TUGAY CAN / İZ GAZETE - Konser verebilmek için başlattığı ölüm orucunu sonlandırdıktan iki gün sonra hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hakkında sosyal medyada paylaşımda bulunan Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından inceleme başlatıldı. İz Gazete’ye konuşan Pehlivan, sosyal medya paylaşımlarının ardından kendisine yönelik bir linç kampanyası başlatıldığını söyledi.

‘TÜRKÜLERDEN ZARAR GELMEZ’

Hakkında inceleme başlatılmasına sebep olan paylaşımın insani duygular ile yaptığını ifade eden Pehlivan, Grup Yorum’u uzunca bir süredir bir müzik grubu olarak bildiğini ve takip ettiğini söyledi. Grup Yorum özelinde yöneltilen terör suçlamalarına ilişkin de konuşan Pehlivan, “Yargılama süreci devam ediyor.Devletin öncelikli görevi yaşatmak olmalıdır. Türkülerden zarar gelmez. Eğer ortada bir suç varsa ceza verilir. Masumiyet karinesinin ihlal edilmemesi gerekiyor”şeklinde konuştu.

‘HERKES BİLİYOR’

Kendisi hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin de konuşan Pehlivan, paylaşımının ardından sosyal medyada linç edildiğini, HSK’nın soruşturmayı sosyal medyadaki linç girişiminin ardından başlattığını kaydetti. Pehlivan, “İnsani olarak yaptığım bir paylaşımın ardından bana gelen yoğun bir saldırı söz konusu. Bu trol saldırılarının organize gerçekleştirildiği herkes tarafından biliniyor” diye konuştu. “Benim hukukçu olarak duruşum bellidir” diyen Pehlivan, “Yetkilendirildiğim mahkemede yargıçlığımı hukukun evrensel kurallarını gözeterek yapıyorum” ifadesini kullandı.

ESKİ KARŞIYAKA HAKİMİ’NDEN DESTEK!

Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan’a pek çok meslek örgütünden destek gelirken, eski Karşıyaka Hakimi Murat Aydın’ın da Pehlivan’a destek açıklaması vermesi dikkat çekti.

2019 yerel seçimleri ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nden Karşıyaka Belediye Meclis üyesi olan Aydın, yürütmekte olduğu Karşıyaka Hakimliği görevinden “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” suçlamasının kapsamını Anayasa Mahkemesi’ne taşımasının ardından HSYK kararnamesi ile Trabzon’ a sürülerek ayrılmak durumunda kalmıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında inceleme başlatmasına ilişkin İz Gazete’ye konuşan Aydın, bu tip incelemelerin görevini yapmaya çalışan hakimlere bir baskı aracı olarak kullanıldığına dikkat çekerek Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan’a kamuoyunun sahip çıkması gerektiğini belirtti. Aydın, “Ölüyü mezardan çıkarıp yakmayı düşünen, bunu dile getiren güruh saldırdı diye mesleğini onurla yerine getiren yargıca soruşturma açanlar bağımsız yargının teminatı olduğunu iddia etmesin” ifadelerini kullandı.

İZMİR BAROSU DESTEK OLMUŞTU

Sosyal medyada linç edilen ve hakkında soruşturma başlatılan Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında öne çıkan bir diğer açıklama ise İzmir Barosu’ndan geldi. Baro yaptığı açıklama ile Pehlivan’a sahip çıktı. Ayşe Sarısu Pehlivan’ın değerli bir hukukçu olduğunun altı çizildiği açıklamada İzmir Barosu’nun Pehlivan’ın yanında olduğuna dikkat çekilerek soruşturmanın sonlandırılması gerektiği belirtildi.

Konuya ilişkin İzmir Barosu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

“İzmir Karşıyaka Hakimi, Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan, kendi sosyal medya hesabından Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in ölümüne ilişkin paylaştığı bir mesaj nedeniyle başta iktidara yakınlığı ile bilinen basın yayın organları ve trol hesaplar aracılığıyla sosyal medya lincine uğratılmış ardından da HSK tarafından bu konu nedeniyle kendisi hakkında disiplin soruşturması açılmıştır. Ayşe Sarısu Pehlivan, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri ve yargının bağımsızlığı için yıllardır tüm gücüyle çalışan değerli bir hakim, vicdanlı ve aydın bir hukukçudur. Kendi görüşü dışındaki her sözü terör propagandası olarak yaftalayan, her geçen gün yurttaşlar arasındaki öfkeyi bileyen, sahte düşmanlar yaratarak sanal bir gerginlikten beslenen bu anlayışı reddediyoruz. Bağımsız yargının ancak özgür düşünceli yargıçların ifade özgürlüğüne saygı gösterilerek inşa edilip korunacağı hatırlatmasıyla Ayşe Sarısu Pehlivan'ın yanında olduğumuzu bildiriyor, hakkında açılan disiplin soruşturmasına derhal son verilmesini talep ediyoruz”

YARGIÇLAR VE AVUKATLARDAN AÇIKLAMA

Pehlivan’a yönelik başlatılan incelemenin ardından pek çok meslek örgütünden de konuya ilişkin açıklamalar geldi. Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu tarafından yazılı açıklamada Ayşe Sarısu Pehlivan’ın arkasında olduklarına dikkat çekilirken “Herhangi bir suç veya disiplin eylemi niteliği bulunmayan paylaşımlar nedeniyle HSK'nın vicdanlara hitap edecek ve sağduyulu bir karara imza atacağına inanmak istediğimizi belirterek, durumu saygı ile kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi. Avukatlar Sendikası ise yaptığı açıklamada “Bağımsız yargı anlayışının en aydınlık örneklerinden biri olan, adalet ve hukuk mücadelesinden bir gün olsun vazgeçmeyen Ayşe Sarısu Pehlivan'ın her zaman olduğu gibi bir kez daha yanında olduğumuzu ilan ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi