İzmir'in kuzeyi ile güneyini birleştiren ve kent içi toplu ulaşımın ana hattı olan 110  kilometrelik İZBAN raylı sistemindeki grev dördüncü gününe girdi. TCDD ve Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortak şirketi İZBAN A.Ş.’de örgütlü Türk İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası ile işveren yetkilileri arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine işçilerin başlattığı grev tam katılımla sürüyor.

Makinistler, istasyon operatörleri, gişe çalışanları ve bakımcıların grevi nedeniyle, İZBAN’da seferler ilk iki gün tamemen dururken, İZBAN yetkilileri taşeron şirketi devreye soktu. TCDD’den emekli ve taşeron şirkette çalışan makinistler, Aliağa ile Çiğli arasında seferlere başladı. Seferler karşılıklı olarak 20 dakikada bir yapılabiliyor.

Ülkenin en uzun hattında çalıştıklarını ancak diğer meslektaşlarına göre en düşük ücreti aldıklarını belirten İZBAN işçileri insanca yaşama yetecek bir ücret istiyor. Grevdeki 304 İZBAN işçisinin 105'i asgari ücret civarında alırken, işçilerin ortalama ücreti ise 1800 TL civarında.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yüzde 15'lik zam oranının gerçeği yansıtmadığını asıl oranın yüzde 12 olduğunu dile getiren işçiler talepleri olan yüzde 22 zam oranının aldıkları reel maaş göz önüne alındığında yüksek olmadığını ifade etti. İşçilerin bir diğer talebi de ikramiyelerinin 70 günden kademeli olarak 90 güne çıkarılması. İZBAN işçilerinin, İzmirlilere destek ve anlayış çağrısı da sürüyor.

METRO A.Ş. İLE PAZARLIK BAŞLIYOR

Öte yandan metro çalışanı 307 sendikalı işçi için 7'inci dönem toplu sözleşme pazarlığı devam ediyor. İzmir Metro A.Ş. ile pazarlık masasına oturan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, görüşmenin devam ettiğini belirtti.

Toplu sözleşmenin İzmir Metrosu'nda çalışan 307 sendikalı işçiyi etkileyeceğini belirten Ervüz, "İZBAN'da çalışan 304 arkadaşımızın gerçekleştirdiği grevimiz kararlı bir şekilde devam edecek. Henüz yetkililerin bizimle bir teması yok. Ancak temas kuracakları yolunda ümidimiz var. TCDD'den emekli 12 makinist, şu an Çiğli-Aliağa'da 4 set trenle 20 dakika aralarla sefer yapıyor. Bu makinistler, daha önce grev yapan arkadaşlarımıza eğitim vermişlerdi, şimdi grev kırıcılık yapıyorlar" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi