İZ GAZETE- Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alındı. Fincancı sorgulanmak üzere Ankara'ya götürüldü.

İzmir Barosu ise yaptığı açıklamada, Fincancı'nın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti, gözaltı kararına tepki gösterdi.

'İKTİDARA BAĞIMLI'

Yapılan açıklamada, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Cumhurbaşkanının talimatıyla harekete geçerek TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı gözaltına aldığı öğrenilmiştir. Şebnem Korur Fincancı’nın daha önce savcılığa başvurarak ifade vermeye hazır olduğunu belirtmiş olmasına ve CMK madde 91'in açık hükmüne rağmen yapılan bu hukuksuz gözaltı, tüm ulusal ve evrensel hukuk kurallarını yok sayarak bir şova dönüştürülmüştür. Bir suç örgütü liderinin itirafları konusunda üç maymunu oynayan savcılık, Cumhurbaşkanının açıklamalarını talimat kabul ederek gerçekleştirdiği işlemle, bir kez daha iktidara bağımlı olduğunu göstermiştir" ifadeleri kullanıldı.

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

"Savcılık tarafından, kamuoyuna yansıyan ve suç teşkil eden bir eylemin soruşturulmasını ve hakikatin ortaya konulmasını isteyen açıklaması dışında bir eylemi olmayan Şebnem Korur Fincancı'nın TTB Merkez Konseyi başkanlığından da alınmasına yönelik talepte bulunulmuştur" denilen açıklamada, "Bu talep; hukuksuzluğu bir yana, siyasal iktidarın yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde tüm sivil toplum ve meslek kuruluşlarına gözdağı verme, onları pasifize etme ve toplumda korku yaratma amacını gütmektedir. Şebnem Korur Fincancı'nın bağlılık yemini ettiği "iyi hekimlik" insanın sağlık içinde yaşamasını engelleyen her türlü eylemin karşısında olmayı gerektirir. Bu nedenle, ettiği yeminin gereğini yerine getiren  Şebnem Korur Fincancı, derhal serbest bırakılmalıdır.  Nefret söylemi ve şiddet çağrısı içermeyen her düşünce açıklamasına saygı duyulmalı, düşüncelerini açıklayanlar ceza baskısı ile karşı karşıya bırakılmamalıdır.  İzmir Barosu olarak yaşamını insan hakları mücadelesine adamış, "iyi hekimlik" ilkelerini her ortamda savunan Dr. Şebnem Korur Fincancı üzerinden toplumu sindirme amacı taşıyan bu hukuksuz uygulamanın karşısında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadeleri yer aldı.
 

Editör: Haber Merkezi