Aynı zamanda Asklepios Derneğinin de başkanı olan Ahmet Kandemir, Bergama’da 2009-2019 yılları arasında görev yapan Başkan Gönenç’e 2014 yılında Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ekibi ile birlikte girmesinde ki başarısını dile getirerek, “Dünyaca ünlü ve önemli bir kentin, Tıp biliminin önemli merkezlerinden olan, eczacılığın babası Galen’in yaşadığı kentin 10 yıl başkanlığını yapmak nasıl bir duygu?” diye sordu.

ONURSAL BİR GÖREV

Ahmet Kandemir’in sorularını yanıtlayan Başkan Gönenç şu açıklamalarda bulundu; “Şüphesiz belediye başkanlığını hangi kentte yaparsanız yapın çok onursal bir görevdir. Ancak tabii ki Bergama sıra dışı bir kent. Sadece Anadolu’nun, Türkiye’nin değil, bence bütün dünyanın çok değerli antik kentlerinden biri. Aynı zamanda çok önemli bir uygarlığında üzerinde oturan bir kent. Dolayısıyla böyle bir kentte belediye başkanlığı yapmak, çok farklı sorumluluklarda yüklüyor. Özellikle UNESCO sürecinde arkadaşlarımız ile birlikte bir ilke imza attık. Türkiye’de bir kent ilk kez bu kadar kısa bir sürede listeye girdi ve Türkiye’nin 13’üncü, dünyanın da 999’uncu miras alanı olarak tescil edildi. Bu gecikmiş bir karardı, çünkü Bergama Türkiye’de daha önce bu listeye girmeyi hak eden bir kentti. Ancak 2014 yılında gerçekleşebildi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin de bir eksiğiydi Bergama’nın o listede olmaması” dedi.

“Belediye başkanlığı çok önemli bir görev. Böyle bir kentte belediye başkanlığı yapmak çok büyük bir onur. Günümüzde siyasi iktidarın, mevcut yönetimin dilimize soktuğu bir şey var; ‘Çılgın Projeler’. Aslında tam tersine bir yerel yöneticinin çılgın projeler değil de önemli olanın ayağını yere sağlam basan, o toprağa ait, o topraktan beslenen projeleri yaşama geçirmesi ve hedeflemesi. Ne demek ayağı sağlam yere basan, o topraktan beslenen? Öncelikle bir belediye başkanı yönetmeye talip olduğu kentin öyküsünü iyi bilmeli. Tarihini iyi bilmeli. Sosyolojik yapısını, siyasal yapısını, geçmişten günümüze o kentin kültürünü, birikimini iyi bilmeli. O kentin ruhu, o kentin öyküsü orada ne yapılması gerektiğini söyleyecektir. Belediye başkanlığında başarılı olunmasının sırrı buradan geçer”

Başkan Gönenç ayrıca “Bende görev yaptığım süre içerisinde Bergama’yı okumaya, tanımaya, bilmeye, anlamaya çalıştım. Böyle bir gayretin içinde oldum. Çünkü o kenti iyi biliyorsanız, sadece sokaklarını, caddelerini değil, o kentin insan hazinelerini, o kentin iz bırakanlarını, örneğin Osman Bayatlı’yı biliyorsanız, Galen’i biliyorsanız, Bergamalı Kadri’yi biliyorsanız, Bergama’da ki anıtsal yapıları, Zeus Sunağı’nın öyküsünü, Kızıl Avlu’yu, Osmanlı dönemini, Karesi Beyliği’ni biliyorsanız bu kentte belediye başkanlığı yapabilirsiniz diye düşünüyorum” dedi.

KAYNAK: AJANS BAKIRÇAY

Editör: Haber Merkezi