Koronavirüs salgını ülkemizde hızla yayılmaya başladığından beri sağlık çalışanları en önde savaşmaya devam ediyor. Özellikle son günlerde sağlık çalışanları arasından can kayıpları da artmaya başladı. İzmir Tabip Odası’da büyük risk altında çalışan sağlık emekçilerine bir çağrıda bulunarak önlem alınmayan ve gerekli koruyucu malzemenin verilmediği yerlerde “çalışmaktan kaçınma” hakları bulunduğunu hatırlattı.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun yayınladığı açıklamanın tam metni şöyle:

İzmir Tabip Odası olarak, sürecin başından bu yana Covid-19 salgınına yönelik bilgilendirmeler yapılmakta, alınması gerekli önlemler kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bu süreçte, 19 Mart 2020 tarihinde tüm kamu ve özel hastane başhekimliklerine hekimler ve sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasını vurgulayan yazı gönderildi. http://www.izmirtabip.org.tr/News/4667

Aynı gün “Koronavirüs salgını sürecinde sağlık kuruluşlarında alınması gereken önlemler” bir mektup ile İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderildi ve kamuoyu ile paylaşıldı. http://www.izmirtabip.org.tr/News/4668

Covid-19 salgını ile mücadele eden başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının bulaş riski altında olduğu gerçektir. Nitekim, 01.04.2020 tarihinde Sağlık Bakanı tarafından yapılan basın açıklamasında, 601 sağlık çalışanında Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve bir hekimin vefat ettiği duyurulmuştur.

GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI ZORUNLUDUR

Sağlık çalışanlarının sağlığının korunması için gerekli tedbirlerin eksiksiz olarak alınması hem sağlık çalışanları için hem de hastalar açısından zorunludur. Bu noktada, bulaş riskini önlemek açısından sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu malzemeleri kullanması gereklidir.

Meslektaşlarımızdan Odamıza iletilen başvurularda, kişisel koruyucu malzeme temininde ( maske, eldiven, gözlük, önlük vb.) sıkıntı yaşandığı, günlük malzeme kullanma sınırlaması getirildiği, kullanılan malzemelerin yeterli olmadığı veya niteliksel açısından sorunlu olduğu, el antiseptiklerinin yeterli olmadığı, şeklinde yakınmalar gelmektedir.

MÜCADELENİN DEVAMI ‘SAĞLIKLI’ SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE MÜMKÜN!

Sağlık hizmetlerinin devamlılığının sağlanması, sağlıklı sağlık çalışanları ile mümkündür. Çalışanlarının sağlığının korunamadığı, bulaş riskini önlemek için gerekli tedbirlerin alınmadığı, dolayısıyla yaşamsal risklerin olduğu bir çalışma ortamında sağlık çalışanlarını çalışmaya zorlamak hukuka aykırıdır. Bu durum, önlemleri almayan idarecilerin birincil düzeyde sorumluluğunu doğuracaktır.

ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKI

Bu nedenle, Covid-19 salgını nedeniyle kamu veya özel sağlık kuruluşlarında görev alan sağlık çalışanlarının, çalışma ortamındaki riskleri çalıştığı birim amirine bildirmesi, gerekli önlemlerin alınmasını talep etmesi, gerekli önlemler alınmadığı takdirde “çalışmaktan kaçınma” hakkını kullanabileceğini bildirmesi önemlidir.

Bu konuda hazırlanmış dilekçe örneği ekte paylaşılmıştır.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

Editör: Haber Merkezi