DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın Meclis gündemine taşıdığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından satışa çıkarılan, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan arazi için Karşıyaka Belediyesi Ankara’da düzenlenen müzayedeye gitti. 13.30'da başlayan ihalede, Rekreasyon alanı 51 milyon 900 bin TL’ye, spor tesis alanının ise vadeli olarak 60 milyon karşılığında satışı yapılırken Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

'BUNU BÖYLECE KABULLENECEĞİMİZİ Mİ DÜŞÜNÜYORLAR?'

Cemil Tugay, ihaleye yeşil alanı korumak adına özellikle Rekreasyon alanı için geldiklerini belirtirken, "Çift satış sırası geldiğinde de ilk teklifi biz verdik. Ama hemen arkasından kim olduklarını bilmediğimiz üç ayrı firma birbiriyle yarışarak satışı anormal bir rakama, 51 milyon 900 bin TL gibi bir paraya çıkardılar. Bizim de belediye olarak bu parayı sunabilmemiz mümkün değil, mantıklı da değil. Çünkü burası yeşil alan, herhangi bir geliri ya da getirisi olacak bir şey değil. Biz oraya bir tesis yapalım, bir yapılandırma yapalım diye düşündüğümüz bir yer değil. Dolayısıyla biz bu fiyat artışına girmedik. Ama bu fiyatı veren ve alan insanların iyi niyetle almadığını düşünüyoruz. Bu kadar parayı neden verirsiniz, buradan bir beklentiniz var demektir. Bu iş burada bitmedi, mücadelemiz devam edecek. Hukuken nerelere itiraz edeceğimizi değerlendireceğiz. Ama her şekilde hem kamuoyu üzerinden, hem basın üzerinden mücadelemizi sürdürecek ve buranın yapılandırılmasına izin vermeyeceğiz. Bunu böyle kabullenecegimizi mi düşünüyorlar" diye konuştu.

'OLAY ŞİDDETLİ BİR KENT İSTİSMARINA DOĞRU GİDİYOR'

Tugay, Açık Spor Tesis Alanı’nın ihalesi hakkında ise şöyle konuştu:

"Orası bizi iyice şaşırttı çünkü daha küçük bir alandı ama o da anormal bir fiyata, tahmini bedelin dört katına satıldı. Akılalır gibi değil niye bu fiyatı sundular, ne yapacaklar, kim bu insanlar bilmiyoruz. Bilinen bir firma değiller, onları kimse hiçbir şekilde tanımıyor. İzmir'de bu çevreyi bilen insanlara sordum, onlar da bilmiyorlar. Kimlikleri, kim oldukları belli değil ama nasıl olsa çıkar ortaya. Olay maalesef şiddetli bir kent istismarına doğru gidiyor. Bunun önünde durmak için yapacabileceğimiz her şeyi yapacağız" dedi.

'KENTİ VE HALKI DİKKATE ALMAYAN, SAYGISIZCA BİR TAVIR SERGİLENDİ'

Cemil Tugay,  öğlenden beri ihalede olduklarını ama son ana kadar böyle bir şey olacağının sinyalini alamadıklarını ifade ederek, " Biz en başından beri Karşıyaka halkına ait Mavişehir’deki yeşil alanların özel kişilere satışına karşı elimizden geleni yapacağız demiştik ama buna rağmen hiçbir şekilde kenti ve halkı dikkate almayan, saygısızca bir tavır sergilendi. Başlangıçta amacımız buraya bir teklif verip alalım düşüncesiydi ama sürekli fiyat yükselten bir tavır görünce mali olarak onlarla başa çıkamayacağımızı anladık ve o dakikadan bizim için itibaren üzüntü verici bir durum yaşandı. Yapabileceğimiz şeyi yaptık" dedi.

'TUNÇ BAŞKAN DA ŞAŞIRDI'

Cemil Tugay, ihalenin bitiminde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i arayıp bilgi verdiğini söyleyerek, "O da çok şaşırdı çünkü hiçbirimiz böyle bir şey beklemiyorduk. Ama bu harcama Büyükșehir için de çok fazla olurdu. Bizim en başından konuştuğumuz miktar olarak,  gerekirse 35 milyona kadar çıkmaktı ama burada 51 milyonluk bir para çıkınca Büyükșehiri bunun altına sokamadık. Ama bu parayı verenler bilsinler ki, orada rant oluşumuna izin vermeyeceğiz, belediye olarak, siyasi irade olarak elimizden geleni yapacağız. Bu süreç veya orada bir rant yaratmak onlar için de kolay olmayacak. Zaten kamuoyunun, bizim, partinin çok hassas olduğu bir durum. Onlar da Karşıyaka'nın bu kadar da kolay istismar edilmeyeceğini anlayacaklar" dedi.

Editör: Haber Merkezi