9 Nisan’da Gündoğdu Meydanı’nda Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın katılımı ile yapılacak evet mitingine kent genelinde kurum müdürlerinin zorunlu katılım çağrısı bilgileri gelirken, KESK İzmir Şubeler Platformu,  devletin olanaklarının referandumda evet kampanyasına destek amaçlı kullanılmasının suç olduğunu dile getirdi. 

16 Nisan’daki referanduma sayılı günler kalırken, devletin bütün imkânları evet propagandası için seferber edilmiş durumda. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar,  devletin uçağı, aracı, helikopteri ve otobüslerini kullanarak seçim çalışması yapmakta, bakanlık bütçelerinden düzenlenen törenlerde ‘Evet’ kampanyası düzenlenmekte, TRT’de sadece evet kampanyasına yer verilmekte, kamu kurumlarında çalışanlar, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların programlarının olduğu günler ‘Evet’ mitinglerine götürülmektedir.

KESK İzmir Şubeler Platformu, benzer uygulamalara kent genelinde de sıkça başvurulması üzerine basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube’de düzenlenen basın toplantısında basın metnini okuyan Dönem Sözcüsü Necip Vardal, 9 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı gerçekleşecek miting için her gün farklı bir kurumdan mitinge katılım çağrı haberlerinin geldiğini belirtti. 

Son olarak Menderes, Buca, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin mitinge katılım çağrıları yaptığını aktaran Vardal “Siyasi iktidar, başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden hayata geçirmekte, kendi dünya görüşünü geniş toplum kesimlerine dayatmaktadır.Buradan, canhıraş bir şekilde iktidara yaranmak için devlet imkânlarını kullananlara sesleniyoruz yapılanlar suçtur, bu suça ortak olmayın 80 milyon insanın hakkı olan olanakları referandumda evet kampanyası için kullanmayın. Buradan cumhuriyetin savcılarını işlenen bu suçlar hakkında gereğini yapmaya çağırıyoruz” dedi. 

KESK olarak devletin olanaklarının evet’e kullandırılmasına izin vermeyeceklerini de dile getiren Vardal şunları söyledi “Demokrasinin, eşitliğin, temel hak ve özgürlükler alanının genişlemesi, bütün yurttaşların eşit haklar temelinde, barış içinde bir arada yaşaması ile mümkündür. 16 Nisan’da oylanacak olan sadece anayasanın belli maddeleri değil, aynı zamanda eğitimin ve ülkenin geleceğidir. Tüm emekçileri ve vatandaşları 16 Nisan referandumunda güçlü bir şekilde ‘hayır’ oyu kullanmaya davet ediyoruz”. 

Vardal’ın verdiği bilgilere göre; ‘Menderes Evet Diyor’ propagandası yapan Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürü,okul müdürlerini toplayarak ve her okul için mitinge katılım sayısı olarak 50 kişilik kontenjan verdiğini söylemiş. Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürü, ilçede 1500 kişilik otobüs ayarlandığını belirtmiş. Okul müdürlerinden, öğretmen ve veli 50 kişi bulmalarını istemiş ve çalışmaya katkı sunmayanların performans değerlendirmeleri de ona göre yapılacağını söylemiş.Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü de okul müdürlerine kendilerinin ve personelin mitinge katılım çağrısı yapmalarını istemiş. Okullar da velilere çağrı yapmış ve okuldan araba kaldırılacağını söylemiş

Yine Vardal’ın verdiği bilgilere göre, Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü de okul müdürlerine mesaj atarak, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un katılımı ile gerçekleşecek referandum bilgilendirme toplantısı katılmasını istemiş. Mesaj ise şu şekilde “Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet UÇUM hocamız Yarın saat:17.30 da Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi’nde anayasa değişikliği ile ilgili bilgi verecektir. Tüm okul müdürlerimizin yanlarında 5 kişiyle birlikte konferansa katılım sağlamasını önemle rica ederim”

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi