Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) mart ayı olağan üçüncü oturumu İBB Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. Toplantı birçok konuda tartışma yaşandı.

URLA TARTIŞMASI

Kayyum Murtaza Dayanç tarafından yönetilen Urla Belediyesi’nin Kıyı Kenar Kanununun Kısmı Yapılaşma Maddesi gereğince Gülbahçe Mahallesi ve Karapınar mevkiinde aldığı yapılaşma kararı hakkındaki önerge tartışmalara neden oldu. AKP Grubu’nun Urla Belediyesi’nin aldığı kararın acele ve yanlış olduğunu dile getirmesi dikkat çekti. AKP’li meclis üyeleri, kıyı kenarında kagir evleri olan vatandaşların hak kaybına uğrayacağını ve önergenin yeniden değerlendirilmek üzere ilçe belediyesine iade edilmesini istedi.

Cumhur İttifakı'nın ret oyu verdiği önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

‘YANLIŞ KARAR ALDIK’

Urla Belediyesi’nin aldığı kararın yanlış olduğunu belirten AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Urla Belediyesi’nin aldığı karar doğru değil diyoruz. Teknik olarak bu kararın ikinci defa alınamadığını söylüyoruz. Komisyonlarda yanlış karar aldık. Ben komisyonlarda yanlış karar verdim, burada söylüyorum” ifadelerini kullandı.

‘YETKİ URLA BELEDİYESİ’NE AİT’

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, yetki ve görevin Urla Belediyesi’ne ait olduğunu vurgulayarak, “Keşke çalışmaları yaparken bu hususlar dikkate alınsaydı. İtirazlar gelebilir, Urla Belediyesi yeniden kagir evler konusunda çalışma yapabilir. Konu tamamen hukuki ve tekniktir. Yoksa biz de tüm vatandaşlarımız için en iyisini isteriz. Biz burada yanlış bir karar vermiyoruz, Urla Belediyesi’nin de yanlış değil eksik karar verdiğini söylüyoruz. Urla Belediyesi kagir yapıları tespit eder, paftaya işler ve geçer. Bunda eksik ya da yanlış bir şey yok” diye konuştu.

‘İTİRAZ EDİLEBİLİR’

İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise planların yapıldıktan sonra askıya çıkacağına ve itiraz edilebileceğine dikkat çekerek, “Karar askıya çıkacak. İtiraz edilebilir, değiştirilebilir” dedi.

‘HADDE DAVET EDİYORUM’

Eski yargıç olan CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, AKP Meclis Üyesi Fikret Mısırlı’nın kendisinin mesleğine yönelik sarf ettiği ifadelere sert çıktı. Aydın şunları söyledi: Bu meclis üçüncü yılını bitirdi. Hiçbir sözümü hiçbir arkadaşımın şahsına, mesleğine, ailesine yöneltmedim. Hiç kimsenin de benim mesleğime söz söyleme haddi yoktur. Sizi hadde davet ediyorum. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak böyle bir şey. Yaptığınız hiçbir iş ile ilgili bilgisi olmadan çıkıp söz söylemek ancak böyle bir şey olmalı. Kendisi ile ilgili bu kadar teknik bir tartışmaya girmem, bu hukuk bilimine hakaret olur. Herhangi birinin yaptığı iş ile ilgili söz söylemek kimsenin haddi değil, kusura bakmasınlar.”

AKP’LİLERE SERT ÇIKIŞ

AKP Grubu, geçtiğimiz günlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım araçlarında zam yapılmasına, İBB’nin şirketi İZBETON’a ve Mahkeme tarafından ihale kararı iptal edilen Buca Metrosu hakkında eleştirilerde bulundu. AKP sıralarına dönerek, “Hepsi koro halinde Buca metrosu ile ilgili konuştu” diyen Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Ancak İzmir halkı İBB’ye güveniyor. Arkadaşların İZBETON fobisi olduğunu düşünüyorum, şirketlerimizin başarısını görmezden geliyorlar. AKP Grup Sözcüsü Hakan Bey, ‘iktidarı eleştiriyorsunuz, biz sizin sorunlarınızı çözelim’ diyor. Pardon Hakan Bey siz kimsiniz?” dedi. AKP’li meclis üyeleri Sözüpek’e tepki gösterdi. Salonda kısa süreli gerilim yaşandı.

‘VERİLMEYECEK HESABIMIZ YOK’

Bunun ardından konuşmasına devam eden Sözüpek, “Hakan Bey kim, Büyükşehir Meclis Üyesi… İBB Başkanı AKP meclis üyelerine dosya vermez. Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, nereye, nasıl başvuracağını bilen kişiler… Kimseden medet ummazlar. Biz bu kente hizmet etmekle sorumluyuz. Sizler engel olsanız da bağırsanız da İBB ve İBB Başkanı hizmet etmeye devam edecek. Bu kentin 5 kuruşu heba olmamaktadır.  Siz hizmeti iyi bilirsiniz, geçmiş zamanda kimin paralarının çarçur edildiği belli… Bizim verilmeyecek hesabımız yok. Biz aldığımız her kararın arkasındayız. Bunun hesabını vatandaşlarımız 2023 seçiminde hesabını soracaktır” ifadelerini kullandı.

‘SÖZLERİNİZ YARIN AÇIĞA DÜŞEBİLİR’

Buca Metrosu’nun ihale kararının iptal edilmesi hakkındaki tartışma üzerine eleştirilere yanıt veren Başkan Vekili Özuslu, “Murat Aydın’ın konuşması, teknik, iyi araştırmış, mahkeme kararını irdeleyen bir konuşmaydı. Murat Bey’in yaptığı konuşmayı ilgiyle dinledim ve memnun da kaldım. Buca Metrosu için mahkeme, temyiz yolu açık olduğunu söylüyor. Bitmemiş bir mahkeme kararı üzerinden iki gündür tartışılıyor. Bu sözleriniz yarın açığa düşebilir. Mahkeme tamam kardeşim devam ederse ne olacak? Daha süreç devam ediyor” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi