Pınar Teke ile Gün Doğdu programının konuğu olan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, bundan sonraki sürecin önemine dikkat çekti. TMMOB’un hasar tespit çalışmaları sürecine dâhil edilmediğini ifade eden Ayatar, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hasar tespitinde görevli olan arkadaşlar çalışmalarını bitirecekler. Biliyorsunuz hasarsız, az, orta ve ağır hasarlı olarak 4 tespit yapılıyor. Eğer bize yönelik bir talep olursa tabii ki sürece dâhil oluruz. Talebin oluşması ile ilgili sorun yaşadık. Çevre v Şehircilik İl Müdürlüğü’ne talebimizi iletmemize rağmen meslek odalarından bir talep almadık açıklaması yapıldı. Tabii ki herhangi bir desteğe ihtiyaç olursa hazırız” dedi.

‘İNSANLAR KORKUYOR’

İzmir’de ciddi bir korku olduğunu belirten Ayatar, “Özellikle duvar hasarı çok olan binalarda insanlar korkuyor ve bu yüzden şubemize de başvuruyorlar. Yardımcı olup teknik görüşümüzü sunuyoruz. Ama burada taşıyıcı sistem, taşıyıcı sistemde hasar olup olmadığı çok önemlidir. Hasar tespitiyle ilgili itiraz hakları var. Binalarının tekrar incelenmesi yönünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz edebilirler” diye konuştu.

‘YAPI STOKU ÜZERİNE ÇALIŞILMALI’

Herhangi bir sorun yaşanmaması için yapı güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Ayatar, “Bundan sonraki süreç çok önemli. Vatandaşlar korku içerisinde. Özellikle hasar alan binalardakiler, bir paket açıklandı ancak bunun nasıl uygulanacağına dair net bilgiler olması lazım. Vatandaşlarda çok soru işaretleri var. Bize de çok soruyorlar. Bunun cevabı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Onlardan gelecek yöntemle vatandaşlara bir yol çizilecek. En başından beri vurguladığımız şey, bu beklenen İzmir depremi değil. Yapı stokumuzu sınamadık. Başta imar affıyla belgelendirilen yapılar olmak üzere bir risk altındayız. Bu yapı stoku üzerine acilen çalışılması gerekir. Güvenli yapıların öncelikli hale getirilip bir an önce çalışmalara başlanılması gerekir” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi