Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 işsizlik rakamlarını önceki gün açıkladı. Türkiye genelinde işsizlik artarken, İzmir bu oranda başı çeken iller arasında yer aldı. İzmir'de 2014'te yüzde 13.9 olan işsizlik yüzde 15'lere yükselirken, Torbalı'da ise bu rakam yüzde 10'dan yüzde 8.9'a geriledi. Sanayi ve tarım alanında gelişen ve Türkiye kurumlar vergisi sıralaması beşincisi Torbalı'da 42 bin sigortalı işçi, 13 bin de Bağ-Kur'lu çalışan bulunuyor. Dünya çapında üretimiyle, Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Avrupa başta olmak üzere 150 ülkeye 26 farklı sektörde ihracat yapan Torbalı, çevre il ve ilçedeki işsizlerin yoğun ilgi gösterdiği buluşma merkezi konumunda. İlçedeki kurumlar, işsizliği bitirmek için elbirliğiyle mücadele ediyor. İŞKUR, 20 danışmanıyla işsizleri işverenle buluştururken, Torbalı Belediyesi iş arayan vatandaşlar için bünyesinde büro kurdu. Torbalı Ticaret Odası, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) ile yüzlerce kişiyi meslek sahibi yaparken, Halk Eğitim Merkezi de açtığı kurslarla mesleksiz vatandaşların kalifiye eleman olmasını sağladı. 800 fabrikanın yer aldığı ilçe, yeni yatırımlara da evsahipliği yapıyor. Makine imalat, mermer, mobilya, tütün, kimya, inşaat ve tarıma dayalı sanayiye sahip, yaz ve kış sebze üretim ile çok önemli bir merkez konumundaki Torbalı ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. İzmir'de 264 bin kişi geçen yıl iş ararken, bu rakam Torbalı'da sadece 14 binde kaldı.

"İZMİR'E MODEL OLURUZ"

İşsizlik rakamları ile ilgili değerlendirme yapan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, "İlçede mesleki eğitim yatırımları çok az. 80'li yıllardan kalma binalar ve 1960 model teknoloji ile mesleki eğitim veriliyor. Yeni mesleki yatırımlar gelir ve fabrikaların liseden itibaren mesleki eğitim yapmasının önü açılırsa ilçede işsizlik diye bir şey kalmaz" dedi.
Tarım ve sanayi kenti Torbalı'nın işsizlik rakamlarının düşük olmasının sevindirici olduğunu ifade eden, "İzmir, işsizlikte son 5 yılın en yüksek oranını yaşadı. İlçesi Torbalı'da ise bu oran son yıların en düşük seviyesinde yer alıyor. Aslında Torbalı olarak İzmir'in istihdam yükünü çeken bir ilçeyiz. Ama ilçemizin işsizlik rakamlarını her yıl geriye gidiyor. Kurumların yaptığı çalışmalar meyvelerini veriyor. Hedefimiz 2016'da bu rakamı yüzde 5 seviyesine çekmek, bunu başarabiliriz. Ayrancılar ve Yazıbaşı bölgelerinin sanayi imarı sorunun sona ermesi ve Organize sanayi bölgelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte Torbalı'da işsizlik bitecek. En önemli sorun ise mesleksizlik. Bunun için mesleki eğitim yatırımlarının artması ve fabrikaların mesleki eğitim yapmasının önünün açacak düzenlemelere ihtiyaç var. Ekonomide üretim, inşaat ve tarım bir arada yürüyor. Başarının sırrı burada yatıyor. Bu yönümüzle İzmir'e model olabiliriz" diye konuştu.


Gökhan YALKALK / TORBALI (İzmir), (DHA)

Editör: Haber Merkezi