Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalara karşın, cezaevlerinde var olan hak ihlalleri, cezaevi yönetimlerinin hukuksuz, insan onuruna yakışmayan uygulamaları ve sürgünlerin giderek arttığını belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

Çepni, hak ihlallerinin mahpus aileleri ve demokratik toplum kuruluşları tarafından sıklıkla dile getirildiğini anımsattı.

İZMİR ŞAKRAN CEZAEVİ'NDE HAK İHLALLERİ

İzmir Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlallerine ilişkin tarafına iletilen bilgileri paylaşan HDP'li Çepni şu ifadeleri kullandı:

"Mahpuslar büyük baskılar altındadır. 11 kişilik koğuşta 37 kişi kalmaktadır. İkinci koğuş talepleri önce kabul edilmelerine karşın idare keyfi bir şekilde koğuş vermekten vazgeçmiştir. 37 kişiye 11 kişilik yemek verilmektedir. Sağlıklı beslenme hakları engellenmektedir. 

YERLERDE YATIYORLAR

Yatak talepleri kabul edilmemekte, kronik hastalığı olan mahpuslar dahi yerde yatmak zorunda kalmaktadır. Yakınlarının cezaevine gönderdiği eşyaları geç verilmekte,  yorgan, yastık gibi eşyalarına el konulmaktadır. 

İNTİHAR İDDİALARI VAR

El işi yapılacak her şey yasaklanmıştır. Son birkaç aydır enerjilerini nereye akıtacaklarını bilemeyen mahpuslardan intihar edenlerin olduğu iddia edilmektedir. 

GÖRÜŞ SÜRELERİ TAM VERİLMİYOR 

Görüş süresi 1,5 saat olarak uygun bulmasına karşın görüşler 45 dakika olarak yapılmaktadır. İnsan hakları örgütlerine, demokratik toplum kuruluşlarına gönderilmek istenen mektuplar engellenmektedir. Kitaplar sınırlı sayıda verilmektedir. Özellikle Kürtçe kitaplara keyfi bir şekilde verilmemektedir.  Fotoğraflarına, özel eşyalarına, radyolarına, temizlik yaparken giydikleri çizmelerine kadar el konulmaktadır. Kantinde satılan radyolar çekmemektedir. Dergiler tarihi geçmiş diyerek toplanmaktadır. 

MAHERMİYET YOK

Kameralar tuvaletleri ve soyunma alanları direkt görülmektedir. Spor salonunu 3 haftada bir kullanmalarına izin verilmektedir. Hastaneye gidiş gelişlerde birçok hakarete ve başgardiyanın şiddetine maruz kalmaktadırlar.

MÜEBBETLERİN SEVK TALEBİ KABUL EDİLMİYOR

Ağırlaştırılmış müebbetle yatan Mesil Demiralp ve Rahşan Aydın günde bir saat havalandırmaya çıkabilmekte birlikte spor salonuna gidememektedir. Sevk talepleri kabul edilmemektedir. 

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA HAKKI VERİLMİYOR

Koğuşlara telefon kulübesi konulmasına karşın ses sistemi çok kötü olduğu için görüşme sağlanamamaktadır. Adli mahpuslar gibi görüntülü konuşma hakkı verilmemektedir."

HAK İHLALLERİ ACİLEN ÇÖZÜLMELİ 

Yaşanan baskılara karşı mahpusların yaptığı protestolara hücre ve para cezaları verildiğini, görüş, iletişim ve haberleşme hakları engellendiğini dile getiren Çepni, Mahpusların yaşadığı hak ihlalleri için acil çözüme üretilmesi çağrısında bulundu. 

HAK İHLALLERİNDEN HABERİNİZ VAR MI?

Çepni, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a şu soruları yöneltti: 

İzmir Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlalleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

İzmir Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlallerine ilişkin inceleme başlatılmış mıdır?

11 kişilik koğuşta 37 mahpusun kalmasının gerekçesi nedir? İkinci bir koğuş verilmesi kabul edilmişten  neden verilmekten vazgeçilmiştir? 

Kalabalık koğuşlarda mahpusların sağlıklı ve beslenme hakları nasıl sağlanmaktadır?  Yemeklerin yetersiz  olmasının gerekçesi nedir? Bakanlığınız bu konuda düzenleme yapacak mıdır? 

Keyfi bir şekilde mahpusların eşyalarına el koyan, haberleşme vs haklarını engelleyen idare hakkında soruşturma başlatılacak mıdır? 

Mahpusların yasalarla tanımlanan görüş, spor ve iletişim hakları neden engellenmektedir? Bu konuda keyfi uygulamalara son verecek misiniz? 

İzmir Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmakta olan kaç mahpus hak ihlalleri yaşadığı için Bakanlınıza başvuru yapmıştır? Bu başvurular incelenmiş midir? 

Bakanlığınız İzmir Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda denetim yapmakta mıdır? Yapmakta ise  son yapılan denetimin bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 

Cezaevlerinde hak ihlallerinin bir cezalandırma yöntemi olarak uygulandığı iddiasına ilişkin açıklamanız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi