NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE-Cumhurbaşkanlığı, ‘tasarruf tedbirleri’ kapsamında kamu kurumlarında günlük gazete alımları yasakladı.

Yayımlanan genelgeye göre; 'Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç olmak üzere günlük gazete alımı yapılamayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunamayacaktır' deniliyor.

‘Kamu kurumlarına gazete almayı yasaklayan genelge iptal edilsin!’ diyen gazetecilik meslek örgütleri ise duruma sert tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da tasarruf tedbirleri adı altında gazete alımını yasaklayan genelgeye karşı 6 ilde eş zamanlı sokağa çıktı, ‘Haberden tasarruf olmaz’ diyerek basın açıklaması yaptı.

‘GAZETECİLER CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORLAR’

İzmir’de Hasan Tahsin Anıtı önünde yapılan basın açıklaması öncesi açıklamalarda bulunan TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, “Bilgiden, haberden tasarruf olmaz. Özellikle yerel gazeteler bundan çok etkilenecek. Yerel gazeteler halkın sesidir yerel basının sesini kesmek demokrasimizi daha geriye götürecektir. Biz yerel gazete çalışanları olarak her dünya görüşüne saygılıyız. İzmir’de 60-70 yıldır yayın hayatına devam eden gazete var. Halka doğru bilgi vermek için canla başka çalışıyorlar. Özellikle pandemi sürecinde kendi canlarını riske atıp sokağa indiler bu süreçte hükümetten yerel gazetelere destek beklerken hükümetten gazete alınmasın diye tasarruf genelgesi çıktı” diye konuştu.

Ortak basın açıklamasını okuyan TGS İzmir Şube Başkan Yardımcısı Esra Kapar, “Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu karar işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzmüştür. Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır. Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir” dedi.

'HABER HEPİMİZE EKMEK VE SU GİBİ LAZIMDIR'

Gazetelerin kamu faaliyeti yürüttüğünü söyleyen Kapar, “Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz. Başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi