İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde göçmenlere işkence ve kötü muamele edildiği, merkeze aylardır avukatların giremediği Cumhuriyet gazetesinden Mehmet İnmez’in haberinde yer aldı. Haberde İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi Ali Deman Güler, “Aylardır havalandırmaya çıkarılmayan göçmenler var. Telefon açamayan insanlar var. İddiaları araştırmak istiyoruz ama merkeze giremiyoruz. Burası bir cezaevi değil, oradakiler suçlu değil. Milyonlarca göçmeni misafir eden Türkiye bu iddialardan kurtulma için sivil denetime açılmalı” dedi.

'CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜ'

Ali Deman Güler, “Son yıllarda çok şikâyetler alıyoruz. Onların misafir edilmesi için yapılan yer adeta cezaevine dönüştü. Üzerine kilitli bir odada yaşamak zorundalar. Çocuklar ve kadınların zor durumda olduğu iddiaları var. Hak ihlalleri ile karşı karşıya kalıyorlar. Şikâyetler çok arttı” diye konuştu.

‘SİVİL DENETİME AÇIN’

İzmir Barosu’na bağlı avukatların merkeze giderek denetim yapmak istediklerini ama izin verilmediğini belirten Güler, “Defalarca dilekçe verdik. Valilik, bizi insan hakları kuruluna almadı. Merkezin sivil denetime açılmasını istiyoruz” dedi.

Haberin ardından açıklama yapan İzmir Valiliği ise iddiaları reddederek Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yabancıların idari gözetim altında kaldıkları süre içerisinde beslenme, sıcak su, spor salonu, televizyon, çocuk oyun alanı ve anasınıfı, ibadethane, kütüphane gibi olanaklardan yararlanma, ilk ve acil sağlık yardımı alma, adli yardım talebinde bulunma, avukatı ve ziyaretçileri ile görüşme, telefon görüşmesi, dilekçe hakkından faydalanma, şikayet ve taleplerini iletme, uluslararası koruma başvurusunda bulunma, hakkında yürütülen işlemlere itiraz etme ve dava açma haklarına sahip olduğu ayrıca 2021 yılının ilk beş ayında ise 531 avukatın hukuki danışmanlık amacıyla 639 yabancı ile görüştüğü vurgulandı.

Valilik’ten yapılan açıklama şöyle; ''Bazı basın yayın organlarında yer alan “Göçmenlere işkence ve kötü muamele iddiasıyla Harmandalı Geri Gönderme Merkezi gündeme geldi” haberine ilişkin olarak;

Merkezimiz Avrupa Birliği IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) projesi ile 2016 yılında 750 kişi kapasite ile faaliyete geçmiştir. Merkez’de; ülkemizde yasal kalış hakkı bulunmayan yabancılar sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altında tutulmaktadır. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yabancılar idari gözetim altında kaldıkları süre içerisinde beslenme, sıcak su, spor salonu, televizyon, çocuk oyun alanı ve anasınıfı, ibadethane, kütüphane gibi olanaklardan yararlanma, ilk ve acil sağlık yardımı alma, adli yardım talebinde bulunma, avukatı ve ziyaretçileri ile görüşme, telefon görüşmesi, dilekçe hakkından faydalanma, şikayet ve taleplerini iletme, uluslararası koruma başvurusunda bulunma, hakkında yürütülen işlemlere itiraz etme ve dava açma haklarına sahiptir.

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle Geri Gönderme Merkezinde idari gözetim altında bulunan yabancıların sağlığını korumak amacıyla sunulan bazı hizmetlerde toplu olarak bir araya gelmeyi önleyebilmek için sınırlamalar yapılmıştır. Ancak hiçbir yabancı havalandırma hakkından mahrum bırakılmamaktadır. Yabancılara merkeze girişte uygulanan 10 gün karantina sürecini müteakiben havalandırmaya çıkabilmektedirler.

Yine haber içeriğinde belirtilen “yabancıların telefon açamadığı” iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Talep eden ve ekonomik durumu iyi olmayan tüm yabancılara ücretsiz telefon kartı verilmektedir. Avukatlar merkezde barınan yabancılar ile mesai saatleri içerisinde iş ve işlemleri aksatmayacak şekilde görüşme yapabilmekte ve yabancıların dosyalarını inceleyebilmektedir. Merkezimizde 2020 yılında 1459 avukat, 1452 yabancı ile görüşme yapmıştır. 2021 yılının ilk beş ayında ise 531 avukatın hukuki danışmanlık amacıyla 639 yabancı ile görüşmesi sağlanmıştır.

Ayrıca Harmandalı Geri Gönderme Merkezi 2016 yılından bu yana Valilik tarafından her ay düzenli olarak denetlenmektedir.

Kamuoyuna sunulur.''

Editör: Haber Merkezi