ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - İzmirli Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına psikolojik danışmanlık öğrencisi Eylül Yalçın yaptı. Yalçın, 1980 askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapıldığını ifade ederek atanmış rektör istemediklerini belirtti.

“ÜNİVERSİTE MENSUPLARININ HİÇE SAYARAK YAPILAN ATAMA POLİTİKTİR”

2016 yıllında yapıldığı gibi bir gece yarısı üniversitelerine yapılan yeni rektör atamasını kabul etmediklerini belirten Yalçın, Boğaziçi Üniversitesi’nde 2016 yılına kadar rektörlerinin seçimle ve üniversite akademisyenleri içerisinden seçildiğini ifade etti. Yalçın, “Boğaziçi Üniversitesi’ne 1980’lerin askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapılmıştır. Üniversiteler bir ülkenin bilim ve fikir üreten, özgür düşünceyi besleyen en değerli kurumlarıdır ve bu kurumların sürdürülebilmesi ancak akademinin özerkliği ile mümkündür. Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur; ancak üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz. Bu şartlar sağlanmadığında, ortaya çıkan antidemokratik uygulamaların üniversitemize zararlar verdiğini üzülerek görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“YÖNETİCİLER ATAMA İLE DEĞİL SEÇİMLE BELİRLENMELİDİR”

Antidemokratik uygulamaların üniversitelerine zarar verdiğini belirten öğrenci Yalçın, “Bu zararların en aza indirilmesi için üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği akademik ilkelere bağlılıkların bağlılığımızı yinelemek isteriz: Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir. Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır” diyerek sözlerini tamamladı.

Boğaziçi Üniversite öğrencileri olarak asıl sorunlarının Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan öte olduğunu belirten Yalçın, sorunun bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesi olduğunu ifade etti. Yalçın, “Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki: Üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz” dedi.

YENİ BİR SEÇİM DÜZENLEMESİ TALEP EDİYORLAR

Boğaziçi Üniversiteleri öğrencileri adına taleplerini şöyle ifade eden Yalçın,” Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz. Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz. Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bizler de İzmir'de yaşayan Boğaziçililer olarak üniversitemiz hakkında verilen bu tepeden inme kararı kabul etmiyoruz. Türkiye'nin tüm şehirlerindeki Boğaziçililerle beraber bir bütünüz. Herkesi bu karara karşı çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi