NİLAY MADENÜS / İZ GAZETE - Avrupa Birliği Hibe Destek Programı ile desteklenen İGC Basın Akademisi açılış etkinliğine Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger'in yanı sıra İzmir basını ve yerel siyaset temsilcileri de katıldı. Etkinlik başta CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan olmak üzere Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve birçok siyasi ismin katılımıyla gerçekleştirildi.

‘HEDEF; MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN GÜÇLÜ BİR DAYANIŞMA’

İzmir Gazeteciler Cemiyeti adına açılış konuşmasını yapan İGC Başkanı Misket Dikmen, içinden geçtiğimiz dönemlerde gazetecilerin yarın kaygısından mesleklerinin gerekliliklerini yerine getiremediklerini belirterek “Basın ve ifade özgürlüğünün sözde bile kalamadığı yılları yaşıyoruz. Bu duruma direnmenin yolu örgütlü olmaktan ve dayanışma içerisinde olmaktan geçiyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) birlikteliğinde Avrupa Birliği Fonları ile desteklenen bu projeyi hayata geçirirken tam da bu amaca hizmet eden bir projeyi hayata geçiriyoruz. Hedef, güçlü gazeteciler ve medya özgürlüğü için güçlü bir dayanışmadır. Bu projede paydaşımız olan Türkiye Gazeteciler Sendikası ile son derece uyumlu ve dayanışma içinde bu hedefe ulaşma konusunda çalışmaktayız. “ ifadelerini kullandı.

‘KİMSE BİZE KARANLIK SOKAKLARDA SALDIRAMAYACAK’

İGC Başkanı Dikmen’in ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilik mesleğini hak ettiği saygın noktaya taşımayı hedeflediklerini vurgulayarak “Biz bu sektörü değiştireceğiz. Gazeteciliği haklarını alabilen, özgürce kalemini tutabilen bir meslek grubu haline getireceğiz. Bunu dayanışma ve örgütlü mücadele ile yapacağız. Bunun için bu hem bu projede hem de diğer yürüttüğümüz çalışmalarda gazetecilerin gelişimini, dijitalleşen dünyaya ayak uydurmalarını sağlamak için eğitimler yapmaya devam edeceğiz.”. diye konuştu.

Türkiye’de son dönemlerde gazetecilere yönelik artan saldırılara ve linç girişimlerine dikkat çeken Durmuş, “Becerikli, yetkin ve yan yana durabilen bir meslek grubu yaratacağız ve o zaman kimse bizi tehdit edemeyecek, kimse bize karanlık sokaklarda saldıramayacak ve kimse bizi cezaevlerine tıkamayacak. Türkiye’de basın özgür olacak.” diyerek konuşmasını noktaladı.

AVRUPA BİRLİĞİ ADAYLIK SÜRECİNDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ EN ÖNEMLİ KONU

Durmuş’un ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çağrılan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise Ankara ve İstanbul’dan sonra basın akademisi açılışlarının üçüncüsü İzmir’de düzenlemekten mutluluk duyduğunu ifade ederek “ Basın özgürlüğü bizim için temek bir haktır ve demokrasinin temel bir unsurudur. Ama basın özgürlüğü bundan daha da fazlasıdır. Çünkü basın özgürlüğü demek doğru bilgiye ulaşma hakkı demektir. Türkiye, Avrupa Birliğine aday bir ülke olduğu için bu nedenle basın özgürlüğü büyük önem arz etmektedir. “ şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’nin adaylık sürecinde Türkiye’ye yönelen eleştirilerin temelinde basın özgürlüğü konusunun dikkat çektiğini belirten Berger, “Sadece bu konuyu eleştirmek istemiyoruz. Aynı zamanda da eleştirdiğimiz konularda iyileşme sağlamak adına destek vermek istiyoruz. Bu nedenle de tıpkı bugün örneğini gördüğümüz bu projede olduğu gibi basın özgürlüğünü desteklemek adına aktif olarak projelere destek sağlıyoruz. Ve bunların içerisinde gazetecilerin mesleklerini yerine getirebilmesine imkan tanıyacak uygun ortamın yaratılması yer alıyor. Bunun yanında bu tip örgütlenmelere de gereken çerçeveyi oluşturabilmeleri adına destek vermek de yer alıyor. Yine aynı şekilde gazetecileri temsil eden örgütlerin kapasitenin arttırılmasına yönelik destek de yer alıyor. Bununla birlikte gazetecilik mesleğinin profesyonel bir şekilde yerine getirilmesi için destekler de çalışmalarımızın bir parçası. Özellikle de günümüzde gördüğümüz, yanlış haberlerin yaygın bir biçimde etrafında dolanması da dikkate alındığında bu önem arz eden bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Umut ederim ki genç gazeteciler bu basın akademisine gelirler ve burada kendilerine sunulan hizmetlerden faydalanırlar.” diyerek sözlerini noktaladı.

Son olaraksa İGC Basın Akademisi ve yürütülen proje hakkında detaylı bir sunum yapmak üzere İGC Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Proje Koordinatöre Dilek Gappi kürsüye davet edildi.

'Güçlü Gazeteci, Özgür Medya' hedefiyle Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ortaklığında Ocak 2019’da uygulanmaya başlayan proje kapsamında gazetecilerin sektörel değişimlere ayak uydurmalarını sağlamak amacıyla mesleki yeterliliklerini ve istihdam olanaklarını geliştirmeye yönelik eğitimler ve seminerler düzenlenecek.

Editör: Haber Merkezi