İZ GAZETE- İzmir Tabip Odası, sağlık çalışanlarının özlük haklarını içeren düzenlemenin Meclis’e getirilmesi için İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi'nde toplandı. Yapılan açıklamada, “Ocak ayının ikinci haftasında yeni bir düzenleme getireceğiz.” sözü verilmesine rağmen, verilen sözün tutulmadığını ifade edilerek, "Emeğimiz ve haklarımızın karşılığını almak için mücadelemiz büyüyerek devam edecek" denildi.

'EMEĞİMİZİN GÜCÜNÜ GÖSTERDİK'

Basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Lütfi Çamlı, "Türk Tabipleri Birliği olarak Ekim ayından bu yana özlük haklarımız ve geleceğimiz için yeni bir eylem sürecindeyiz. Beş aydır haklarımız için sağlık kurumlarında ve alanlardayız.  23-27 Kasım tarihlerinde İstanbul’dan Ankara’ya “Beyaz Yürüyüş”te, 27 Kasım’da Ankara’da “Beyaz Forum”da taleplerimizi dile getirdik. Taleplerimizi karşılamasa, eşitsiz ve yetersiz de olsa hekimlerin ücretlerinde iyileştirme getiren bir teklif bütün siyasi partilerin desteğiyle aralık ayı başında Meclis’ten geçti. Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı da kameraların önünde hekim ücretlerinin arttırılacağını açıkladılar.  Düzenleme önce Komisyona sevk edildi, sonra da tamamen geri çekildi. 15 Aralık’ta bütün Türkiye’de, bütün sağlık kurumlarında G(ö)REV ile tepkimizi gösterdik. O gün bütün sağlık kurumlarının bahçelerini beyaza boyadık, hekimlerin gücünü, birlik olduklarında seslerinin ne kadar güçlü çıktığını duymak istemeyenlere haykırdık; bizi görmek istemeyenlere emeğimizin gücünü gösterdik.

'G(Ö)REV EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK'

“Ocak ayının ikinci haftasında yeni bir düzenleme getireceğiz.” sözü verilmesine rağmen, verilen sözün tutulmadığını ifade eden Çamlı, " Peki susacak mıyız? Bizi oyalamalarına izin verecek miyiz? Emeğimizin, mesleğimizin karşılığını istemekten vazgeçecek miyiz? Hayır! “Vazgeçmiyoruz; Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz!” diyerek emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Hep birlikte devam ediyoruz. Sonuç alıncaya kadar devam ediyoruz. 26 Ocak-4 Şubat arası Hakkımız olanı almak için, tasarının meclise gelmesi için BeyazNöbetteyiz!  Yasal düzenlemeler yapılıp hakkımız verilmediği takdirde 8 Şubat’ta BeyazG(ö)REV'deyiz! Uyarıyoruz: Emeğimiz ve haklarımızın karşılığını almak için mücadelemiz büyüyerek devam edecek. Bu G(Ö)REV, taleplerimizin yerine getirilmesi için yapacağımız son, tek günlük G(ö)REV olacak. Başta öncelikli/acil olanlar olmak üzere bütün taleplerimiz kabul edilmediği takdirde G(ö)REV eylemlerimiz devam edecek" dedi.

Yapılan açıklamada, talepler şöyle sıralandı: 

1-    Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş+ sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katından, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katından az olmamalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalıdır.
2-    Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri “prim ödeme tavanı” üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki katı olmalıdır.
3-    Aile hekimi maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmelidir. Tüm aile sağlığı merkez binaları kamu tarafından inşa edilmeli aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalıdır. 3 yıldan uzun süre görev yapan aile hekimi ya da aile sağlık çalışanı tüm kamu dışı ebe, hekim ve hemşireler kamu kadrosuna alınmalıdır. 
4-    OSGB'lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliğinin belirlediği asgari ücreti üzerinden ödenmelidir.
5-    Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları (25 yılda emeklilik baz alınarak) pratisyen hekimler için asgari 15.000 TL, uzman hekimler için asgari 18.000 TL'ye çıkarılmalıdır. 
6-    Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere, herhangi bir maddi kayıp olmadan (nöbet ücretinin kesilmesi vs.) nöbet ertesi izin hakkı tanınmalıdır.
7-    COVID-19 “illiyet bağı” aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7.200 olmalıdır.
8-    Sağlıkta Şiddet Yasası acilen TTB'nin önerdiği şekilde düzenlenmeli; cezalar tutuksuz yargılanma ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” olarak uygulamaya olanak veren sınırların üzerine çıkarılmalıdır. 
9-    Tıbbi hatalarda kurumsal sorumluluğu görmezden gelerek hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkûm eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
10-    Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlerle şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.

Editör: Haber Merkezi