İZ GAZETE - Türkiye’nin salgınla mücadele kapsamında 17 günlük tam kapanma kararı almasından sonra alkol satışının yasak olup olmadığı ülke genelinde kafa karışıklığına sebep oldu. 17 gün sürecek kapanmanın esaslarına ilişkin yayımlanan genelgede alkol yasağına ilişkin bir madde yer almaması konunun tartışılmasına neden olurken İzmir Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada 29.04.2021 - 17.05.2021 tarihleri arasında market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkollü içecek satışına izin verilmeyeceği duyuruldu. Kararın ardından İzmir Barosu, İzmir Valiliği’ne söz konusu karar nedeniyle dava açtı. İzmir Barosu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘İçki satışının yasaklanması kararının öncelikle yürütmesinin durdurulmasını, nihai olarak da iptaline karar verilmesini ve incelemenin duruşmalı yapılmasına karar verilmesini talep ediyoruz’’ sözlerine yer verildi.

İzmir Barosu'nun dava dilekçesi; 

İzmir Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu’ nun 30.04.2021 gün ve 2021/28 sayılı “29.04.2021 - 17.05.2021 tarihleri arasında market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkollü içecek satışına izin verilmemesine” ilişkin bir karar verdiğini öğrendik. Anılı karar, yetki ve amaç açısından hukuka aykırı olup eşitlik ilkesini ihlal eden bu kararın öncelikle yürütülmesinin durdurulması, ardından da iptali gerekir.

Öncelikle belirtelim ki; bu bir dava dilekçesidir ve nasıl tanımlayacağımızı bilemediğimiz, akıllara durgunluk veren bir kararın iptalini amaçlamaktadır.

Alıştığınız formatta yazılmamış olabilir, bir de bunu deneyelim dedik. Çünkü ülkemiz bugünlerde alışılmamış yöntemlerin, alışılmamış kararların ülkesi olmayı sürdürüyor.

Tweetlerle sokağa çıkma yasaklarının ilan edilip kaldırıldığı, kararda yer almayan yasakların İçişleri Bakanının iki dudağı arasından televizyon ekranlarından dökülüverdiği, hukuk ve kanun güvenliğinin yok sayıldığı, hiçbir yurttaşın yasalar karşısındaki durumunu belirleyemediği bir ülkeyiz artık biz.

ANAYASA MI? BIRAKIN KALSIN TOZLU RAFLARDA!

Anayasa mı? Bırakın kalsın tozlu raflarda. Kanunlar mı? Uygulanmasalar da olur. Yetkisiz kararlar mı? Boş verin canım, vardır bir bildikleri diye diye geldiğimiz nokta bu.

Şimdi size Anayasa'nın 5. maddesinde “Devletin temel amaç ve görevleri, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” hükmünün yer aldığını mı hatırlatsak? Yoksa, 6. Maddesinde yer alan “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa'dan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.” ya da 10. Maddesinde kaleme alınan “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” hükümlerini mi?

Ya da isterseniz Anayasa'nın 13. maddesinde yer alan temel hak ve hürriyetlerin özlerine dokunulamayacağı, yalnızca Anayasa'nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabileceğinden söz edelim. Söz ederken de bu sınırlamaların, demokratik toplum düzeninin ama özellikle de lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağını yazalım uzun uzun, işe yararsa.

Size idarenin cevap süresini beklemeden karar verin desek ne gam.. Zaten süreli olan bu yasağa karşı, idarenin yanıtından sonra YD talebi hakkında karar vereceğinizi söylediğiniz o kadar çok örnek ilam var ki elimizde.

Desek ki Hıfzısıhha kurullarının da kanunda sayılmış yetkileri var ve bu onlardan değil; kanunu açıp bakmak yerine idareye sormayacağınızdan emin değiliz.

Desek ki bu nasıl yasak, marketler zaten açık ve tüm marketlerde de her türlü gıda satışı yapılmaya devam ediyor. Mesela tekel bayilerinde de satılmakta olan gazoz, su, çerez, limonata, bisküvi, çikolata, maden suyu, ayran, sigara, ekmek halihazırda satılmaya devam ediyor. Desek ki; tekel bayilerinin de sattığı her ürünün satışı devam ederken, yalnızca alkol satışına yasak getirip de bunun pandemi mücadelesi gerekçesiyle ambalajlanması, gerçek amacın mücadele olmadığını gözler önüne seriyor ; bilimle, akılla alay etmek anlamını taşıyor.. Bir şey değişir mi bilemiyoruz.

ÇADIR DEVLETİ Mİ YOKSA HUKUK DEVLETİ Mİ?

Neyse biz söylemeye devam edelim; çünkü vereceğiniz karar çadır devleti mi yoksa hukuk ya da en azından kanun devleti mi olduğumuzun göstergesi olacak.

Ha bir de unutmayın; şimdilik bir kurul içki satışına yasak getirmiş, zaten kısa süreli de demeyin lütfen; varlık sebebinizi, görevinizi hatırlayın. Vereceğiniz karar yalnız sizi ya da bizi değil, çocuklarımızı da etkileyecek. Biliyorsunuz değil mi?

Şimdi kalem sizin elinizde ve sorumluluk sizde; ya bu akıl almaz kararı alanlara hiç sormadan, süre vermeden, cevap istemeden söz konusu kararın yürütülmesini durdurup kararı iptal ederek en azından kanun devleti olduğumuzu teslim edin ya da yaşayacağımız karanlık günlerin inşasında bir tuğlalık sorumluluğunuz olacağını unutmayın.

KARARIN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ

SONUÇ VE İSTEM : Biz meramımızı anlattık yukarıda; bu nedenlerle :

İzmir Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu’nun 30.04.2021 gün ve 2021/28 sayılı kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması, nihai olarak da iptaline karar verilmesi ve incelemenin duruşmalı yapılmasına karar verilmesini talep ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi