Berkcan Zengin / İz Gazete - Basın açıklamasına çeşitli siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar katılırken " Hayır Bitmedi Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam " pankartı açıldı. " Diktatörlüğe meydan vermeyeceğiz, Bu memleket bizim AKP faşizmine bırakmayacağız, Hayır bitmedi mücadeleye devam, Hayır biz kazanacağız, Dikta yenilecek halk kazanacak, Hayır meşru Evet gayri meşru " dövizleri taşınırken Gezi direnişinde ve gezi olayları kapsamında polis müdahalesi sonucu farklı tarihlerde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları da taşındı. 

Sık sık " Bu daha başlangıç mücadeleye devam, Gezi'de düşene dövüşene bin selam, Gezi'ye selam direnişe devam, Gezi şehitleri ölümsüzdür, Her yer yüksel her yer direniş, Faşizme karşı omuz omuza Gezi'yi unutma unutturma, Ne darbe ne dikta demokratik Türkiye " sloganları atıldı. 

Basın açıklamasını yurttaşlar adına KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Güven okudu. Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı başlayan ve kısa süre içinde ülkede yüz binlerce kişinin direnişinin 4'ncü yıl dönümü olduğunu hatırlatan Güven, Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitirenlerin isimlerini isimlerini okudu.

'İKTİDAR VİCDANI ORTAKLAŞAN BU DİRENİŞTEN KORKTU'

Türkiye'de ateşkes ile müzakere süreci tartışılıyormuş gibi olduğunu belirten Güven, Hükümet Türkiye'nin en büyük sorunu Kürt sorunu onu da kendileri çözermiş gibi yaptığını söyledi. Güven, AKP'nin rantçı, kontrolsüz enerji politikalarına karşı  öncelikle kırsalda yükselen uzun süredir devam eden köylü çevre hareketleri olduğunu aktardı. Ancak bu direnişin kent merkezlerine bir türlü yansımadığını dile getiren Güven, "Kentine, parkına, çevrene, havana, suyuna sahip çıkma, bunun üzerinde rantçı, peşkeş çekici sermaye politiklerına karşı maalesef çok cılız bir mücadele yürüyordu. Otoriterleşen, gercileşen iktidara karşı, ona her şeyi yapamayacağını söyleyen, barışçıl, demokratik bir karşı duruş gezi parkında patlak verdi. Uzun süredir otoriter gerici söylemleri de gerilen geniş halk kitleleri, gençler hatta çocuklar ve toplumun tüm kesimlerinin vicdanıyla ortaklaşan bu direniş iktidarı korkuttu" diye ifade etti.

'MÜCADELE DEVAM EDİYOR'

Korktukça saldırganlaşan iktidarın genç ve birleştirici tarihin en gazlı saldırısıyla boğmaya çalıştığına dikkat çeken Güven, "Haftalarca Taksim Gezi parkında sadece bir direniş değil türkü, Kürdü, genci, yaşlı, işçisi, aydınıyla, dindarı ve anti kapitalistiyle toplumun her kesimini komünal bir cennete misafir etti. Belki de Türkiye'nin yeni 68'i gezi oldu ve Tüm Dünya'daki evrensel değerlerle ortaklaştı ve bir gezegen hareketine dönüştü. Bugünde Akp gericiliğinin korktuğu, bu birleştirici harekete karşı mücadelesi devam ediyor" şeklinde konuştu.

'BERKİN, ALİ VE ETHEM'İN DÜNYASI OLACAK'

Bugün ki iktidarın ne yaparsa da kapitalizm krizinin paydası olmaktan kurtulamayacağını dile getiren Güven, " Çünkü eskidir, kötüdür, insana, doğaya, sevgiye, kardeşliğe düşmadır. İnsanlığın evrensel değerleriyle mücadelesinde kaybetmeye mahkum. Yeni Dünya'da bu genç isyanın bağrından kopup sonsuzluğuna uğurladığımız Berkin Elvan'ların, Ali İsmail'lerin, Ethem Sarısülük'lerin Dünyası olacaktır. " dedi.

Editör: Haber Merkezi