Atatürk'ün sanata ve müziğe bakışını anlatan Gülsin Onay, topluma yön vermede büyük rolü olan kadının, sanatın her dalında son derece başarı kaydettiğini, bunu da kendisine bu yolu açan Atatürk devrimlerine borçlu olduğunu söyledi.

Atatürk'ün gönlünde müziğin ayrı bir yeri olduğunu, Türkiye'de ilk opera yazılışının Atatürk'ün önderliğinde yapıldığını hatırlatan Onay, "Atatürk, tüm müzik türlerini çok iyi bilen bir liderdi. Cumhuriyet sonrası beni yetiştiren hocam, Ahmed Adnan Saygun'a bir opera siparişi verdi ve Saygun üç hafta gibi kısa bir sürede Özsoy adlı Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk operasını yazdı. Bu olağanüstü başarıyı çağdaş evrensel müzik yolculuğunun başlangıcı olduğunu düşünüyorum. O günden bugüne kadar çok sayıda üstatlar yetişti. Kültürel devrim oldu. Gençlerimizin yetişmesinde temel oldu" diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'e sanatçıların çok şey borçlu olduğunu ifade eden Onay, "O'nu her gün minnetle anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ni sağlam temeller ve evrensel değerler üzerine inşa etti. Bu cennet vatanın insanı olarak, Atatürk'ün yolundan ayrılmadığımız ve Cumhuriyet'i kurduğu temele sahip çıktığımız sürece, yolumuzun açık olacağına ve bu zor günleri atlatacağımıza inanıyorum" dedi.

Ulusal bayramlardan verdiği konserlerini sürdüreceğini kaydeden Onay, "Cumhuriyet'in çok önemli kazanımlarından ulusal bayramlarda Atamızı anmanın yanı sıra yaptıklarını sanat yoluyla anlatmak, dünün yanı sıra bugünlere ve yarınlarımıza da ışık tutar" ifadesini kullandı.

Gülsin Onay, popüler müziğe karşı olmadığını, ancak beslenmesi, güçlenmesi için önemli klasik müzik eserlerinin de çocuklara dinletilmesi gerektiğini söyledi.

Bütün kadınların kitap okuması gerektiğine de işaret eden Onay, "Okuyan kadınları ve kızları desteklemeliyiz. Okumaya çok önem vermeliyiz. Elimizde, çantamızda birkaç kitapla birlikte gezelim, hediye edelim. Bazen bir umut oluyor, derin izler bırakıyor" dedi.

Söyleşi sonrası Atatürk ve Cumhuriyet'e sahip çıktığı gerekçesiyle Gülsin Onay'a plaket sunan Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Mesude Öney'de yaptığı kısa konuşmada, "Cumhuriyet fazilettir, erdemdir, ileri gitmektir. Bu ülke şeyhlere, dervişlere izin vermeyecek. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla herkes eline bayrağı alarak sokağa çıktı, en fazla da kadınlar sokaktaydı. Cumhuriyet aynı zamanda bir kadın devrimidir. Bizler gayret edersek, Cumhuriyet rejimi bağımsızlık mücadelesi veren diğer ülkelere de örnek olur" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi