TUGAY CAN / İZ GAZETE - 2013 yıında yapmış olduğu sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı’na Hakaret suçlamasıyla gözaltına alınan ve ifadesi alınan Cumhuriyet Halk Partisi Karabağlar Meclis üyesi Dila Koyurga’ya serbest bırakıldı. Koyurga ile ilgili dikkat çeken bir çıkış da eski Hakim ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Murat Aydın’dan geldi. Aydın, Koyurga’nın 2013 yılında attığı iddia edilen tweetler sebebiyle soruşturma açılamayacağını söyledi.

‘ZAMAN AŞIMI 5 YILDIR’

“Cumhurbaşkanı’na Hakaret” suçlamasına konu olan tweetleri paylaşıldığı sırada Koyurga’nın 18 yaşına erişmemiş olduğuna belirten Aydın, Türk Ceza Kanunun 66/2 maddesine dikkat çekti.15-18 yaş arasındaki çocuğun kamu görevlisine hakaret suçunun zamanaşımı süresinin 5 yıl 4 ay olduğunu söyleyen Aydın “2013 yılında atıldığı iddia edilen twitlere dayalı olarak 2020 yılında bu suçtan soruşturma yapılamaz” diye konuştu.

TCK 66/1/e: Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası; Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl, geçmesiyle düşer.

TCK 66/2: “Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanlar hakkında, bu sürelerin yarısının; onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında ise, üçte ikisinin geçmesiyle kamu davası düşer”

ÖZDEMİR’İN DE MADDESİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ...

Öte yandan geçtiğimiz günlerde tutuklanan Banu Özdemir’in soruşturulduğu madde değiştirilmişti. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı CHP’li Banu Özdemir hakkında Türk Ceza Kanunu 216/3 maddesi üzerinden soruşturma başlatıldığını ancak söz konusu madde altı aydan bir yıla kadar olan cezaları öngördüğü ve tutuklanmasına engel teşkil ettiği için  soruşturmayı aynı kanununun birinci maddesi üzerinden yürütmüş ve Özdemir tutuklanmıştı. Söz konusu Türk Ceza Kanunun 216/1 maddesi bir yıldan üç yıla kadar ceza öngörüyor.

Editör: Haber Merkezi