Devlet tarafından alınan tüm önlemlere rağmen, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin halen yüzde 26.5 seviyelerinde olduğunu söyleyen ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü, “Bunda korsan, sahte ve kaçak ürün ticaretinin büyük etkisi bulunuyor. Bu durum uluslararası markaları korkutuyor. Türkiye, en büyük ekonomiler arasında olma hedefine ulaşmak için uluslararası rekabet gücünü arttıracak her önlemi almalı" diye konuştu.

ESİAD Başkanı Güçlü, ülkede daha çok yabancı yatırımcı olmadan ekonomik gelişmenin beklenen seviyelere çıkamayacağını söyledi. Türkiye'nin en büyük ekonomiler arasında yer alma hedefine vurgu yapan Güçlü, "Bu hedef doğrultusunda, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde olumlu olabilecek her tür mekanizma desteklenmelidir. Bu mekanizmalardan birisi de, gelişmiş ülke ekonomilerinde rekabet gücünü artıran temel etkenlerden biri olduğunu gördüğümüz fikri mülkiyet haklarıdır. Fikri mülkiyet hakları, yatırımın olmazsa olmazıdır" dedi.

"MARKA HAKLARI GÜÇLÜ ŞEKİLDE KORUNMALI"

Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 3'ler seviyesinden daha da yukarı çıkması için, iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi gerektiğini hatırlatan ESİAD Başkanı Güçlü sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fikri ve sınaî mülkiyet ile marka haklarının korunması bu çerçevede önem taşımaktadır. Türkiye'nin büyüme hızına yeni bir ivme kazandırmasının; yatırımın geliştirilmesi, inovasyon, Ar-Ge faaliyetleri ve katma değeri yüksek bir üretim ile mümkün olduğuna inanıyoruz. Yatırım ortamının geliştirilmesi, finansal yatırımların güvence altına alınması için Türkiye'nin yapması gerekenler arasında, fikri ve sınai mülkiyet hakları alanındaki iyileştirmeler yer alıyor. Sürdürülebilir bir büyüme performansı için, yatırımcı kendini güvende hissetmelidir. Bu çerçevede ticari marka hakları çok güçlü bir şekilde korunmalıdır."

YABANCILAR MESAFELİ DURUYOR

Bir ülkede ticari marka hakları ile ilgili göstergelerden birinin sahte, kaçak ve korsan gibi yasa dışı ürünlerin ticareti olduğunu vurgulayan ESİAD Başkanı Güçlü, “Ülkemizdeki kayıt dışılık oranına bakıldığında alınan önlemlere rağmen yüzde 26.5 gibi bir seviye ile halen AB ortalaması olan yüzde 18.4'ün üzerinde olduğu gözleniyor. Kayıt dışı ekonominin önemli bir kısmını oluşturan kaçak ve sahte ürünlerin varlığı, yabancı yatırımların ülkemize mesafeli olmasına yol açıyor. Bu konuda daha etkin önlemler alınmalı, marka haklarının korunması için adımlar atılmalı ve yasal sektörlerin ticari markalarına ve bu markaların kullanımına yönelik olumsuz etki yaratacak, yatırım ortamımıza zarar verecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Mevcut yatırımların korunması ve yeni yatırım kazanılması için fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda ilerleme kaydedilmesi ihtiyacı olduğunu da düşünüyoruz" dedi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi