Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medyada “İzmir parası, İzmir bayrağı” başlığıyla yürütülen iftira kampanyasına yönelik yazılı bir açıklama yapmış, açıklamasının ardından Tunç Soyer'e birçok destek gelmişti. İzmir Düşünce Topluluğu, Soyer'in hedef alınmasına ve yerel yönetimlere olan saldırı ve karalama kampanyalarını kınadıklarını belirterek yazılı bir açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, yerel seçimlerde çok sayıda belediye yönetiminin muhalefet partilerine geçmesinden beri, tek adam rejiminin hukuksuz ve demokrasi değerlerine aykırı baskıları uygulamaya koyduğu ifade edilirken, "Birçok belediye başkanını doğrudan görevden alıp, yerlerine kayyım atayarak darbe hukukunu uygulamıştır. Bununla da yetinmeyen Başkanlık rejimi, çok sayıda büyükşehir belediyesinde bazen meclis çoğunluğu kullanılarak engellemesi ve bazen de kararnamelerle, adeta yönetimi ve yerel kamu hizmetlerini aksatılmaya çalışılmaktadır" denildi.

'SOYER'İN KONUŞMALARI AMACINDAN KOPARILARAK...'

Açıklamada, "Son dönemlerde de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bazı açıklama ve konuşmaları, amacından koparılarak adeta bir bardak suda fırtınalar koparılmakta, yandaş medya yoğun bir algı operasyonu yürütmektedir. Gerek kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinin engellenmesi çabaları ve gerekse başkanlar hakkındaki akıl ve ahlak sınırlarını zorlayan kampanyalar, sadece başkanları yıpratmaya yönelik çabalar olarak düşünülmemelidir. Bunlar aynı zamanda seçmenleri ve şehirleri cezalandırmak anlamını taşımaktadır. İktidar seçilmiş yönetim ve başkanların meşruiyetini tanımayarak, aynı zamanda kendi meşruiyetini de sakatlamaktadır" ifadeleri kullandıldı.

'BELEDİYELER MERKEZİ YÖNETİMİN RAKİBİ DEĞİLDİR'

Açıklamada, "Belediyeler birer hizmet kurumu olarak, merkezi yönetimin rakibi değildir. Bu hizmetlerin yerinden ve daha etkili yürütülmesini sağlayarak kamu düzenine ve yararına katkı yapmaktadırlar. Ayrıca belediyeler, yöneticileri seçimle işbaşına gelmiş demokratik kurumlardır. Gücün dağılması ve tek elde yoğunlaşmaması anlamında da demokratik bir işlev görürler. Bu nedenle belediyeleri hukuksuz ve demokratik değer ve geleneklere aykırı bir şekilde çalışamaz hale getirmek, her şeyden önce kamu yönetimine ve demokrasiye zarar vermek anlamına gelir" denildi

Yapılan açıklamada ayrıca, "Uygulanan baskı ve engellemeler ile yürütülen kampanyalar, belediye hizmetlerine ve kararlarına yönelik tepkiler şeklinde ortaya çıkmamaktadır. Dolayısıyla bu normal bir siyasi rekabetten çok uzak bir özel projedir. Sığ bir takım karalama kampanyaları ve çok basit olayları çarpıtarak köpürtmek suretiyle muhalif seçmen kitlesinde bazı ayrışmaların yaşanacağının umulduğu, oyunun bunun üzerine kurulduğu çok açıktır.  Her belediye yönetimi ve başkanı uygulama ve kararları ile eleştirilebilir. Ancak seçmen kitleleri arasında ayrışma, soğukluk ve düşmanlık yaratmaya yönelik hiçbir çaba masum bir faaliyet sayılamaz. Siyasi konumunu korumak ve iktidarını yeniden üretmek için sürdürdüğü bu haksız, hukuksuz ve demokratik değerlerden yoksun kampanyaları kınıyoruz. Ülkemizde ve şehrimizdeki demokrasi değerlerini benimsemiş kişi ve kuruluşların bu oyunu bozacağına inanıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Editör: Haber Merkezi