CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- Basın toplantısında HDP Milletvekilleri Kemal Peköz, Abdullah Koç, Kemal Bülbül ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’dayer aldı.İktidarın açığa çıkan gerçeklerin üzerine gitmek yerineortaya çıkartanları yargılayarak cezalandırdığını kaydeden Çepni, Van’da helikopterden atılan yurttaşları haberyapan gazetecilerin tutuklanmasını örnek gösterdi.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE BİR YÖNETİM BİÇİMİ

Cezaevlerinde yaşanan işkencelerin bir yönetme biçimi olduğunun altını çizen Çepni, “Yani Türkiye’deki cezaevlerinde uygulanan sistem; devrimci demokrat güçlerin sindirilmesi, susturulması, tahakküm altına alınması, bir biçimde iradelerinin kırılması üzerine kuruludur.İşkence yöntemleri ise darp, dayak, süngerli, tekli odalarda tutma, çıplak arama gibi ve benzeri işkenceler sistematik olarak bir yönetme biçimi olarak devrede. Yine son günlerde Uşak emniyetinde ortaya çıkan çıplak aramalar üzerinden gelişen gündeme bağlı olarak bugün yeni bir gündemle daha karşı karşıyayız” dedi.

İŞTE SİZE İŞKENCENİN BELGESİ

Cezaevlerinde yaşanan çıplak arama ve işkencelerin gizlenemez bir düzeye geldiğini vurgulayan Çepni, işkenceninbiz zat iktidarın yönetimi altında gerçekleştiğini ileri sürdü. Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF)üyesi Yücel Yavuz ve Taylan Devrim Eryılmaz’’ın Sincan Cezaevinde yaşadığı ve halen süren işkenceleri ortaya koyan belgeyi paylaşan Çepni, “ İktidar belge soruyor. Daha önce de ortaya çıkarttığımız belgeler var. Kendiaçıklamaları olmasına rağmen iktidar ısrarla bunları yok sayıyordu. İşte size daha yeni Sincan Cezaevinden bir işkence belgesi. Bu belgede şunlar yazıyor; Yücel Yavuz şöyle söylemiş. 19 Aralık-20 Aralık da ayakta sayım dayatması gerçekleşiyor iki kişinin kaldığı bir hücrede kalan insanlara sayımı ayakta vereceksiniz dayatması yapılıyor. Buna karşı direnen iki genç darp ediliyor. Bu darp mütemadiyen sürüyor. Ertesi gün koğuşlarına, hücrelerine yine bir arama gerçekleştiriliyor ve bu aramada da bu iki genç darp ediliyorlar. Oradan alınıp tecrit hücrelerine konuluyorlar. Tecrit hücrelerinde de işkence sürüyor. Buradan üzerlerine saldırılarak üzerleri soyuluyor ve çıplak aramaya maruz bırakılmaya çalışıyorlar. Çıplak aramaya direndikleri koşullarda da Tüm gardiyanlar tarafından darp ediliyorlar. Yücel Yavuz ve Taylan Devrim Eryılmaz’ın Sincan Cezaevinde karşı karşıya kaldıkları bu çıplak arama, darp işkencesi bugün hala sürmekte. Yine cezaevi müdürü de cinsel içerikli tehditler başta olmak üzere küfür ve ölümle tehdit ediyor. Devrimci tutsaklara yönelik bir işkence, tehdit saldırısı sürüyor. Tıpkı birçok cezaevinde birçok Emniyet girişlerinde karşı karşıya kalındığı gibi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İŞKENCE ACİLEN DURDURULSUN

İşkencenin derhal durdurulmasını ve sorumlularının yargılanmasını isteyen Çepni, HDP ve demokrasi güçlerinin işkenceye karşı mücadelelerinin süreceğini, Sincan Cezaevinde iki gencin maruz kaldığı bu işkencenin acilen durdurulmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi