AFİFE NUR YILDIZ/ İZGAZETE - eTwinning, Avrupa Birliği’ne bağlı veya üye ülkelerden 2 veya daha fazla okulun birbiri ile tanışmak, iletişin kurmak, işbirliği yapmak ve projeler gerçekleştirmek amacıyla 2005 yılında kurulmuş bir çalışma platformudur. Avrupa’daki öğrenme topluluğunu keşfetmek ve bu topluluğun bir parçası olarak internet aracığıyla tarafların anlaştıkları bir konu üzerinde proje geliştirmesini hedeflemektedir. 34 Avrupa Bakanlığı’nın uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilen 28 faklı dilde hizmet veren eTwinning platformuna, Türkiye 2009 yılında katılmıştır.

‘ÇOCUKLARLA EL ELE DÜNYA GÜVENDE’

İzmir Çiğli İMKB MTAL’de anasınıfı öğretmeni olan Emine Çakır, eTwinning platformunda ‘Çocuklarla El Ele Dünya Güvende’ projesi yürüttüklerini söyledi. Projeyi, çocuklarda farkındalık yaratmak ve davranış kalıcılığını sağlamak için en uygun dönem olan okul öncesi yaş grubunda yürüttüklerini belirten Çakır, “Okul öncesi yaş grubu çocuklarımızda farkındalık yaratarak doğayı koruma konusunda aktif rol almalarını ve bunu yaşam tarzı haline getirmelerini hedefliyoruz“ dedi. Çocuklarla birlikte uygulamalı faaliyetler gerçekleştirerek, ailelerin de katılımıyla birlikte verimli bir süreç geçireceklerini belirtti. Çevre ve geri dönüşüm konusunun önemine vurgu yapan Çakır, “Geri dönüştürülebilir malzemeleri, tekrar kazanarak enerji tasarrufu sağlamak; atıkların yaşam koşullarımıza verdiği olumsuz etkileri yok etmek ve çevresel iyileştirmeyi hızlandırmayı istiyoruz” ifadelerini kullandı. 2021 Ocak ayında başlayan ve Mayıs ayında bitecek olan ‘Çocuklarla El Ele Dünya Güvende’ projesi kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahseden Çakır, “Farkındalık yaratmak için çocukların sürece aktif katıldıkları çöplerden kompost yapımı, fidan dikimi, deney, dijital oyun, eğitim seminerleri ve daha birçok etkinlik yapıyoruz” dedi.

ÖĞRETMENLER, ETWİNNİNG’İN DİREĞİ

eTwinning platformunda öğretmenlerin çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden öğretmen Çakır, ”Öğretmenler materyal paylaşımı ile güçlenen pedagojiler, öğretmenler arasında bir akran öğrenme süreci oluşturur. Çocuklarda çevre bilinci oluşturmada ve davranış kalıcılığı sağlama da öğretmenlerin payının büyük” olduğunu söyledi. eTwinning topluluğundaki öğretmenlerin varlığının önemine vurgu yapan Çakır, “Böyle bir topluluğun üyesi olan her öğretmen, eğitim teknolojilerinin yayılması ve kullanımında rol alan diğer eğitimcilerle birlikte eTwinning’te söz sahibidir. eTwinning topluluğunda öğretmenler, öğrenciler, okullar, ebeveynler ve yetkililer arsındaki iş birliği oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı. Emine Çakır, öğretmenlerin aktif rollerine dikkat çekerek, “Öğretme becerilerinin ve proje çalışmalarının kalitesini en üst düzeye çıkarmak için öğrenmekten asla vazgeçmez, öğrencilerine yeni eğitim metodları sunar” dedi.

PROJE ÖĞRETMENLERİ

EMİNE ÇAKIR İzmir Çiğli İMKB MTAL Anasınıfı

DİLEK BAŞARAN Yunuseli Anaokulu Osmangazi Bursa

CANAN CURA Albay İbrahim Çolak İlkokulu Bozüyük Bilecek

DAMLA TOPUZ Vakıf Anaokulu Şırnak

NAZLI GENCAN Halime Hatun Anaokulu Gürsu Bursa

MÜNEVVER AÇIKGÖZ Cumhuriyet İlkokulu Anasınıfı Yıldırım Bursa

İCLAL MAKBULE TOPRAKKAYA Hüseyin Temizel İlkokulu Anasınıfı İstanbul

NAZİFE ÖLMEZ Bozan Bey İlkokulu Anasınıfı Alpu Eskişehir

PINAR BURCU ALTUN Şehit Salih Keskin İlkokulu Anasınıfı Ordu

SUZAN KAYA Cumhuriyet İlkokulu Anasınıfı Kestel Bursa

Editör: Haber Merkezi