Ekonomist Şahin Fırat, Özgür Coşkun’un sunduğu Paranın Seyri programında, ekonomiden siyasete kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Geçen haftayı değerlendiren Fırat, bu haftayı etkileyecek sadece Merkez Bankası’nın faiz kararı nasıl olur düşüncesi vardı. Onun haricinde ciddi anlamda piyasayı etkileyecek bir şey olmadı. Durağan bir hafta geçti. ABD’de şu anda enflasyonda bir kıpırdama söz konusu. Öyle olunca da piyasada bir iyimserlik olacaktır. Halkbank davası ile ilgili bir iyimser bir gelişme oldu. İtirazlar vardı. Davanın Türkiye’de görülmesiyle ilgili bir ön yargı oluştu. Yaptırım konusunda net bir bilgiye ulaşılamadı. Değerlendirdiğimizde bu iyi bir olay. Dolarda çok zayıf olmakla birlikte kademe kademe 6,55’lere gelme ihtimali var. Şu anda gözüken 6,85’de seviyeleridir. Bu hafta aynı tarzda seyrini sürdürecektir. Euro da aynı şekilde 8,22 bandında sağlam duruş sergileyecektir. Ons altın 1763 şeklinde bir desteği görünüyor. Yukarı doğru bir düzeltmesini yapabilir” diye konuştu.

‘BİR ŞEYLERİ AKLAMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Gara operasyonu hakkında da konuşan Fırat, “Bugüne kadar hükümet birçok şey yaptı. Çok daha fazla şehitlerin yaşandığı yerlerde açıklama yapmadılar, muhalefet partilerini ziyaret etmediler. Muhalefet partileri bu ziyaretleri gayri ciddi olarak değerlendirdi. Bakan Soylu’nun çıkıp fotoğraf paylaşmasını da doğru bulmuyorum.  Bir şeyleri aklamaya çalışıyorlar. 5 buçuk 6 yıldan beri bir girişim de sağlanmamış. CHP’li Milletvekili Murat Bakan bunu defalarca dile getirmişti. Ailelerin mektupları vardı. İçişleri Bakanının bir dakika bile o koltukta oturmaması gerekiyor. Hoş olmayan söylemler var. Kendilerine emanet edilen 20 yaşındaki askerleri kendi canından fazla koruyacaklar. Hiçbir girişim yapılmamış, görüşme yapılmamış. CHP’nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da haklı olarak 5 soru yöneltmiştir. Bunların mutlaka cevaplandırılması gerekiyor. Yapılan her soru işaretli iş iktidara kan kaybettirir” dedi.

‘YANLIŞ ANLAŞILMALAR GİDERİLDİ’

Bayraklı ve Gaziemir ilçelerinde belediye ile ilçe yönetimi arasında yaşanan gerginliklerin son bulması gerektiğini ifade eden Fırat, “Kongre dönemi karşılıklı yarış sürecidir. Uygulamada insanlar yanlışlıklar yapabilir. Yaşananların hepsi iletişimsizlikten kaynaklanmaktadır. Bir ilçede bir sorun yaşandı ve kendi içinde çözüme ulaşılmıyorsa, İl Başkanı Deniz Yücel’in bu konu iki tane girişimi oldu. Bizim için sevindirici olan yanlış anlaşılmaların giderilmiş olmasıdır. Hedefin, örgütle yönetim arasında tartışmaların geride bırakılmasıdır. Önemli olan ülkenin önceliklerine yoğunlaşıp, halka bu eziyeti çektiren yönetimden kurtulmasını sağlamaktır. Bu emekler çok daha kıymetlidir” şeklinde konuştu.

‘GÜNDEMİ OYALAMA ÇABALARI’

Son olarak yeni anayasa tartışmalarının gündemi oyalamak için öne atıldığını belirten Fırat, “Soylu’nun, Akar’ın, Koca’nın bu ülkeyi sevdiğinden şüphem var. Vatandaşına yalan söyleyen insandan bu ülkeyi sevmesi beklenemez.  Sürekli gündem yaratıyorsunuz. Son gündem anayasa. 19 yıldan beri AKP iktidarda. Bunu gündeme getirip biraz daha zaman kazanıp acaba baskın seçim getirebilir miyim düşüncesindeler. Neden ülkeyi şeytanlıkla yönetiyorsunuz? Temennimiz önümüzdeki süreçte 5 Haziran ile 7 Kasım arasında yaşananların tekrarlanmamasıdır. Yapılacak anayasa da mutabakatla yapılmalıdır. Geç bile kalındı. Bunlar gündemi oyalama çabaları gibi geliyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi