Ege Üniversitesi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği’nin(İSAG)  ortaklaşa düzenlediği  “Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri’’  Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Aydoğan Savran,  İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kavlak ve  E.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü İş Güvenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazilet Alayunt yaptı.

Prof. Dr. Aydoğan Savran, iş güvenliği ve sağlığı konusunun önemine dikkat çekerek, seminerin sektör için faydalı olacağını söyledi.

Levent Kavlak,  iş sağlığı ve güvenliği kavramının hayatımıza ilk kez 2011 yılında girdiğini söyleyerek,  ‘‘Ülkemizde son dönemde çok sık yaşanan iş kazalarının ardından iş güvenliği konusu önem kazanmaya başlamış olmasına rağmen Türkiye’de iş güvenliği hala istenilen noktada değil’’ dedi. Kavlak konuşmasında, iş sağlığı ve güvenliğinin istenilen noktalara gelebilmesi için üniversitelerin de sorumluluğunun olduğu vurguladı.

Prof. Dr. Alayunt ise  “Ülkemizde son 10 yılın verilerine göre günde ortalama 4 kişi iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor. İnşaat sektörü, hem yaşanan kazalar hem de sonuçlarının   ölüm olması konusunda ilk sırada  yer alıyor” dedi.

Son dönemde üniversitelerde iş güvenliği derslerinin verilmesini çok faydalı bulduğunu belirten Prof. Dr. Alayunt,  iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlenmenin ailede ve  okulda başladığını söyledi.

Etkinlik kapsamında “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Ülkemizdeki Yeri” konulu   sunumu yapan ERGON ve ARGON Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Sarı , 35 yıldır iş sağlığı sektöründe çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek, devlet politikalarının yetersizliğinin bu konudaki en büyük problem olduğunu söyledi. Her şeyden önce merkezlerinde insanın olduğunun altını çizen Sarı, insan yönetimi ve motivasyonun önemini vurgulayarak, iş sağlığı ve güvenliği konusunun Türkiye’de tam olarak algılanmadığını belirtti. Buna bağlı olarak her geçen yıl yaşanan kazaların arttığını ifade eden Sarı, “İş güvenliği ve sağlığı konusunun siyaset üstü bir devlet politikası olması lazım. Biz uzmanların görevi ise devletin oluşturduğu normları halka telaffuz etmek olmalıdır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi