DERLEYEN: KAFKAS CİHAT KAYA/ İZ GAZETE- TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, Büyük İzmir Tv’de yayınlanan Doğan Beyaz ile Özgür Yorum programına konuk oldu.

Türkiye’deki savaşla ilgili yaşanan kriz hakkında, işçilerin işten çıkarılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Günseli, “Ülkemiz bir krizin pençesinde. Yöneticiler savaşı öne çıkardılar, ‘dünyadan daha iyi durumdayız’ gibi açıklamalar yaptılar. Enflasyon dünyada da artıyor ancak Türkiye’de bir ayrı artıyor.” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİDE İZLEDİKLERİ POLİTİKA BİR YIKIMDIR”

Tüm dünyanın etkilendiği bir ekonomik kriz dönemi geçirildiğine değinen Günseli, “Dünya ölçeğinde enflasyon arttı fakat Türkiye bunun çok çok ötesinde bir yerde. Hayat pahalılığı ve gıda malzemelerindeki artışı Ukrayna-Rusya savaşına bağlamak algı yönetimidir. Birçok sektörde daralma yapıldı, birçok işçi yoksullaşma girdabında sürükleniyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun  (TÜİK) Türkiye’deki enflasyonu yüzde 61 olarak açıklamasına sitemde bulunan Günseli, “Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu yüzde 142,63 olarak açıkladı. ENAG, ‘TÜİK’in sepetindeki ürünlerle bizim sepetimizdeki ürünler aynı, ancak sonuçlar farklı çıkıyor’ şeklinde açıklama yaptı.” derken, rakamlarla oynanıldığına dikkat çekerek bu işin iktidar eliyle yapıldığını kaydetti.

ERDOĞAN YALAN SÖYLEMİŞ

Pandemi döneminde bin lirayla insanların hayatlarına devam etmeye çalıştığını belirten Günseli, “İşsiz kalanlar oldu. Borcunu ödeyemeyen esnaf kepenk kapattı.” dedi.

Asgari ücret tespit komisyonunu bir kenara bırakarak, asgari ücretliyi enflasyonun altında ezdirmeyeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini hatırlatan Günseli, “3 bin 577 lira olan asgari ücreti neredeyse yüzde 40 artırarak 5 bin 4 liraya çıkardılar. 638 liralık vergi dilimini de muaf ettiler. Böylelikle asgari ücretin neti 4 bin 253 liraya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘cumhuriyet tarihinin en büyük asgari ücret artışı’ dedi. Bu bir yalan.” şeklinde konuşurken, asgari ücret yapılandırmasına değinerek, “Asgari ücret en dip ücrettir. Uzun zamandır söylüyoruz, bundan vergi alınmamalıdır, sonunda dinlediler ve kaldırdılar. Ancak biz buna sevinirken Asgari Geçim İndirimi’ni (AGİ) de kaldırdılar.” dedi.

Kısa süre sonra enflasyonun artmasıyla asgari ücretin yüzde 11 eridiğini de belirten Günseli, “2021 yılında yüzde 14, bu yıl yüzde 11, toplam yüzde 25’lik bir düşüş var. Ek bir zam yapılmalıdır. Cumhurbaşkanı önce ‘yapabiliriz’ daha sonra ‘gündemimizde değil’ dedi. Siz babanızın parasını vermiyorsunuz ki.” diyerek zammın 6 ayda bir yapılması gerektiğini ifade etti.

İŞÇİLER YOKSULLAŞTI

Asgari ücrete ek bir zam yapılmasına tekrardan vurgu yapan Günseli, “Bunu haykırmalıyız. Bu bizim hakkımız. İşçiler yoksullaştı, asgari ücretli yoksullaştı, bu konuda hemfikiriz. Basın açıklamaları, yürüyüşler, mitingler ve alanlara çıkarak sesimizi duyurmalıyız. İş, ekmek, özgürlük diyorduk, hala diyoruz. Ancak, birinci önceliğimiz asgari ücretin güncellenmesidir. Hukuksuzlukla ilgili de taleplerimiz olacak. Baskının öne çıktığı tek adam rejiminde, muhalefetin susturulduğu bir yerde işin güvencesini veremezsiniz.” şeklinde görüş bildirdi.

Asgari ücret 4 bin 253 lirayken açlık sınırının 4 bin 953 lira olduğu Türkiye’de, olası bir seçim için sendikanın işçiler üzerinde etkisini değerlendiren Günseli, “İşsizler perişan durumda, asgari ücretli çok zor durumda, çiftçi komple bitti. Yıkıma uğratılmış, batırılmış bir ülkeyiz. Emeklilikte yaşa takılanlar var, atanamayan öğretmenler var, kirayı ödeyemediği için kepenk kapatan esnaflar var. 5’li çete diye tabir ettiğimiz ihale kapıcıları ve onların çevresini, döviz zenginlerini, saray çevresi ve onların 4-5 maaşla çalışan yakınlarını bir kenara bırakırsak, neredeyse 80 milyon insan sorunlu, problemli; aç. Her şeye rağmen yine anketlere bakıldığında oyları yüksek oluyor.” diyerek medya baskısının sürdüğü Türkiye’de gelişmenin, sesini duyurmanın zorluğuna değindi.

ÇOK BÜYÜK SUÇLAR İŞLEDİLER

Mevcut iktidarı ve yönetimini eleştiren Günseli, “İktidarı bırakma şansına sahip değiller. Çok büyük suçlar işlediler, çok büyük günahlar işlediler. İktidardan düşerlerse eğer hepsi yargı önüne çıkacak.” açıklamasında bulundu.

Farklı sorunların ortak çözümü için işçileri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerine davet eden Günseli, “Kaynağı ortak olan bu sorunların çözümü de yan yana olur.” diyerek mücadele etmeden sorunların çözülemeyeceğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi