17 Nisan günü İzmir’de gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan 6 üniversiteli ve bir basın emekçisi için mecliste basın açılaması gerçekleştirildi. Tutuklu üniversitelileri daha önce cezaevinde de ziyaret eden Manisa Milletvekili Özgür Özel, İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok, Atila Sertel ve Murat Bakan’ın katıldığı basın toplantısına tutuklu öğrencilerin aileleri ve arkadaşları da katıldı.
Tutukluların tek suçunun, "Hayır daha bitmedi" demek, attıkları oya sahip çıkmak olduğunu savunan Özel, " polisin, 400 kişinin bulunduğu meydanda elinin değdiği 20 kişiyi alıp, bunlardan 7'sinin tutukladı " diye belirtti. 
İzmir Milletvekili Atilla Sertel, ‘’ hiçbir suçları yok, ellerinde hiçbir suç aleti yok, hiçbir şey yok. Sadece slogan attılar diye tutuklamak mı sizin adaletiniz? Adaletiniz böyleyse böyle adalet yerin dibine girsin. ‘’ açıklamasında bulundu.
Zeynep altıok ise " Hayır oylarına sahip çıkan öğrencilerin tutuklanması şaşırtıcı değil. Adalet ayaklar altında. Referandum bitti ancak referandum sürecinin adaletsizliği bitmedi. Gencecik üniversite öğrencileri demokratik haklarını kullandıkları için tutuklular ve derslerinden, okullarından geri kalıyorlar. " diye konuştu.
İzmir Milletvekili Bakan, Kavurmacıların, baklavacıların dışarda olduğunu hayırcıların ise içeride olduğunu belirterek " 16 Nisan günü YSK hukuki olmayan siyasi bir karar aldı ve o çocuklar ne hissettiyse o gün bende onu hissettim. Seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu söyleyen ve protesto eden öğrenciler bugün tutuklu ama biz milletvekili görevine devam ediyoruz. Yargılanmaları için hiçbir sebep yok. " dedi.
Tutuklu öğrencilerden Baran Bozdaş’ın babası Cumhurbaşkanı'na seslenerek:  “ Cumhurbaşkanı'na sormak istiyorum AKP gençliğine hitap ederken ‘’biz biat eden değil sorgulayan gençlik istiyoruz’’ demişti. Açıklama yapsın bu gençler sorgulamadılar mı? Biat mı ettiler? ‘’ dedi
Öğrenci Kolektifleri Üyesi Tuana Uğuz: ‘’Arkadaşlarımız Evet meşru değildir dediği için tutuklandılar. Biz tutuklanan arkadaşlarımızın sıra arkadaşları,Kazımın arkadaşlarıyız.Arkadaşlarımızı yanımızdan alıp duvarlar arkasına koydular. Hayırın tutuklanamayacağını, özgür bırakılmaları gerektiğini buradan bir kez daha yineliyoruz.‘’ diyerek açıklamayı sonlandırdı. 

Editör: Haber Merkezi