direnen emekçinin olacak, Yaşasın sınıf dayanışması, AKP gidici Gezi kalıcı, Faşizme karşı omuz omuza, AKP’den hesabı emekçiler soracak, Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganları atılırken ‘Birlikte Değiştireceğiz’ pankartı da yer aldı. Konak’ta yapılan etkinlikte yer alan; Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Şen, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Balcılar, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal da İzmirlilere 1 Mayıs etkinliğine katılmaları yönünde çağrıda bulundu. Basın açıklamasının ardından sendika ve meslek odası temsilcileri çeşitli noktalarda halka 1 Mayıs bildirisi dağıttı.

‘HAYAT PAHALI EMEK UCUZ’

Ortak açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bizler emeğimizle alın terimizle insanca çalışma ve insanca bir yaşam mücadelesi veriyoruz. Ve giderek derinleşen gelir adaletsizliği, işsizlik, kölece çalışma koşulları, geçim derdi, yoksulluk, sömürü ve savaşın yarattığı ağır koşullar altında emeğin bayramını, 1 Mayıs’ı kutlamaya hazırlanıyoruz. Kapitalist barbarlığın yıkıcı sonuçlarını yaşıyoruz. Pandeminin ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile tüm dünyada hız kazanan savaş politikalarının derinleştirdiği kriz, gıda krizi, tedarik zincirlerinde yaşanan kriz, ekolojik kriz tüm yaşamı ve gezegenimizi tehdit eder boyuta ulaştı. Her yere yayılıp kendi suretinde bir dünya yaratmak isteyen sermaye sömürü çarklarını milyonlarca işçinin, emekçinin kanıyla döndürmeye devam ediyor. Sermayenin sınırsız dolaşımına kapılarını açan, sermaye için dikensiz gül bahçesi yaratma vaadiyle iktidarını sürdüren AKP 20 yılda her geçen gün bu ülkede yaşamak zorlaşıyor. Hayat pahalı, emeğimiz, canımız ise ucuz” dedi.

‘BU BÖYLE GİTMEZ’

Yoksulluğun derinleştiğine vurgu yapan Sarı, “Enflasyon ve işsizlik rekor üstüne rekor kırarken Türk lirasındaki aşırı değer kaybı, dışa bağımlılık, maliyetlerin artması, reel ücretlerde düşüş, satın alma gücünün azalmasıyla birlikte en temel ihtiyaç maddelerine, ekmeğe, süte, ete, sebze ve meyveye, elektriğe, doğalgaza gelen zamlarla konut kiralarında yaşanan artış yoksulluk ve yoksunluğu derinleştiriyor. Çoktan açlık sınırı altında kalan ve ortalama ücrete dönüşen asgari ücret zorunlu harcamalara yetmiyor, borçluluk tırmanıyor, milyonlarca hanenin elektriği kesiliyor. Enflasyonla mücadele diyerek emeklilerin bayram ikramiyesine bile el konuluyor. Ülkeyi yönetenler, bu ağır ekonomik koşullarda hayatta kalma ve geçim mücadelesi veren halkı korumak yerine zenginleri, bankaları ve sermayeyi koruyor. Sadece ertesi gün işe gidebilecek kadar hayatta kalsak yetiyor patronlara ve iktidara… Günlerin bugün getirdiği sömürü, zam, zulüm, baskı, adaletsizlik ve savaş… Ancak bu böyle gitmez” diye konuştu.

‘MEYDANLARA ÇAĞIRIYORUZ’

“Geçinmek, insanca koşullarda çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz” diyerek açıklamalarını sürdüren Sarı, “1 Mayıs’ı daha da derinleşen sorunlara karşı mücadele kararlığı ile karşılıyoruz ve tüm halkımızı 1 Mayıs’ta emeğin safında meydanlarda olmaya çağırıyoruz. Emeğin sömürülmediği, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının halka, emekçilere yıkılmadığı, temel ihtiyaç maddelerine herkesin eşit bir biçimde erişebildiği, taşeron ve güvencesiz çalışmanın son bulduğu, herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu, örgütlenme özgürlüğünün olduğu, sendikal haklar önündeki tüm engellerin kaldırıldığı, etnik kökeni, inancı, cinsiyeti, cinsel yönelimi nedeniyle kimsenin ayrımcılığa, şiddete uğramadığı, eşitliğin, özgürlüğün, emeğin, demokrasinin, laikliğin ve barışın sağlandığı bir ülke ve dünya için 1 Mayıs’ta tüm kararlığımızla alanlarda olacağız. Birleşirsek haklarımızı alırız, dayanışmayla bu düzeni değiştirebiliriz. Çünkü biliyoruz ki bu sömürü düzeninden kurtuluş sadece ve sadece kendi ellerimizdedir. Yaşasın emeğin enternasyonal birlik, dayanışma ve mücadelesi… Yaşasın 1 Mayıs!” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi