İZ GAZETE- İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu,Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan Torba Yasa'nın içerisindeki bazı maddelere tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, maddelerin yerel basını yok etme tehlikesi yaşattığını belirterek, "Bu değişiklik, yeni düzenlemelerin ayak sesleridir.  Böyle bir gelişme yerel gazetelerin Basın İlan Kurumu gelirlerini biteceği ve yerel basının iflası anlamına gelir. İsteğimiz tebligatların yerel gazetelerin internet sitelerinde yayınlanması veya bu düzenlemenin geri çekilmesidir" ifadeleri yer aldı. 

'KARARIN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ'

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, TBMM'de görüşülmekte olan Torba Yasa’nın içerisinde yer alan 12 ve 15. Madde'nin yerel basının kaynaklarını kesme ve yerel basını yok etme tehlikesi yaşattığını kaydederek, "12. madde Elektronik Ortamda Vergi Dairesi Kurulmasını öngörmekte buna bağlı olarak da 15. Maddede, ilan yoluyla yapılan tebligatlarda alacağın tutarına bağlı olarak yerel veya ülke genelinde yayın yapan gazetelerde ilan verilmesi uygulaması kaldırılmakta ve 36 bin TL’nin altındaki bir borcun mükellefler tarafından sadece vergi dairesine ödenebileceğini, duyuruların da kurulacak olan ilgili idarenin resmi internet sitesinden yapılacağı belirtmektedir. Düzenleme ile kurumlar bu rakamın altında kalan tebligat duyurularını kendi internet sitelerinden ya da elektronik ortamda kurulacak olan sanal vergi dairelerinden duyuracaktır. Söz konusu değişiklik ile yerel gelirlerinde düşüş yaşanacaktır. Ekonomik açıdan zor durumda olan yerel basın kuruluşları teker teker kapatılmakta, ayakta kalmak için mücadele edenler ise ne yazık ki üst üste ortaya konulan düzenlemelerle küçülmek zorunda bırakılmaktadır. Söz konusu değişikliğin iptal edilmesini, kararın geri çekilmesini istiyoruz. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak basın kuruluşlarının ve meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu her zamanki kararlılığımızla belirtiyoruz" açıklamasında bulundu. 

'EĞER BU GİDİŞATA EVET DERSEK...'

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise konuya yönelik, "Bu değişiklik, yeni düzenlemelerin ayak sesleridir. Eğer bu gidişata evet dersek alan genişletilecektir. Eğer bu farklı niyet taşımayan bir yasal düzenleme ise sanal vergi daireleri ile birlikte yerel gazetelerin internet sitelerinde de yayınlanır ibaresinin konulması yeterli olacaktır. Ancak bu değişiklik geçtiği takdirde, tüm kamu kurumları ve diğer kurumların da benzer uygulamalara geçmesi için yol açılacak, ileride ihale ilanları ve resmi ilanlar için de emsal oluşturacaktır. Böyle bir gelişme yerel gazetelerin Basın İlan Kurumu gelirlerini biteceği ve yerel basının iflası anlamına gelir. İsteğimiz tebligatların yerel gazetelerin internet sitelerinde yayınlanması veya bu düzenlemenin geri çekilmesidir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi