PINAR TEKE/ İZ GAZETE- GEÇTİĞİMİZ günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, kent estetiğini bozduğu gerekçesiyle Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde çalışan esnaflara, iş yerlerinin önündeki brandaların kaldırılması için uyarı kâğıdı verdi. Esnaf ekiplerin duyurusuna karşılık çözüm önerisi beklerken, kendilerine sadece bir hafta müddet verilmesine ilişkin de ayrıca tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrı yapan bölge esnafı, konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamada bulundu.

Cızzbızz Balık Evi sahibi Özgür Eğitim, yıllardır konunun çözüme ulaştırılmadığını belirterek, “Burada 8 senedir esnafım ve belediye başkanları değişti. Belediye meclis üyeleri değişti ama bu konu bir türlü çözüme ulaşamadı. Diyorlar ki, ‘Bu naylonları kaldırın’ Bizim dükkânın içi zaten 50 metrekare ve buraya ızgara, davlumbaz, bulaşıkhane koyduğumuz zaman içeride müşteri oturtma şansımız yok. Biz müşteriyi işgaliyesini verdiğimiz bahçede ağırlıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘ALT YAPI SORUNU VAR’

İşgaliye ücretlerini verdiklerini de söyleyen Eğitim, “Biz üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Fakat soğuk havada biz bahçede kimi oturtabiliriz. İzmir’in zaten bir alt yapı sorunu var. Yağmur yağdığı zaman su içeri geliyor. İnsanlar ayağını kaldırıyor ama yukarıdan gelen suyu biz de bu tentelerle, naylonlarla engelleyelim insanları içeride oturtalım. Esnaf olarak ekonomik kriz, pandemi, elektrik faturaları derken zor günler geçiriyoruz. Kısıtlı sayıda müşteri geliyor. Oda soğuktan kalkıp gidiyor” dedi.

‘ÖNERİ VERSİNLER’

Brandaların kent estetiğini bozduğu için uyarı aldıklarını ancak çözüm önerisi istediklerini söyleyen Eğitim, “Bu duruma saygı duyuyorum. Biz mavi yaptık, yanımızdaki esnaf arkadaşımız pembe branda yaptı. Bize çözüm önerisi versinler. Sosyal belediyecilikte bu çözüm değil. Bize bir proje sunsunlar. ‘Herkes tek tip renkte, cam ya da naylon yapılacak’ deseler; biz bunu uygulamazsak bize tebligat göndersinler. Biz brandaların hepsini kendi imkânlarımız ile yaptık. Cam da yapsak diğer türlüde yapsak maliyet artacak ve gelip onu da kaldıracaklar” açıklamasında bulundu.

FATURAMIZ ARTTI

Argo Meyhane sahibi Ramazan İçen ise, bölgedeki esnafın zor durumda olduğunu söyleyerek, “Biz esnaf olarak elektrik faturalarını ödemekte zorlanırken brandalarla dükkânı kapatmamız elektrik tasarrufumuzu sağlıyordu. Şu an onu da yapamıyoruz. Normalde üç bin gelen elektrik faturamız, bu ay yedi bin geldi. Brandalar varken. Biz bu brandaları kaldırsak insanların oturmalarını da engelleyeceğiz. Zor durumdayız ve bu yaptırım bizim için çok kötü oldu. Belediye, çözüm ile gelseydi biz esnaf olarak o çözümü uygulardık. Ama bir çözüm önerisi sunmadan brandaları kaldırın demeleri olmadı” dedi.

Dükkânlarını yaklaşık 6 ay önce açan Hor Döner sahibi Fırat Aydın, brandaları kaldırmalarının imkânsız olduğunu söyleyerek, “Tabelalarımız brandalardan destek alıyor. Bir şikâyet üzerine mağdur edilmemiz hiç normal değil. Tüm esnaf arkadaşlarıma katılıyorum. Çok sıkıntılı bir durumla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

‘BİR HAFTA SÜRE VERİLDİ’

Yıllardır dükkânlarının çevresinde branda olduğunu ancak bir şikâyet üzerine tebligat gelmesine tepki gösteren Tabure Kafe sahibi Korkut Argönül, “Biz brandaları insanları yağmurdan ve çamurdan korusun diye hizmet amaçlı çektik. Her ay işgal ettiğimiz alanın borcunu ödüyoruz. Uzun zamandır dükkânlarımız bu durumda ve neden tek bir şikâyet üzerine tebligat geliyor. Bize bir hafta süre verdiler. ‘Süre dolduktan sonra idari yaptırım uygulayacaklarını, gerekirse biz sökeriz gereken masrafı da size yükleriz’ dediler. Ne yazık ki bu durum bizi gelir kaybına uğratacak” dedi.

Argönül, ayrıca bölgedeki diğer işletmelerin yol işgaline yönelik bir yaptırım uygulanmadığını da sözlerine ekledi.

‘ESNAF İÇİN BÜYÜK KAYIP’

Adana Muzlu Süt sahibi ise, Abdurrahman Başyapıcı, esnaf odasının bu konuda bir yapmayacağını söyleyerek, “ Verdiğimiz işgali ücretlerinin üzerine branda için ücret ilave edilse ben ödemeye hazırım. Ama bu brandaların kaldırılması bizler için çok büyük kayıp olur. Vermiş olduğumuz paraların karşılığı yok. Biz brandaları kurarken burada zabıtalar da vardı ve hiçbir şey denmedi. Sadece şikayet üzerine şimdi kaldırmamızı istiyorlar. Bu durumun esnetilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

‘STRES ALTINDAYIZ’

Güner, esnaf olarak tek tip çözüm önerisi istediklerinin altını çizerek, “Zabıtalar da arada kalıyor. Kimi esnafa sadece perdeni kaldır yeter demişler. Bize tamamını kaldırın dediler. Tek tip bir çözüm önerisi olmasını istiyoruz. Farklı brandalar olmasından esnaf da rahatsız. Biz kuralları bilirsek ona göre hareket ederiz. Tebligat geldiğinden beri stresliyiz. Süre dolduğunda ne yapacağız diye düşünüyoruz” dedi.

 ‘BAŞKAN’IMIZ BİZİ DUYABİLİR’

‘Yöneticilerden bölgedeki esnafa örnek bir model vermelerini istiyoruz’ diyen İzmir’im Çay Evi sahibi Murat Veysel Güner, “Kıbrıs şehitlerinin sonuna kadar baktığımızda ne doğru ne yanlış göremiyoruz. Bu stresi yaşamak istemiyoruz. Daha önce çöp sorunumuz vardı şu an iki saatte bir çöpçüler geliyor. Çok güzel şeyler oldu. Böyle güzel şeylerin yanında Tunç Başkan’ımız da bizi duyabilir ise bize bir örnek versinler. Bu uygulamaya uymayanları sonrasında cezalandırsınlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi