Çoklu Baro Sistemi ile ilgili çıkan tartışmalar, yaşanan darp girişimleri, yapılan eylemleri hatırlatan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Siyasi iktidar bu değişiklikleri planlarken hep ‘Barolar siyasallaştı’ dedi. Sorduk nedir siyasal dediğiniz şey? Ne yapıyoruz, kadın hakları hakkında ses çıkarıyoruz, çocuk hakları komisyonumuz sürekli çalışıyor. Nerede dezavantajlı bir grup varsa barolar orada. Kimseden emir ve talimat almıyoruz. Biz söyledik ‘AK Barolar istiyorlar ve çabaları budur’ Demokrasi ve insan hakları mücadelesini ortadan kaldırmak istiyorlar dedik. Bizim bir şey dememize gerek kalmadı zaten. Gidip Devlet Bahçeli’ye bilgi vermek, emir almak,bir avukat için bu utanılacak bir şeydir. Bir avukat kimseden almaz. Gidip bir siyasi partiden almak, o siyasinin güdümünde emir almak olmaz. Böyle baroculuk olur mu?” diye konuştu. “Bağımsızlığı koruyanlar olmaz ise umut kalmaz” diyen Yücel, “Bedel ödemeyi göze alanlar var” ifadelerini kullandı.
 

Deman Güler ise, “AKP’nin parti programında çoklu baro birliği diye yurttaşa verilmiş mi bir vaad var mı yok, bunu yurttaşa sordunuz mu hayır, 80 baronun karşı çıktığı bir sistemden bahsediyoruz. Yurttaş karşı, kamuoyu tepkili. Kim istedi de bunu yapıyorsunuz?” diye sordu.
 

‘İÇİMİZDEKİ İRLANDALI’

Feyzioğlu’nun bu değişiklğin yazarının olabileceğini vurgulayan ve Feyizoğlu’na ithafen ‘İçimizdeki İrlandalı’ diyen Yücel, “Baro sayısı artarsa 25 az kalabilir, siz bunu orana bağlasanız dedi resmen. Bu noktaya kadar geldi. Barolar Birliğinin başında ve orayı şu an işgal ediyor” derken Güler de, “Akıl tutulması yaşıyor” diye konuştu.

‘İzmir’de çoklu baro olacak mı?’ sorusuna Yücel, “İzmir’de olmaz bu iş, İzmir bu işi yutmaz. İzmir demokrasiye sonuna kadar sahip çıkan bir kent. Avukatları da İzmir’e benzer. O yüzden İzmir’d bu maya tutmaz” şeklinde cevap verdi. Güler de, ses çıkarmayınca bu noktalara gelindiğini ve miil bayramların iptal edildiğini o yüzden tepki göstermenin yerinde ve zamanında yapılması gerektiğini ve buna vesile oldukları için mutu olduklarını kaydetti.
 

Yapılan şiddet eğilimlerine değinilen programda İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Deman Güler, “Alanlar özgürdür. Biz bir darbe grişimine tanıklık ettik. Cumhurbaşkanı ne dedi ‘Alanlara gelin, alanlar meşrudur’ Evet alanlar meşrudur. Baro Başkanlarına yurttaşlara alanları kapatıyorsunuz, lütfen kimsenin aklıyla dalga geçilmesin” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi