İZ GAZETE - İz Web TV'de yayınlanan 'Özgür Coşkun ile Sektör' ün konuğu İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, soruları cevapladı. 

Ekonominin sektöre nasıl vurduğu hakkında konuşan Güleroğlu, "Şu sıralar dövizin biraz kızıştığını, altının uçtuğunu görüyoruz ama altın alıp yatırım yapayım treni kaçtı artık. Gayrimenkule yatırım yapmak daha mantıklı, çünkü şu an fiyatı uygun. Döviz altın fiyatlarına bakın, mümkün değil yetişemezsiniz" dedi. 

Mesut Güleroğlu, Türkiye'nin sınır çevresinde sıkıntı yaşamasının da sektörü etkilediğini ifade ederek, "Ama bu geçici bir durum. Konuk kredi faizi oranları bir tık geriye çektikleri takdirde haziran ayından sonrası hareketli geçecektir" dedi. 

21 yıldır oda başkanı olan Güleroğlu, İzmir Emlakçılar Odası hakkında konuşarak, "1996 yılında emlak müşavirler derneğinin yönetim kurulu üyesiyim. Daha sonra araştırdığımızda böyle bir oda olduğunu görmedik ve sonra 216 kişiyle bir araya gelerek 10 mart 1999'da bu odayı kurduk. Türkiye'nin ilk odasıyız" dedi. 

Güleroğlu, "Diğer odalardan farklıyız. Üyemizi eğitiyor, paneller fuarlar düzenliyoruz. Bunun gibi çalıştayla üyelerimizi geliştiriyoruz. Şimdi internetle ortaya çıkınca, insanlar iş verilerini oradan arttırmaya çalışıyor. Ayrıca makro mikro düzeylerde whatsapp grubu kurduk. Bütün İzmir'de ayağı taşa takılan olursa bizim en fazla 20 saniye sonra haberimiz olur. Türkiye'de böyle çalışan başka oda da yok. Şu an resmi olarak 2600 üyemiz var" dedi. 

'YETKİ BELGENİZ YOKSA EMLAKÇILIK YAPAMAZSINIZ' 

Mesut Güleroğlu, "Emlak ofisi açmak isteyenlere soracağımız birinci soru, lise mezunu musun oluyor. Değilsen emlakçı olamıyorsun, birinin yanında çalışabilir ama emlak ofisi açamazsın. Seviye 5 mesleki yeterlilik kurumundan belge alma şartı alması gerekiyor. Bu belgelerde başarılı gösteren arkadaşlar mesleki yeterlilik belgesi verip, ofis açacaklara da açacağımız ofis 30 cm den küçük olamaz. Yönetmeliğin diğer en önemli maddesi ise emlakçılıktan başka bir şey yapamıyor olman. Oda kayıtlarınızı yaptıktan sonra belgelerinizi bakanlığın taşınmaz ticareti gov tr ye verip yetki belgesi istiyorsunuz. Bakanlık denetliyor ve tutanak tutuluyor. Sonra da internet üzerinden yetki belgesi veriyor. Artık yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamıyor. 5 Aralık son tarihti, bir altı aylık süreç verdiler, uzatilma oldu. Nedeni de şu İzmir'de bu süreci çok iyi yönetebildik ama mesela İstanbul'da süreç yetişmedi, diğer iller de dahil olsun diye süreç uzatıldı" dedi. 

'İNTERNET NE KADAR GÜVENLİ?' 

Mesut Güleroğlu, bir emlakçıya danışıp ev bulmanın daha güvenli olduğunun ve vakit kazandırdığının altını çizerken, "Bugün ev arayacaksınız da kapı kapı İzmir'i mi dolaşacaksınız? Evet, internet var ama ne kadar güvenli? Gidip bir baktığınızda ev internete koyulan fotoğraflardan farklı olabiliyor, ya da ev sahibi ile anlaşamıyorsunuz. Bu da bir zaman kaybı. Biz ise ne sizin hakkınızı mal sahibine ne de mal sahibinin hakkını size geçiriyoruz" dedi.

'O BELGENİN ANLAMI YOK' 

Güleroğlu, "Zamanında birçok milli eğitim kuruluşu ve özel kuruluşlar kurslar açarak herkese emlakçılık belgesi verdiler. Bunlar verildi ama bu anlamda dosyayı sümen altı yaptılar, sandığa koydular yarın bir yasa çıkarsa ben bundan yırtarım diye. En çok sorulan sorulardan biri, emlakçı belgeniz olsa bile bu yeterli değil. İş yeriniz açık değilse, oda kaydınız, sicil kaydınız yoksa, o belgenin hiçbir anlamı yok" dedi. 

'VATANDAŞA AYRICA UYARIMDIR... ' 

Güleroğlu ayrıca vatandaşın dikkat etmesi gereken faktörlerinaltını çizerek, "Vatandaşa ayrıca uyarımdır, yapılan her işi sözleşmeyle yapmalısınız. Söz uçar, yazı kalır. Aklınızda bulunsun, sözleşmenin bir nüshasını cebinizde bulundurun. İçiniz rahat olsun" dedi. 

'İZMİR YAŞANACAK BİR KENT' 

İzmir'in neden çok tercih edildiği yönünde konuşan Güleroğlu, "İzmir çok uygun, diğer illere göre daha yaşanılır ve ulaşımı inanılmaz derecede iyi. İnsan İstanbul'dan beş buçuk saatte İzmir'e gelebiliyor. Ve tabii İstanbul'un İzmir ve Çeşme tutkusu da çok fazla. Bu da kenti geliştirmeye başladı. Ulaşım kolaylığı insanı oraya kadar götürebilir. Bütün her şeyi topladığımızda İzmir fiyat olarak da ucuz. Sarıyer'de bir daire satın, İzmir'de iki üç daire alın. Çeşme bir saat, Foça yarım saat. Buradan baktığımızda, İzmir modern ve  yaşanacak bir kent. Ayrıca insanları da çok sıcak. Türkiye'nin her ili çok değerli ama İzmir bir farklı. Bu yüzden İzmir çok tercih ediliyor" dedi. 

'EN GÖZDE YER BUCA' 

'Gayrimenkulde İzmir için en avantajlı il hangisi?' sorusunu Güleroğlu şöyle yanıtladı: "Yatırımda en gözde yer Buca. Çünkü öğrenci kenti, otamatikman ev alıp satmak daha kolay. Ayrica 1+1 daireler kenti de diyebiliriz oraya. Öte yandan Bostanlı ve Mavișehir'in trendi hiç ölmedi. Parayı kazandığımız oraya gidiyoruz. Yatırım yapmak için ise Buca'yı tercih ediyoruz. "

Editör: Haber Merkezi