ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - İzmir'i hedef alan pek çok rant projesine karşı mücadele etmek üzere kurulan İzmir'e Sahip Çık Platformu, İzmir Mimarlık Merkezi'nde, kamuoyunda tepkiyle karşılanan elektrik fabrikasının satışına karşı bir panel forum etkinliği düzenledi.

Etkinlikte mimar Hasan Topal, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Avni Gündüz ve elektrik fabrikasının satışına karşı hukuki mücadele yürüten avukat Senih Özay konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlik başında kısa bir konuşma yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, İzmir'i rant projelerine karşı savunmanın önemine değindi.

“KORUNARAK YAŞATILMALI”

Mimar Hasan Topal, elektrik fabrikasının tarihsel geçmişine değinerek fabrikanın sanayi, kent, bilim müzesi ya da kültürel içerikli bir mekana dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Toprak "İzmir'in tarihi açısından çok önemli olan bu yapı korunarak yaşatılmalıdır" dedi.

Elektrik Mühendisi Avni Gündüz, 7 yıl buradaki şantiyede çalıştığını ve o dönem bu yapının İzmir'in endüstriyel hayatında önemli bir konumda olduğunun altını çizdi. Elektrik fabrikasının geçmişine de değinen Gündüz, fabrikanın kullanıma kapatılmasından sonra hurdacıların fabrikanın içindeki kolon ve kirişleri söktükten sonra yıkıldığını ve o dönem medyasında burada bir patlama yaşandığı haberlerinin yayıldığını ifade etti.

“İSTANBUL SİLAHTARAĞA ELEKTRİK FABRİKASI GİBİ OLSUN”

Fabrikanın zamanla hurda atık sahası olarak kullanıldığını söyleyen Gündüz "Sümerbank, Şark Sanayi, Alsancak Stadı ve elektrik fabrikası ranta kurban gitti, gidecek. İstanbul Silahtarağa Elektrik Fabrikası müzeye dönüştürülerek halkın kullanımına açıldı. İzmir'deki elektrik fabrikası gibi büyük bir alanın da İzmirlilerin yararına düzenlenmesini talep ediyoruz. Talebimiz buranın kamuya ait olması, bilim-teknoloji müzesi olmasıdır" diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundu.

İHALE KİME GİDECEK?

Son konuşmacı avukat Senih Özay ise, elektrik fabrikasının özelleştirilmesine karşı açtığı davanın hukuki sürecine değinerek "Davayı kazanamasak bile topluma mal edebiliriz. Elektrik fabrikasının ihalesine baktığımızda Folkart, Yaşar Üniversitesi, Arkas gibi isimleri görüyoruz. Fakat buraya ne olacağı belli değil. İzmirliler bu davaya sahip çıkmalı." dedi.

Konuşmacıların ardından bir forum düzenlenerek yurttaşların elektrik fabrikasının özelleştirilmesine karşı neler yapabileceği konuşuldu.

Editör: Haber Merkezi